Гадене, повръщане - всички познати първи признаци на бременност. По-голямата част от момичетата преминават, без да предизвикват много дискомфорт. Но се случва токсикозата в началните етапи да стане индикация за прекъсване на бременността. Освен това тя може да се прояви по-сериозно, например, с увреждане на черния дроб. Кога започва токсимията по време на бременността и дали е възможно да се намалят проявите й?

Няма такова нещо като "токсикоза" в международната класификация на заболяванията, използвайки пост-дендритно градиране, например повръщане, гадене. Поради това понякога има малко объркване в понятията за гестоза и токсикоза. В случай на усложнения на бременността през първия триместър и в началото на втория триместър, терминът "токсикоза" трябва да се използва правилно. И при оток се увеличава натискът в края на 2 и 3-те тримесечия - "гестоза" (използва се терминът "късна токсикоза" по време на бременност, което сега не е съвсем вярно). Токсикозата и гестозата имат фундаментално различни причини, механизма на развитие, лечение и прогноза.

Какво е това?

Токсикозата е усложнение на бременността, което в повечето случаи се случва на фона на соматична патология, често с латентна природа. Има случаи, когато по време на гадене и повръщане жена претърпява преглед още по време на бременността и диагностицира заболявания, които тя не е знаела преди това.

Защо?

В сърцето на развитието на токсикозата са перверзните реакции на централната и периферната нервна система към входящите импулси от вътрешните органи. Всички тези промени са свързани с развитието на феталното яйце и формирането на определен хормонален фон, който е необходим за нормалния растеж на ембриона.

В резултат на нарушението на предаването на нервните импулси в определени области на мозъка, има нарушение на хранителното поведение - намаляване на апетита, гадене, повръщане, прекомерна слюнка. Ако тези състояния се натрупват върху вече съществуващата патология на стомашно-чревния тракт (GI тракт), включително латентната природа, проявите се изострят и леко се лекуват.

В хода на такива нарушения на нервната регулация има метаболитно разстройство. Първо, това са промени в електролита, а след това изкривяване на метаболизма на мазнините и въглехидратите, впоследствие - протеини, което води до намаляване на телесното тегло и разрушаване на вътрешните органи. Но в повечето случаи токсикозата не представлява сериозна заплаха за жената и за плода.

При влошаване на хода на токсикозата или развитието на усложнения на фона на съществуващи заболявания (например сърдечна патология, захарен диабет), състоянието може да повлияе върху развитието на ембриона и да представлява опасност за живота на жената.

Рискови групи

Всяка степен на сериозност на токсикозата се наблюдава при всяка втора жена. Но само в 5-10% от случаите се изисква медицинско лечение. Най-често той преминава сам в началото на втория триместър. По-често от средното и тежката степен на токсикоза се развива при следните жени:

 • с повишен риск от тревожност;
 • с депресивни състояния;
 • с хронични стомашно-чревни заболявания;
 • с метаболитни нарушения (захарен диабет, затлъстяване);
 • при пациентите с хроничен стрес;
 • с ендокринни проблеми;
 • под 18 години и над 35 години;
 • с многоплодна бременност - двойна, тройна.
Причините за токсикозата по време на бременност не са напълно разбрани. Известно е, че решаваща роля при възникването на такива усложнения е нарушаването на нервната регулация на вътрешните органи. Навременната профилактика ще помогне да се избегнат сериозни последици.

класификация

Съществува следната класификация на токсикозата през първата половина на бременността:

 • повръщане;
 • птимализъм (солюция);
 • дерматоза на бременни жени;
 • тетания;
 • остеомалация;
 • остра мастна дегенерация на черния дроб;
 • по тип бронхиална астма.
В 85% от случаите е необходимо да се сблъскате с повръщане на бременни жени, затова е целесъобразно да ги разгледате отделно. Всички други варианти се характеризират с остър курс, сериозни усложнения, при които е необходимо да се прекъсне бременността, за да се запази животът на жената.

Как се проявява по време на бременност?

В зависимост от разнообразието на токсикозата има няколко варианта на клиничния курс. Гаденето, което се появява при почти всяка жена в ранна възраст, се счита за нормално и когато не е придружено от повръщане, не се отнася за патологиите.

повръщане

Най-честият и най-благоприятен вариант на токсикозата. Възникват по всяко време на деня, но по-често сутрин. Разпределете следните степени.

 • лесно. Повръщането до пет пъти дневно може да се случи сутрин на празен стомах или при погледа на храната. Жената се страхува да яде, за да не предизвика друго нападение. По време на периода на токсикоза, бременната жена губи тегло до 3 кг, няма промени в тестовете за кръв и урина. Налягането и пулса са нормални.
 • умерен. Повръщането се проявява шест до десет пъти на ден, често не само с стомашно съдържание, но и с жлъчка. Почти всеки епизод на храната се придружава от подобни призиви. За една седмица и половина една жена губи 2-3 килограма. Съществуват промени в урината (ацетон), кръвта (левкоцитите), температурата на субферила, намаляването на налягането и тахикардията. При неадекватно попълване на изгубената течност се отбелязват признаци на дехидратация (жажда, суха кожа и лигавици, намалена диуреза).
 • ясно изразен. Повръщането се случва повече от десет пъти на ден, понякога количеството достига 20-25. Състоянието на бременната жена е умерено тежко или по-лошо. Жена губи повече от 5 кг (10 кг, а понякога и повече). Температурата на тялото се повишава до 37,5 ° С. В урината - белтък, ацетон, цилиндри и други признаци на нарушена бъбречна функция. Параметрите на биохимичната и общата промяна в кръвната картина (увеличение на креатинина, билирубин, общия протеин на кръвта намалява). В проучването на киселинно-базовия баланс - признаци на ацидоза.

Що се отнася до симптомите, които разграничават степента на повръщане на бременни жени, се вижда следната таблица.

Таблица - Сравнение на симптомите на различна тежест на повръщане при токсикоза при бременни жени

знакЛесна степенУмерена степенИзразена степен
Брой епизоди на повръщанеДо петПет-десет- Повече от десет;
- Понякога непрекъснато
апетитМалко намаленЗначително намаленоне
гаденетолерантенясно изразенмъчителен
пулсДо 90 бита / минДо 100 бита / минНад 100 удара / мин
наляганетоОбичайна за женаПод 10-15 mm Hg. Чл.90/60 mm Hg. Чл. и по-долу
ОтслабванеДо 5% от телесното теглоДо 10% от телесното теглоПовече от 10% от телесното тегло
виене на святНе повече от 10% от женитеПри 35-45% от умерените бременни жениПоловината от бременните жени изразяват
Увеличаване на температуратарядкоЧесто за подфабрилаЧесто над 37 ° C
Жълтеница на кожатарядкоПри 10% от женитеПри 25-35% от жените
Повишен билирубин в кръвтанеИмаИма
Сухота на кожата и лигавицитенеИмаИма
столобикновенВеднъж на всеки два-три днирядък
диурезаобикновенЛеко се понижиПо-малко от 600 ml / ден
Ацетон в уринатанеПоловината от женитеПочти винаги

ptyalism

Слюноотделя често придружава повръщането на бременни жени. В повечето случаи то има приемливи форми, но понякога производството на слюнка достига 1 литър или повече. Има два вида нарушения:

 • дехидрация - и електролитни нарушения поради загуба на течност;
 • мацерация на кожата на лицето - поради постоянно изтичане на слюнка.

Други форми

Други видове токсикоза са редки и имат по-неблагоприятен ход.

 • Дерматоза на бременни жени. Характеризира се с появата на обрив по всяка част на тялото, непоносим сърбеж. Това нарушава благополучието и съня на жената.
 • Тетания от бременни жени. Тя се проявява поради конвулсии на ръцете и краката, възниква поради нарушение на метаболизма на калций и магнезий при бременната жена и промени в паращитовидните жлези.
 • остеомалация. Има промяна в калциевия метаболизъм, дефицит на витамин D. Бременността се притеснява от конвулсии, болка в костите, има несъответствие между артикулацията и разрушаването на костите.
 • Остра жълта дистрофия на черния дроб. Едно от най-опасните усложнения. Може да се появи самостоятелно или със силно повръщане. Острата мастна дегенерация на черния дроб се характеризира с тъканна некроза и нарушение на нейната функция. Паралелно, има жълтеница, сърбеж на кожата, повръщане преди нарушение на съзнанието и кома и болка в десния хипохондриум.
 • По вид бронхиална астма. Симптомите са подобни на пристъпите на астма с бронхиална астма. Условието възниква, когато паращитовидната жлеза се счупи и се наруши калциевият метаболизъм.

Млада жена чувства сутрешно гадене

диагностика

Преди да започнете лечението на токсикозата по време на бременност, е необходимо да извършите задълбочена диагноза и да изключите съпътстващата патология, която може да се извърши по подобен начин. Знаците, които отличават токсикозата от други условия, са представени в таблицата.

Таблица - С какво да се диференцира токсикозата по време на бременност в ранна възраст, което се проявява чрез повръщане

симптомПовръщане на бременни жениБолести на стомашно-чревния тракт (гастрит, ZHKB, пептична язва)отравянеБолести на нервната системаОтравяне с наркотициВирусен хепатит
повръщанеИмаМного честоМного честоТова се случвапонякогаТова се случва
капеМного честоненеТова се случварядконе
болкаВ областта на стомахаВинаги там, съответства на локализацията на засегнатия органВ някои области на коремаглавоболиеГлава или коремВ десния хипохондриум
ОтслабванедаПо-рядконезначителенненерядко
Слабост, замаяностМного честоРядко, в случай на усложненияМного честодадаВ острия период
Характер на столаТенденция към запекЗависи от патологията, може да не бъде нарушенаПо-често диарияненене
Симптомите на дехидратацияПри тежко повръщаненеПри повръщане и диарияненене

Как да се борим

Всички прояви на токсикоза, с изключение на леко повръщане (до пет пъти дневно), трябва да се лекуват заедно с лекар и понякога дори в болница. Само специалист може най-накрая да разбере дали това е усложнение на бременността, обостряне на хронична патология или ново заболяване.

Лечение на повръщане

Преди да се опитате да се отървете от токсикозата с повръщане по време на бременност, е важно да знаете как правилно да организирате вашата диета и начин на живот. Основните препоръки са както следва.

 • Първото хранене. Не ставам от леглото. Необходимо е предварително да се приготви нещо, например банан, бисквитка, парче хляб, извара, желе. Продуктът трябва да е желателен, а частта е доста малка. Продуктите, които не могат да се развалят, могат да бъдат поставени веднага на нощното шкафче, ако е възможно - някой може да донесе или да закуси.
 • Малки порции. Броят на подходите към храненето трябва да бъде най-малко шест до осем, повече - по-добре. Веднага след като момичето ще се зареди с едно голямо количество храна, ще има гадене и желание за повръщане.
 • течност. Количеството чиста вода, която трябва да се пие, трябва да бъде най-малко 1,5-2 литра, а когато повръщате - повече. И не можете да пиете газирани или солени - това ще дразни стомаха и хранопровода, предизвиквайки повръщане.
 • Здравословно хранене. Необходимо е да се изключат мазни, пържени, осолени, пушени и други продукти, които потенциално могат да предизвикат повръщане. Когато желанието за нещо "вредно" трябва да яде малко, наблюдавайки реакцията на тялото.
 • Разхождайки се на открито. Вечерните разходки нормализират работата на нервната система и спят, намаляват проявите на токсикоза. Необходимо е да се изключи всяко физическо натоварване, след или по време на което има гадене и повръщане. Например, тя може да бъде упражнения с наклони, респираторен арест. Пътуването в обществен транспорт е желателно да се сведе до минимум, често бременни обхожда повече от обичайното в такива условия.
 • Здравословен сън. По време на бременността жената се нуждае от почивка повече от обичайното. Често има повишена нужда от сън - до 10-12 часа на ден.

Необходимо е да се изключат всички продукти, дори миризмата, от която предизвиква гадене. Всяка бременна жена има свой собствен комплект.

При влошаване на повръщането или при наличие на промени в анализа е необходима лекарствена терапия. Използват се следните групи лекарства.

 • За да възстановите баланса на електролитите. При неадекватна орална рехидратация (връщане на течности с пиене на вода) се предписват капчици с разтвори - физиологични, Trisol, Disol, глюкоза. Количеството инфузия се влияе от честотата на повръщане, електролит и метаболитни промени чрез анализ.
 • антиеметик. Въпреки непроверената безопасност по време на бременност, те се използват в случаите, когато повръщането е повече от пет пъти на ден. Най-често "Меклоклопрамид" ("Tserukal") се предписва при инжекции, "Ondansetron" в таблетки или инжекции. За да се намали слюноотделянето, ако е необходимо, се използва "Atropine". Дългогодишният опит с употребата на лекарства потвърждава тяхната относителна безопасност при наблюдение на дози и схеми.
 • Успокояващи препарати. При неусложнени случаи се използват обичайните таблетки валериан, в по-тежки случаи - антипсихотици, например "Droperidol".
 • Протеинови комплекси за хранене. Те се използват за коригиране на метаболитните нарушения или парентералното хранене с тежко повръщане.
 • Витаминни препарати. Назначават се за коригиране на метаболитните смущения и попълване на запасите. Най-често предписаните витамини са В, А, Е, аскорбин и фолиева киселина.
 • Фитопрепарати. Средствата за растителна защита, базирани на екстракт от артишок (например "Hofitol") помагат да се нормализира функцията на черния дроб и да се предотвратят по-сериозни усложнения. Подобно действие има и "Holiver", който освен това съдържа жлъчен екстракт.
 • физиотерапия. Електрослеп, електроаналгия, ширбаку яка, акупунктура и акупунктура се оказаха ефективни при борбата с повръщане.
Колко дълго е продължила токсимията при бременни зависи от тежестта и вероятността от усложнения. Обикновено симптомите трябва да преминават постепенно към края на първия триместър или началото на втория (до 16 седмици). Ако симптомите продължават след този период, има вероятност повръщане да бъде причинено не само от токсикоза, но и от друга патология. Становището на лекарите потвърждава факта, че ранната токсикоза повишава риска от развитие на гестоза през втората половина на бременността.

Терапия на други прояви

Останалите прояви на токсикоза се лекуват posindromno, като да се отървем от всички симптоми може да бъде само след раждането. До този момент има шанс за рецидив.

 • ptyalism. За намаляване на слюноотделянето се използва "Atropine". За да се предотвратят кожни лезии, тези области се третират с мазни мазила или разтвори, например, вазелин.
 • дерматоза. Предписани витамини, антипирутични средства ("Suprastin"), кутии за бърборене и мехлеми.
 • остеомалация. При латентен поток е посочено назначаването на калциеви препарати с явни признаци на разрушаване на костите, които решават въпроса за аборта.
 • Остра чернодробна дистрофия. Това е пряка индикация за отстраняване на феталното яйце, за да се спаси животът на жената.
 • Бронхиална астма. Използвани витамини от група В, калций, антиалергични лекарства, по-рядко - хормонални.

Показания за прекъсване

В някои случаи на токсикоза по време на бременност, възможните негативни последици за тялото на майката да доведат до незабавно изхвърляне на тази бременност. Обикновено такива индикации се появяват до 12 седмици, по-рядко - по-късно. Те включват следното:

 • продължително тежко повръщане по време на лечението;
 • дневна диуреза по-малка от 300 ml на ден;
 • прогресията на ацетонурия на фона на лечението;
 • загуба на тегло повече от 10%;
 • Некоригирана тахикардия над 110 удара в минута;
 • абнормна чернодробна функция;
 • остра мастна дегенерация на черния дроб;
 • тетания от бременни жени;
 • остеомалация.

Това състояние ли е опасно?

Лесната степен на токсикоза няма да повлияе на развитието на бебето в утробата. Но с появата на промени в урината, общ и биохимичен анализ на кръвта, метаболитните продукти могат да имат отрицателен ефект върху растежа на плода.

В допълнение, безопасността на всички лекарства, които се използват за лечение на токсикоза, не е доказана. И ако те нямат видим тератогенен ефект, тогава дългосрочният ефект е неизвестен. Следователно, назначаването на каквото и да е лекарство трябва да се третира предпазливо.

Също така опасни са кетоните (ацетон), които се образуват, когато метаболизмът е изкривен в условията на хранителен дефицит и дехидратация. Те проникват в плацентарната бариера и могат да окажат токсичен ефект върху клетките на мозъка.

Умерените и тежки форми на токсикоза са опасни за жените поради техните последици. Те водят до нарушаване на психоемоционалното състояние на една жена, нарушават съня си, водят до обостряне на хронични заболявания и дори могат да застрашат живота (например остра мастна чернодробна дистрофия, бъбречна недостатъчност).

Ако една жена има сериозни заболявания, например диабет, на фона на токсикозата, е много трудно да се подкрепи компенсацията му. В резултат на това епизодите на хипо- и хипергликемия засягат не само здравето на жените, но и образуването на бебешки тъкани, което увеличава риска от малформации.

Дали това се случва при замразени и извънматочни

Много жени се чудят защо се чувстват болни, когато са бременни, ако не се развият или имат извънматочна бременност.

 • С твърда бременност. Веднага след като яйцето на плода спре да расте, броят на хормоните на бременността намалява и всички признаци на токсикоза намаляват. Следователно, внезапното им изчезване винаги трябва да предизвиква подозрение за неразвита бременност. Но ако жената има симптоми от най-ранна възраст, симптомите на токсикоза са минимални, това все още не показва патология на бременността.
 • С извънматочна бременност. Когато плодовото яйце се намира извън маточната кухина, ембрионът се развива нормално и всички хормони се образуват в достатъчно количество. Следователно, признаци на токсикоза ще се развият както при нормална бременност.

Витамин чай с морски зърнастец и ябълка

Традиционна медицина

Как да облекчим състоянието на токсикоза и повръщане по време на бременност ще накара народната медицина, рецепти от които са прости за готвене у дома.

 • Морски зърнастец с мента и куче роза. Необходимо е да се вземат в равни части листата на морски зърнастец и мента и сухи бедра, залейте вряща вода в термос. Нека разтворът се влива в продължение на два до три часа. Преди употреба добавете лимонов сок, пийте няколко пъти на ден в студено състояние.
 • Червена боровинка с мента и мед. Част от подготвената червена боровинка се варят с листа от мента. След това добавете мед и няколко супени лъжици лимонов сок към получения разтвор. Преди употреба, разбъркайте наполовина с прясна червена боровинка. Пийте през деня.
 • Роза и ябълки. На равни части вземете сушената шипка и ябълки. Изсипете топлата вода и я оставете да варя за 15-20 минути. След това можете да ядете през деня. За сладост можете да добавите мед.
 • Тиква с мед и лимон. Друго ефективно народно средство е сокът от тиква. За да подобрите вкуса, можете да добавите мед и няколко капки лимонов сок в сервиране.
 • Прост джинджифил. Печене корен джинджифил спестява много бременни жени от болест на движението в обществения транспорт, намалява броя на епизодите на повръщане.

предотвратяване

Да мислиш за предстоящата бременност трябва да бъде много преди планирането й. Това е най-добрата превенция на токсикозата. За да се намали вероятността от такива усложнения, се препоръчва следното:

 • контрол на телесното тегло;
 • компенсират всички хронични заболявания;
 • да отида за спорт;
 • практикуване на техники за релаксация (йога);
 • избягвайте стрес;
 • има пълно сън и почивка.

Токсикозата в ранните етапи е изпълнена с опасност за жена и бебе. Важно е да забележите своето първоначално проявление във времето и да не позволите развитието на усложнения. Всички дейности са postindromny характер, тъй като за борба с токсия по време на бременност ще бъде до средата на втория триместър. В трудни случаи може да отиде до гестозата на второто полувреме и да донесе по-сериозни усложнения.

Отзиви

Добро утро отървала не ставане от леглото galetnoe бисквитки (в никакъв случай не пийте водата на празен deludok незабавно освободен), ако е малко замъглен в средата на деня - мента kanfeta, леки закуски почти всеки час (Повръща ми се от глад), но през нощта калай - един изход - бързо да отида да спя през нощта ... мечтата на бургери, риба, пасти ... и най-важното не е нищо друго, емфие и не отиде в кухнята и хладилника - това обикновено е затворен въпрос. Съпругът в шок

мляко, http://www.woman.ru/health/Pregnancy/thread/3919606/

Здравейте всички! Ние сме на 14 седмици, но все пак токсикоза малко гадене е главно, но това се случва, и изплакване не е слаб)) Зловещо токс е от 3 до 6 седмици - по цял ден в ръцете на един басейн или тоалетна, всичко зелено, зло и омраза всички и всичко и по-лесно да умре. Накратко, кой е преминал, това ще разбере! Те помогнаха на малко капкомерка, започнаха да отпиват първа глътка от Боржоми и да хвърлят първата лъжица болнична каша. Ето защо, момичета, не мъчи себе си и вашите близки, опитайте се да се поти, да помагате много, да си почивате и да спите повече. Е, ако имате възможност да отидете на чист въздух, далеч от градската смрад, аз веднага пълен токс минава, но тъй като градът назад и токс точно там! А останалото - храна, напитка - индивидуално! И малко търпение и малко положителни и токсични ще мине!))

гост, http://www.woman.ru/health/Pregnancy/thread/3919606/

Необходимо е да се яде много малко, но често. Обикновено всички лекари дават такива препоръки, но ние не се подчиняваме. И напразно - послушах - наистина работи. Ние ядем само когато искате. Аз в първата бременност се принудих да ям извара за закуска, а после я споделих с басейна. Заключение - Не ми трябваше сирене. Сега тази сутрин пия чай (черен плюс колекция от техните листа, малини, касис, и т.н. ...) С бонбони или сирене, докато с децата в градината ще се (8,00), а когато лошото - само една чаша хубава топла преварена вода, а след това 11 часа ям храна. ... И отново лекарят ми препоръчва: да спите колкото е възможно повече през деня, когато искате. Днес, например, много продуктивен сън в метрото - 15 минути, и такива веселие! И не бъди болен! Всичко в нас ще се окаже!

Мама с пръстче, http://www.komarovskiy.net/forum/viewtopic.php?t=544

Не се насилвайте да ядете, забранено е да поемете повръщане и това е много вредно по време на бременност. Токсикозата при мен е преминала или е станала на 12-та седмица. но до този момент бях болен от всички продукти и от всички домакински химикали. Но намерих решение. Видях лимонова вода за един ден или веднага щом се разболея, малък парченце лимон .. гаденето се отстранява много добре. или ментово масло в аптека, купена и размазана под носа ми.

Любящ и любящ звяр, https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/beremennost/kogda_projdet_toksikoz/

Не съм имала, наскоро бях на капака. пристигна на 8 седмици за получаване на uset лекар погледна към стола, заяви, че развитието на ембриона на 2 седмици по-късно изпратен на Узи всичко потвърдена (мисед аборт), най-накрая определена, като кръв HCG, симптом тя току-що бе преминал токсемия, гърдите спря боли и болестта престана.

Александър, https://www.baby.ru/community/view/73449/forum/post/82852026/

Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!
Прочетете също
162 12 Кога да правите 3D и 4D ултразвук по време на бременност: колко полезно и безопасно е "модерното" проучване 488 12 Сърцебиене (тахикардия) при бременност: това състояние е опасно, кога и как да се лекува 949 12 След раждане след цезарово сечение: ще помогне ли за облекчаване на болката и премахване на стомаха?