Ефектът на 3D и 4D съществува не само в киносалоните и козметичните салони. Най-новите технологии на триизмерни и четириизмерни "картини" са широко използвани в акушерството и гинекологията. 4D и 3D ултразвук по време на бременност дава радост на родителите да визуализират бебето си "както в живота", но и има медицинска стойност при диагностицирането на много малформации. Колко безопасно е проучването и по кое време е по-добре да правите 3D и 4D ултразвук по време на бременност?

Ултразвукът се счита за безопасен по всяко време на бременността. Най-често срещаният 2D вариант, екранът показва двуизмерно изображение на органа или детето. 3D и 4D се появяват сравнително наскоро, те изискват ултразвукови устройства от експертен клас и по-високо ниво на специализирани познания.

Разликата между 2D, 3D и 4D ултразвук по време на бременност

Ултразвукът е специфична вълнова честота, генерирана от специални сензори, монтирани в апарата. В този диапазон се съобщават делфини, най-умните бозайници. Ултразвукът е добре разпространен във водата, изключително лошо във въздуха. Поради това по време на изследването се създава слой гел или течност между сензора и човешкото тяло. Това помага да се увеличи качеството на получената картина.

Вълната, генерирана от сензора, се прилага към тъканите. Някои го поглъщат, други я отразяват. Всичко това се записва и анализира чрез специални програми, вградени в оборудването. По-лесно е да получите двуизмерен образ. Това е 2D ултразвук. В този случай органът може да се види от едната страна, както при изрязване. По време на бременност този метод на изследване се използва по няколко причини:

 • всички устройства позволяват получаването му;
 • достатъчно е да се открият дефекти в развитието на фетуса по всяко време;
 • това е евтино.

Четиримерния и триизмерен ултразвук по време на бременност ви позволява да виждате бебето, както в действителност, а не само филийки. Внедрява специален софтуер, вграден в ултразвуковата машина, която анализира потока вълни веднага от голям брой сайтове, сравнява и показва вече завършеното изображение на екрана. Бъдещите родители, дори без медицинско образование, ясно разбират къде са носа, очите, ушите на бебето. Таблицата показва основните характеристики на всички опции за ултразвук и естеството на полученото изображение.

Таблица - Характеристики на различните видове ултразвук по време на бременност

характеристики на2D3D4D
В кое време трябва да изпълняВъв всичкиСлед 12 седмици
Ниво на тежест благополучно
Каква снимка се произвеждаИзрязване - само от едната странаТриизмерни статични, като снимки3D динамично като видео
Какво да вземете "в паметта"Снимка на снимкаСнимка на бебеРолка с трохи

Когато свършите

В случай на физиологично възникваща бременност се препоръчва ултразвук да се извършва в скрининг условия. А именно:

 • 11-14 седмици;
 • 18-22 седмици;
 • 32-35 седмици.

Останалата част от изследването - само при индикации. Триизмерният и четиримерният ултразвук не са включени в списъка на безплатните медицински прегледи по време на бременност, а не всички родители могат да си го позволят. Ето защо има въпрос, в колко седмици се извършва 3D ултразвук по време на бременност. забележителности:

 • нормална бременност - по-добре е да се извърши "модерен" ултразвук в края на втория или третия триместър, може да бъде определен за скрининг;
 • при подозрение за аномалии в развитието - интуитивно от 11-12 седмици, се провежда по всяко време.
Правенето на 3D ултразвук в ранна бременност, без сериозни доказателства от страна на плода, няма смисъл. По това време бебето е много малко, все още не е напълно оформено, а лицето му може би все още не отговаря на обичайните параметри и много впечатлява бъдещите родители.

Как е

3D и 4D ултразвук по време на бременност е подобно на обичайното изследване и дори може да се извършва на същата апаратура, ако нейният клас позволява. Подготовка за извършване на процедурата не е необходима. Вземете два кърпи или пелени със себе си. Единият, за да лежи върху него, другият - да изтрие остатъците от гела от стомаха.

Последният 4D ултразвук по време на бременност е средно около 40-60 минути. Всичко зависи от това колко дълго бебето е будно или будно, дали да се съсредоточи върху идентифицирането на дефекти в развитието или върху описанието на необичайни структури в бебето.

Посочване на процедурата

Можете да направите ултразвук за бременни жени сами. Много съвременни родители искат да видят поколението си възможно най-бързо. Идеалният вариант за това е едно тримерно или четириизмерно изследване. В този случай процедурата е по-скоро естетическо удоволствие, отколкото медицинско значение. Частните клиники често преследват точно тези цели, защото 3D и 4D ултразвук са скъпи процедури.

Медицинските показания за "модното" проучване са, както следва:

 • предполагаеми дефекти в развитието на плода;
 • предварително идентифицирани вродени аномалии;
 • усложнения на многоплодна бременност (близнаци, триплети).
По време на приемането на три- и четиримерни изображения, между другото, можете да установите всичко, което е ясно видимо и с нормален ултразвук. Например, определяне на позицията на плода и локализирането на плацентата, структурата на вътрешните органи. 4D ултразвукът се използва като допълнителен, а не като основен метод за изучаване на елементарни индикатори.

Снимка на 3D ултразвук по време на бременност

Плюсове и минуси на едно тримерно изследване

Несъмнено триизмерният и четириизмерен ултразвук имат право да съществуват. Може би в бъдеще свидетелствата за тяхното прилагане ще бъдат разширени. Плюсовете и минусите на това изследване са представени в таблицата.

Таблица - Диагностика с помощта на обемен ултразвук

Goodiesминуси
- Дава триизмерно изображение, включително когато детето се движи;
- помага за идентифициране или изясняване на дефектите в развитието;
- дава снимка на дете или видео "за памет";
- ви позволява да видите детайлно лицето, изражението на лицето и тялото
- не се използва в ранните етапи, тъй като не е информативен;
- скъпо;
- често само естетически
Едно обемен ултразвук не дава възможност да се установи скоростта на кръвния поток в съдовете на пъпната връв и фетуса. Това позволява само доплерометрия. Не се изисква специална интерпретация на данните, получени с помощта на обемен ултразвук. Достатъчно е да се тълкува правилно това, което лекарят вижда.

Има ли някакви рискове?

Бъдещите родители, разбира се, се интересуват от въпроса дали е вреден за 4D ултразвук по време на бременност. Съгласно общоприетите разпоредби тази манипулация не причинява никаква вреда на плода. Прегледите на жените, преминали през ултразвук, потвърждават този факт в мнозинството от тях. Въпреки това, няма надеждни данни за безопасността на ултразвуковите вълни за плода. Най-често ултразвукът е свързан с промяна в структурата на тъканите на субцелекулното ниво, включително ДНК. Това може да доведе до натрупване на мутации и да се осъществи при болестта. Последните не винаги се свързват с ултразвук в утробата. Но това са теории.

Много изследователи твърдят, че ултразвуковите вълни за бебето в утробата са сравними с шума на летящ самолет за възрастен човек. Трудно е да се опровергае, особено с оглед на факта, че много деца се събуждат веднага след инсталиране на ултразвук сонда на повърхността на корема, докато други започват да се движат прекалено бързо.

Бременна жена, гледаща картина на бъдещо дете

Често задавани въпроси и отговори на жените

Популярността и рекламата на ултразвуковите изследвания, особено по време на бременност, повдигат много въпроси сред жените. Най-популярни са следните.

 • Екзотичната бременност помага ли?. В някои случаи триизмерният ултразвук може да е важен за предполагаемата патология. Важна роля обаче играят спомагателните методи - преглед на гинекологичния стол, кръвен тест за динамика на hCG, съответствие на феталното яйце до седмици.
 • Полезно ли е да се направи преди раждането?. Извършете 3D и 4D ултразвуково оборудване, но те не носят висока информация в този период. Тактиките за раждане и прогнозата за майката и бебето, дадени от проучването, ще останат непроменени.
 • Има ли противопоказания за изследването?. Триизмерният ултразвук може да се извършва от всички. Няма ограничения както за ранните, така и за късните дати.
 • Необходимо ли е да се направи след IVF?. Спомагателните репродуктивни технологии имат малко по-висок риск от вродени аномалии в плода. Първо, поради липсата на естествен подбор. На второ място, поради големия брой използвани лекарства. Но ролята на масовия ултразвук за идентифициране на тези аномалии е минимална.

Всяко манипулиране по време на бременността трябва да бъде сведено до минимум, дори ако се счита за безопасно. Същото важи и за ултразвук. Предимно се прави за родителите, за да могат да видят бебето си и да се уверят, че всичко е наред. Що се отнася до кога да правите 3D ултразвук по време на бременност, трябва да дадете предпочитание на втория трето тримесечие. По това време трохата вече е оформена, активна, можете да видите не само лицето му, но дори и изражения на лицето и жестове.

Отзиви

Направих през цялото време 4d ултразвук в клиниката на TN, бях там по програмата за управление на бременността. Наистина ми харесваше и не само защото бебето се виждаше добре, снимките и видеото сега трябва да помним. Друг голям плюс е, че с такова оборудване имаше експертна екипировка, а опитният лекар е по-вероятно да разпознае възможните патологии на плода. Така че не си струва да се спестява, но е по-добре да се грижиш за здравето на бебето още по време на бременността. При нас отчасти всичко беше наред. Но може би някой ще има проблем и ще има възможност да започне решаването му по-рано. Това е моето мнение и как ми обясни лекарят.

Мария Борматина, https://www.baby.ru/blogs/post/20648850-15095055/

Процедурата се извършва както при обичайните узи. Все пак! По времето, когато ни отнеха почти 1,5 часа. Направихме това изследване в продължение на 28 седмици, така че функциите вече бяха ясно видими, а самите узисти казват, че вече има нещо да се види, защото по-късно периодът, толкова по-интересно. НО има подводно камъче, детето може да лежи с гръб и че или няма да видите нищо освен гърба. И това се случва, бяхме предупредени за това. Затова, ако не, бъдете готови, че ще трябва да дойдете друг ден. И все пак, бяхме доволни от всичко, т. Н. Видях детето ми! Това е много силно впечатление! не забравена и не се предава! Не забравяйте да вземете съпруга си с вас! Не е малко, че не съжалявам, че този вид ултразвук е направен, това е памет за живот, не само за теб, но и за твоето дете!
Evgeniya23, http://irecommend.ru/content/raznitsa-mezhdu-3d-i-4d-uzi-kak-poluchit-chto-ozhidaesh-ot-uzi-foto-4d-uzi-moi-opyt-budet-in

По време на 4D uzi всичко е повече от очевидно. Детето се издува, истината е, че тя изглежда е излята от пластилин и изглежда и е наистина малко плашеща ...
Можете да видите изражението на лицето! Когато за пръв път видяхме дъщеря си, ядосано я дъвчеше юмрук. Току-що го пъхнах в устата си. И никакви лъкове, рокли, косми, без никакво вълнение. Само голо бебе мърмореше ръката си.
Определяне на пола с Uzi 100% резултат.

Dudls, http://irecommend.ru/content/4d-uzi-pri-beremennosti-muzha-prishlos-podbirat-s-pola

Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!
Прочетете също
487 12 Сърцебиене (тахикардия) при бременност: това състояние е опасно, кога и как да се лекува 502 12 Токсикоза при бременност: как да се справите с нея и какво ще ви помогне 945 12 След раждане след цезарово сечение: ще помогне ли за облекчаване на болката и премахване на стомаха?