Обикновено сърдечните звуци са ритмични, ясни, с честота в диапазона от 60-90 удара в минута. С тренировка сърдечната честота (сърдечната честота) се увеличава значително. И как трябва да бъде по време на бременност? С увеличаването на гестационната възраст работата на сърцето става по-интензивна и честотата на контракциите може да се увеличи. Когато тахикардията по време на бременност не трябва да причинява безпокойство и когато това е признак за сериозно заболяване?

В повечето случаи самите жени започват да обръщат внимание на честото сърцебиене. Към това могат да се добавят такива симптоми като слабост, замайване и дори загуба на съзнание. Епизодите на тахикардия могат да бъдат свързани с физическо натоварване (например при катерене до петия етаж), стрес и могат да се появят внезапно в покой (пароксизми). Също така, сърдечната честота е понякога постоянно висока. За всеки случай, много заболявания могат да се скрият, което само специалист може да разбере.

класификация

Тахикардията се установява, ако сърдечната честота достигне 90 или повече на минута. Тя може да бъде постоянна и преходна (параксизъм). В последния случай пароксизмът може да продължи поне минута или два или няколко дни. Тахикардията не е нито едно заболяване, а симптом, който е характерен за много заболявания. Механизмът на тахикардия във всички случаи е сходен.

За да може сърдечният мускул да започне да се свива, е необходим импулс. Обикновено се генерира в предсърдния участък при честота от 60 до 90 на минута. С тахикардия този процес е разрушен - образуването на нервен импулс. В зависимост от това къде идват сигналите, за да се намали сърцето и да се разграничат видовете тахикардия.

 • синус. Обикновено импулсите се генерират от синусовия възел, намиращ се в лявата камера. Това е ясно видимо при запис на ЕКГ, синусов ритъм е неговата първа характеристика. Ако броят импулси от това място се увеличи, сърцето по-често се свива и възниква тахикардия. Това е абсолютната норма за много състояния, например с физическа активност, повдигане на тежести, страх. Ако честотата на импулсите от синусовия възел надвишава 90, обикновено се говори за синусова тахикардия. Причините за това в повечето случаи са безсърдечни.
 • Пароксизмално предсърдие. В този случай пулсът се генерира в част от атриума, но не и в синусовия възел. Има благоприятно течение.
 • Пароксизмален вентрикулар. Настъпва, когато фокусът на възбуждане в вентрикулите е локализиран. Има по-неблагоприятен ход и изразена клинична картина в сравнение с останалите. Често се свързва със сериозни сърдечни дефекти или сърдечни мускулни заболявания.
 • Пароксизма от AV съединение. Генерирането на импулс се осъществява в областта на AV възела - на границите на атриума и вентрикулите.

Всички видове тахикардия могат да бъдат диференцирани чрез ЕКГ. Клиничната картина е приблизително еднаква.

Защо?

Предсърдната тахикардия на сърцето по време на бременност най-често се дължи на някои функционални увреждания. Например, при прекомерно производство на тиреоидни хормони, претоварване и липса на сън. Вентрикуларното лечение в повечето случаи възниква на фона на сериозни разрушителни промени в миокарда - миокардит, постинфарктни усложнения, сърдечни дефекти. Има следните основни причини за повишен сърдечен ритъм по време на бременност.

 • Хронични заболявания. На първо място, това е сърдечно-съдова патология - миокардит, сърдечна недостатъчност, състояние след операции на сърцето, сърдечни дефекти. Освен това патологията на дихателната система (бронхиална астма, белодробна пневмосклероза, емфизем) с повишен стрес по време на бременност може да предизвика тахикардия.
 • Ендокринни заболявания. Най-често нарушението на ритъма се свързва с проблеми в щитовидната жлеза. При хипотиреоидизъм има намаление с хипертиреоидизъм - увеличение на сърдечната честота. И такива симптоми могат да доведат до отделни възли, злокачествени неоплазми или функционални нарушения при автоимунен тироидит.
 • Инфекциозни болести. Синусова тахикардия по време на бременност в този случай се дължи на интоксикация, висока температура (повишение от 1 ° С води до увеличаване на сърдечната честота с 10-15 единици), дехидратация. Ако са засегнати белите дробове и бронхите, тахикардията възниква компенсиращо в отговор на временна липса на кислород.
 • анемия. Повече от половината от бременните жени по време на бременност преминават през намален хемоглобин. При състояния на анемия тъканите получават по-малко кислород, тахикардия и бързо дишане, за да компенсират хипоксията.
 • кървене. Отделянето на плацентата или друго кървене води до повишаване на сърдечната честота, чиито цифри пряко отразяват степента на кръвоизлив.
 • токсикоза. При леко и тежко повръщане при бременни жени на фона на дехидратация и промени в метаболизма възниква и синусова тахикардия. Ако има сърдечни дефекти или предразположения към сърдечно-съдови заболявания, могат да бъдат установени и други видове.
 • Високо налягане. Артериалната хипертония или гестозата се характеризира с успоредно повишаване на сърдечната честота, когато се повишава кръвното налягане. Когато налягането се нормализира, пулсът също пада.
 • Прекомерно телесно тегло. Бременните жени, които първоначално са с наднормено тегло, са по-предразположени към появата на епизоди на тахикардия при повишен стрес върху сърцето по време на бременност.
 • пушене. Редовните пушачи намаляват капацитета на белите дробове. В допълнение, тялото е в състояние на хронична хипоксия. За да се компенсират тези състояния, сърдечният ритъм се увеличава.
 • Приемане на лекарства. Много лекарства оказват влияние върху сърдечната честота. Например, в "ginipral" под формата на таблетки или инжекции има сериозна увеличение на сърдечната честота, за да се предотврати това в същото време го назначават лекарства, които намаляват сърдечната честота (например, "Верапамил").
 • напрежения. Емоционално лабилните жени често забелязват тахикардия, поради по-голямата чувствителност на тяхната автономна нервна система. В отговор на стреса (отрицателен или положителен), увеличаването на адреналина се увеличава, което директно увеличава сърдечната честота.
С увеличаването на периода на бременност се увеличава натоварването на тялото на жената. Нарастващата матка намалява пространството за белите дробове и провокира задух. Също така притиска сърцето през диафрагмата, в резултат на което променя позицията си. Обемът на циркулиращата кръв се увеличава и необходимостта от кислород се увеличава. Като цяло това води до увеличаване на сърдечната честота при една жена в сравнение с нейните първоначални индекси.

Какви жалби?

При постоянна форма на тахикардия бременната жена може да не забележи промени в здравословното си състояние. Когато пристъпи тя казва "внезапна сърдечна дейност честа", сякаш за да се присъедини към тахикардия аритмия (различен вид на ритъмни нарушения), усещания, описани като "замира сърцето тракане". Успоредно или поотделно, следните симптоми на тахикардия по време на бременност по време на ранни и късни периоди може да са притеснени:

 • намаляване на налягането;
 • пулса понякога е по-висок от 140-160 удара в минута;
 • замайване и потъмняване в очите;
 • главоболие;
 • слабост, летаргия - постоянно или по време на пароксизма;
 • гадене и дори желание за повръщане;
 • треперене по цялото тяло;
 • повишено изпотяване на дланите на ръцете;
 • чувство на тревожност;
 • болка в сърцето;
 • изтръпване на ръце, крака;
 • може да се регистрира високо кръвно налягане;
 • диурезата се увеличава.

За всяко отделно състояние в допълнение към основните симптоми може да има и други, например температурата - за инфекция, дехидратация - за отравяне.

Диагностика на държавата

За да разберете причината за тахикардия, е необходимо да се запознаете с лекаря-терапевт и често с тесен специалист (кардиолог, ендокринолог, специалист по инфекциозни заболявания). За да потвърдите тахикардията и да определите нейния тип, направете следното.

 • ЕКГ запис. Конвенционалната кардиограма ще осигури изчерпателна информация с постоянна форма на тахикардия. Направете го бързо и лесно, позволява ви да изключите сериозни заболявания (напр. Исхемия и инфаркт).
 • XM. Холерният мониторинг е 24-часов запис на ЕКГ. За това е инсталирано специално устройство за регистриране на данните. Техният анализ ни позволява да идентифицираме епизоди на дори кратковременни тахикардии, както и аритмии.

В допълнение, следните изследвания могат да се използват за диагностика.

 • ECHO-KG (ултразвук на сърцето). Помага за идентифициране на дефекти, нарушаване на контрактилната функция на сърдечния мускул, скоростта на кръвния поток.
 • Хормонен анализ. Най-често е необходимо да се изследва функцията на щитовидната жлеза с определението за Т3, Т4, ТТГ. Полезно е да се извърши ултразвук на органа.
 • Общи анализи. Те помагат да се изключи инфекциозна патология, анемия.
Истинската причина за тахикардия при бременни жени може да бъде установена само от специалист след подробен преглед. Основното е да забележите проблема във времето и да се свържете с лекар без самостоятелно лечение.

Рискът от тахикардия по време на бременност

Всеки, който някога се е сблъсквал със подобни паразиси или има постоянен висок сърдечен ритъм, е загрижен за въпроса колко опасна тахикардия може да бъде по време на бременност за жена и плод. Нарушаването на ритъма, особено епизодичното, може да доведе до следното:

 • риск от тромбоемболични усложнения - с лагер и раждане;
 • риск от нарушения - плацентна недостатъчност, хипоксия, забавяне на растежа на плода.

KTG редовно се регистрира за наблюдение на състоянието на бебето преди раждането през цялата бременност (от 22 до 26 седмици). Според получената програма, която регистрира контракциите на сърцето на плода, е възможно да се прецени колко е компенсирана държавата.

Сърцевият мускул с чести контракции се износва по-бързо. Това увеличава вероятността от миокардопатия и дистрофия. Но това не засяга временните форми на тахикардии, които възникват, например, на фона на заболяване или след физическо натоварване.

Лекарят слуша жена на позиция

Какво да правите и кога да лекувате

Ако подозирате тахикардиална атака по време на бременност, трябва да се свържете с Вашия лекар или специалист в тесен профил. След като се установи причината, тактиката за това ще бъде избрана - лечение или просто наблюдение. Първата помощ при възникване на гърчове е както следва.

 • Легнете равномерно. Това ще гарантира потока на кръв към мозъка, което ще помогне да не загубите съзнание.
 • Успокой се. Трябва да се фокусирате върху положителни емоции и приятни мисли. Ако е на ръка - пийте валериан или Valokordin. Независимо да се вземат други лекарства (например, популярен с ядра "глицин") не си заслужава.
 • Поеми дъх. Дълбокото дишане и задържането на дъха от три до пет секунди ще предизвикат промяна в мястото на образуване на нервен импулс в сърцето.
 • Нанесете компрес. Студеният компрес върху лицевия рефлекс помага да се облекчи атаката на тахикардия.

В много случаи епизодите на тахикардия не изискват медицинско лечение. Въпреки това, ако е необходимо, се използват следните групи лекарства.

 • Седативни лекарства. Те могат да бъдат билкови лекарства ( "Глог", "Magwe", "Магнезият B6", "Novopassit", "Персия") и по-сериозно - "Диазепам", "Etazitsin".
 • Влияние на сърдечния ритъм. За лекарства, които нормализират сърдечната честота, са "Верапамил", "Атенолол", "Метопролол". По-рядко се използват новокаинамид, хинидин.
Всички лекарства трябва да се вземат стриктно съобразно предписанията на лекаря, тъй като не се установява окончателният им ефект върху плода. За предотвратяване на тромботични усложнения се предписват лекарства, които намаляват кръвосъсирването, например "Fragmin", "Fraksiparin". В навечерието на раждането те се отменят, за да се предотврати кървенето. Ако тахикардията е следствие от основното заболяване, лечението се извършва и сърдечната честота се нормализира, тъй като се възстановява.

Как да родим

Жените в ситуацията са загрижени за въпроса, ако има повишена палпитация (тахикардия) по време на бременност, това е противопоказание за естественото раждане. Въпросът за доставката се обсъжда във всеки отделен случай. Препоръките на практикуващите лекари потвърждават, че няма смисъл винаги да се поклонят в полза на цезарово сечение. В повечето случаи има естествени раждания, но в болници, където по всяко време жената ще може да осигури висококвалифицирана грижа.

Рядко тахикардията е индикация за доставяне до 37 седмици. Обикновено това са сложни форми, например, на фона на пороци, захарен диабет.

Ще помогнат личните методи

В някои случаи можете да използвате народни средства за защита, които се предлагат у дома.

 • Глог с дива роза и червена боровинка. На равни части, за да вземе сушени или пресни плодове, лежи в слоеве, налива захар. Изсипете получения контейнер с водка или алкохол и оставете да се варя за седем до десет дни. Вземете две или три супени лъжици сутрин и вечер.
 • Целина трева с моркови и цвекло. От пресни зеленчуци изстискайте сока и разбъркайте в еднакви количества. Вземете сутрин и вечер за половин чаша.
 • Сушени кайсии с орехи, мед и лимон. На равни части смесете всички съставки и ги смилайте в миксер. Вземете една супена лъжица два или три пъти на ден. Махнете масата за не повече от ден или два и съхранявайте в хладилника.
Доколко ефективни са тези методи за лечение, зависи от клиничната ситуация. Но да се разчита само на традиционната медицина не е необходимо - важно е да се види лекар и да се направи проучване.

Жената в позиция се намира на тревата

предотвратяване

В някои случаи епизодите на тахикардия могат да бъдат предотвратени по прости начини. За тази цел препоръчваме следното:

 • откажете пушенето от 1 триместър;
 • замяна на кафе с чай;
 • имат пълен сън и почивка, дори в ранните етапи;
 • използвайте дихателни практики, за да успокоите и контролирате емоциите;
 • редовно ходете на чист въздух;
 • Вземайте магнезиеви препарати от втория триместър за превантивни цели;
 • Да се ​​изследват и лекуват преди бременността.

Тахикардията по време на бременност не винаги е опасна за майката и бебето и преди да се паникьосвате, трябва да разберете причината за нея. За тази цел се извършва подробно изследване. Лечение на тахикардия по време на бременност трябва да се извърши експертна, но той ще бъде в състояние да се определят показанията за медицинско лечение и консултации на начина на доставка по-близо до 3 условия с оглед на клиничната ситуация.

Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!
Прочетете също
162 12 Кога да правите 3D и 4D ултразвук по време на бременност: колко полезно и безопасно е "модерното" проучване 502 12 Токсикоза при бременност: как да се справите с нея и какво ще ви помогне 949 12 След раждане след цезарово сечение: ще помогне ли за облекчаване на болката и премахване на стомаха?