Бременна жена очаква с нетърпение началото на "ритници" от бебето си. В пренаталното състояние трохата може да покаже връзката си с това, което се случва. В ранните етапи, много го описват като "пеперуди в стомаха" или "риба в аквариум", и като растежа на бебето да може да застане ясно камери или токчета. Но да наблюдаваш движенията на детето е необходимо не само заради удоволствието - това е един от важните показатели за неговото вътрематочно състояние. Когато забутването на плода започне по време на бременност и как да се разграничи нормата от патологията?

Интензивността на кичурането на плода зависи от много параметри, включително от темперамента на бъдещето на бебето. Има средни стойности на нормата, но преди всичко жената трябва да се ръководи от обичайния за нея режим и трохи. Зловещо сърце на майката рядко се бърка, ако нещо се обърка.

Когато кървянето на плода започне по време на бременност

Във всички учебници по акушерство времето за начало на движението на плода е точно посочено. А именно:

 • при първата бременност - 21 седмици;
 • при втората и следващата бременност - 18 седмица.

Установените термини предполагат ясно движение. На практика е възможно да се срещнат и други критерии, свързани с времето. Но в тези случаи жените често не са сигурни дали това са движенията на плода. Сравнете усещанията с "риба в аквариума" или "пеперуди в стомаха", които много предизвикват усмивка.

Активните движения на ембриона могат да се установят вече в седмицата на бременността (акушерски термини) с помощта на ултразвук. По това време има хаотично къдрене на крайниците, главата. Поради факта, че ембрионът има малък размер (няколко сантиметра) и е заобиколен от "възглавница за безопасност", движението не води до това попадение със стената на матката, така че жената не ги чувствам. Веднага след като ембрионът расте, движенията стават по-координирани, по-лесно е да ги оправяте.

Обикновено първото ясно движение на детето е остра. Най-вероятно това е удар или удар в стената на матката. След това може да има известно време на спокойствие. За гинеколозите, обаче, моментът, в който жената започва да усеща движенията редовно, е важен. Това е допълнителен метод за конкретизиране на времето на бременността и датата на раждане - плода. Номерът е отбелязан в картовата карта. Седмичната активност е както следва.

 • През първите 12 седмици. Увиването на плода не може да се установи без допълнителни методи за разследване. На 14-16 седмици някои жени вече забелязват, че редовно усещат движенията на бебето, които в крайна сметка стават по-интензивни.
 • От 20-22 седмици. Свиренето се възприема като "подвижност", превръщайки нещо вътре в долната част на корема. Детето по това време може ясно да отговори на другите хора, опита и страховете на жените и да се движи по-интензивно в тези моменти.
 • До 28-30 седмици. Движенията на детето са най-активни. От една страна, тя вече е голяма (над 500 гр.), А от друга - в маточната кухина все още има достатъчно свободно пространство за "активно плуване".
 • Започва от 35-36 седмици от бременността. Дейността на движението намалява. Ако по-рано една жена може да забележи, че детето се превръща "с главата надолу и обратно", сега това са само отделни движения на крайници, глави, таза.
 • В навечерието на доставката, след 40 седмици. Периодът на "спокойствие". Почти всички напомнят, че късната разбъркваща троха протича неохотно, едва достигайки изискваните стандарти. Това е физиологична особеност, която не трябва да натоварва жените жестоко.

Обикновено всяко дете все още е в утро за определяне на биоритъмите си - активните движения се отбелязват в определени моменти, по-често през нощта или сутринта.

С какво можете да се разбъркате

Феталните движения често се бъркат с перисталтиката и газовете в червата. И дори опитни майки правят грешки, твърдо разчитащи на знанията си. Особено лесно е да се вземе перисталтика на червата за малки жестове, когато плодът се движи. По време на бременността има повишено газово образуване дори и сред тези, които не са страдали от това преди това. Поради това се вземат необичайни "движения на въздушни мехурчета" за първото разбъркване.

Парадоксално е, че има и обратна картина, когато дори и за дълги периоди една жена е сигурна, че детето се движи, а седмица по-късно умира в утробата. Най-често чревните газове и ниската бдителност на бъдещата майка играят жестока шега. Поради това е важно не само да се наблюдават смущенията, но и да се допълват редовно техните наблюдения с надеждни изследвания, например записване на CTG (сърдечен ритъм на плода).

Какво определя интензивността

Дейността на детето и усещането за жената зависят от много фактори. Основните са следните.

 • Продължителност и размер на плода. Максималните движения се усещат от 20 до 30 седмици. След това бебето се "свива" и той вече не се движи толкова добре.
 • Местонахождение на плода. При малките условия, по-голямата част от времето плодът е в нестабилна позиция. Веднага след като се фиксира в таза, се очертава редовност между ориентацията и активността - най-голямата с представянето на главата. Детето движи краката по-голямата част от времето и в този случай те са разположени свободно, "удари в черния дроб". В тазовото място, амплитудата на движенията е по-малка и те не се чувстват толкова ясно, затова изглежда, че бебето се движи по-малко.
 • Патология на матката. Маточни фиброиди (особено големи размери), наличието на преградата в кухината, или две рогат еднорога кухина - всичко това създава ограничения за смущения трохи.
 • Количество вода. Колкото по-амниотична течност е по-лесно и по-лесно за детето да се движи в утробата. При полихидрамнионите това води до постоянни промени в положението на тялото, до въжето от пъпната връв.
 • Разположение на плацентата и пъпната връв. Когато "мястото на детето" се намира на предната повърхност на матката, движенията са по-лоши. И с централната плацента превия, самото бебе не е много активно. Колкото по-дълго пъпната връв, толкова повече амплитуда ще бъдат движенията на плода. И обратното. С къса пъпна връв той ще бъде ограничен в движение.
 • Конституцията на жените. Ако жената е тънка, след 24-26 седмици предната стена на матката се допира много близо до предната коремна стена. В резултат на това движенията са по-лесни за разбиране, те са по-видими за другите. И обратното.
 • Психо-емоционален статус. Бебето реагира чувствително на всеки опит на майката. При стрес, страхът може да бъде белязан от насилствени движения, преобръщайки се "на главата му" дори в дълъг период. Обратно, ако жената е спокойна, движенията на трохите също ще бъдат минимални.
 • начин на живот. Много жени отбелязват повишената активност на детето до вечерта. Това се дължи не само на биоритмите на трохи. При движение е трудно да се усещат малките движения на плода и веднага щом жената почива, тя започва да слуша дори най-малките усещания.
 • Външни фактори. Моторната активност на детето може да се увеличи със силен и силен звук с ултразвуков преглед.
Скоростта на движение на плода по време на бременността е индивидуална за всяка жена. Това зависи не само от термина, но и от местоположението на плацентата и дължината на пъпната връв, структурата на матката, темперамента на детето и психо-емоционалния статус на жената.

Ако движенията са груби

Прекалено активното разбъркване трябва да алармира жената. Това е причината за непланирано посещение при лекаря, особено ако бъдещата майка не може да намери обяснение за този факт - нямаше стрес, никакъв опит. Бурята може да показва следното:

 • хипоксия - липса на кислород за фетуса;
 • плацентарно разрушаване - необработените движения могат да бъдат дори преди началото на кървавото освобождаване;
 • пъпната връв - в редки случаи, но все пак се случва, че пъпната връв се стяга на шията на трохите и води до вътрематочната му смърт.
Ако една жена забележи необичайно силно движение на плода по време на бременност, трябва да видите лекар. В такива ситуации е необходимо да проведете допълнителен преглед (ултразвук, CTG на плода) и да се уверите, че бебето е добре. Често разкрива патология, която изисква сериозно лечение.

Ако ниската мобилност

Ако бъркането е рядко или дори отсъства през целия ден, това би трябвало да алармира бъдещата майка. Това може да означава следното:

 • бебето спи - в този случай можете да "събудите" трохата, например като започнете да се движите самостоятелно;
 • плодът страда от in utero - дефицит на кислород, патология на развитието;
 • смърт на плода - избухването може да се развие през цялата бременност и дори при настъпване на раждането, така че мониторингът на състоянието на детето трябва да бъде постоянен.
Най-неблагоприятният знак е на първо място често и дори силно раздвижване, което се превръща в "мълчание". В този случай незабавно се консултирайте с лекар.

Методи за контрол на смущенията

Детските движения по време на бременност могат да бъдат контролирани. Има инструментални методи и онези, които една жена може да използва сама. Всяка бъдеща майка трябва да знае как правилно да преценява движенията на плода по време на бременност.

инструментален

Това е ултразвуково изследване, но в този случай можем да заявим само наличието на смущения. Въпреки това, с помощта на ултразвук може да проследява скоростта на кръвния поток в съдовете на пъпната връв, плода, плацентата, за да разберете дали има някакви сериозни причини за безпокойство, като отлепване на ретината, хипоксия.

KTG - запис на сърдечния ритъм на плода. По време на това, като усещат признаци на преобръщане на плода, жената натиска специалния регистратор. В отговор на движенията на бебето, CTG сензорите, прикрепени към корема, показват увеличаване на честотата на сърцето му. Това е добър прогностичен знак.

Феталното движение по време на бременност е важен знак за неговото вътрематочно състояние. Ето защо, в клиниките по време на бременността се препоръчва на всички бременни жени да провеждат домашни наблюдения, като използват специално разработени методи за това. Независимо от това дали жената ще се брои по време на първата, втората или третата бременност, това се препоръчва от 28-та седмица. Ако бременни близнаци, трябва да се научите да отделяте движенията на всяко бебе отделно. Обикновено това не е трудно.

Стетоскоп в корема на бременна жена

Pearson

Методът Pearson се изпълнява при следните условия:

 • една жена наблюдава за 12 часа - обикновено от 08.00 до 20.00 или от 09.00 до 21.00 часа.
 • се разглежда един ход - всяка дейност;
 • точното време е фиксирано - произхода и на фигурата, когато е бил десет наблюдаваните сътресения дете, записано в специална таблица-графика, където вертикалните колони боядисани бременността период от дни, хоризонтално - в продължение на седмици.

Тълкуването на резултата е представено в таблицата.

Таблица - метод на Pearson, оценка на резултата

Интервалът от време, за който имаше 10 движенияпрепис
20 минутиАбсолютната норма
30 минутиВариант на нормата, може би това е темпераментът на бебето или той е спал
Повече от 1 часНеобходимо е да се провокират движенията на плода и, ако се повтаря същия резултат, вижте лекар

Кардиф

Кардифският метод се основава на следното:

 • Преброяването на смущенията се извършва за 12 часа;
 • ако десет движения са фиксирани, тогава не можете да преброите допълнително.

Ако бебето е изпълнило програмата "минимум" и е направило десет нарушения, бъдещата майка не може да се притеснява. Ако в рамките на 12 часа жената не е успяла да "улови" толкова много нарушения, трябва да се консултирате с лекар.

Човек слуша движенията на плода в стомаха

Садовски

Методът Sadowski включва изчисляване на движенията след хранене. За не повече от два часа жената трябва да брои поне четири движения. Ако това не стане, трябва допълнително да бъдете прегледани от лекар.

Не всеки използва такива методи за преброяване на движенията на детето. В повечето случаи жената може да разпознае нормалните движения на плода от патологична, дори при първата бременност на ниво интуиция. Но се случва, че бъдещите майки са дори твърде загрижени. Това важи особено за жените, които са имали неуспешна предишна бременност. Прегледите на новодошлите потвърждават това.

Първите движения на плода по време на първата бременност и следващите са един от най-вълнуващите моменти в живота на жената. Когато това се случи, зависи от много фактори. Средната за първата бременност е 18 седмици, за втората бременност - 21 седмици. Но е важно да се отбележи не само първите движения, но и редовно да се определят и оценят признаците на феталното движение до момента на раждането. Това помага да се следи състоянието на бебето в утробата и, ако е необходимо, да се започне лечение навреме.

Отзиви: "Цената" tuk "

Момичета, здравей! Сега съм бременна с втората. и двете деца започнаха да се движат на 21-та седмица, въпреки че казват, че по време на втората бременност шишарването започва по-рано. но те се движат по различни начини. първото дете беше много активно, НП през последните седмици, така че под ребрата се изкачи - ужас колко болезнено! и втората (сега сме на 31 седмици) толкова спокойна - като риба в аквариум. Не знам дали има някаква закономерност в това, но първото дете (сега е на 3 години) е само вечна машина за движение, главата й се върти наоколо! Надявам се, че вторият ще бъде толкова спокоен, колкото сега в стомаха. и аз все още забелязах, че: по това време на деня, когато детето ми беше будно в стомаха, в същото време той беше буден след раждането поне през първите шест месеца.

marina sanyukova, https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/beremennost/shevelenie_ploda/

Поздрави! Започнахме да се движим на 19-та седмица, всичко започна с малки удари, яде забележимо, сега сме на 23 седмици. Удар толкова силно, че искри от очите sypyatsya. И всичко вечер, или по-скоро след 10 часа. Разбира се, и се разбърква през деня, но не толкова активно, колкото вечерта. Все още ми е, че мацето не е правилно разположено, докато хоризонтално и следователно най-силното натискане от дясната страна или страна, докторът на узи са казали или са казали, че от дясната страна е главата, но все пак има време, което да се обърне.

1 дете, https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/beremennost/shevelenie_ploda/

И аз сега активно ритам. Но аз го чувствам в ръката си, но все още не излиза. Но ние също сме активно активни 3 пъти на ден и ако не ям нищо дълго време, нещастни ритници. Като цяло се сблъсках с такъв феномен като "мързеливи деца". Момичетата, които имахме с такава диагноза, лежаха в болницата. Още в 30-та седмица почти не усещат децата си. Ето защо смятам, че всичко зависи от детето. И защо е лошо, когато е там като юле? Всичко е просто, може да се увие около пъпната връв. Или хипоксия в бебето. Следователно, това е по-добре 3 пъти на ден и малко, отколкото бъркотия там.

Ирина Ген, https://www.cosmo.ru/forumn/profile/88521-irina_gen/

На 13 седмици тя изглежда като размах на пеперуда, след това на 15 седмици е същото. Е, преди около 18 седмици, нещо като удар отвътре. След 22 седмици като цяло започна танцът))) След 32 седмици стомахът продължи да върви, особено в края)

за гости, http://www.woman.ru/health/Pregnancy/thread/4212918/

Б. Във втория много ясно чух престижната "мазнини" - десен момиче - джип невъзможно да се обърка, особено след като имам същите тези джип почти никога не е било преди, но същите тези дългоочакваното въртейки не чух значение колко за 15 седмици - но те бяха редки и едва тогава, с всяка седмица, станаха по-очевидни, по-силни, както очаквах !!!!!!! сега бебето се събужда преди мама и също заспива, много се чувства, когато ръката на бащата пада върху корема му, малко по-тиха - колеблива, вероятно

Есен, http://forum.forumok.ru/index.php?showtopic=24535

Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!
Прочетете също
162 12 Кога да правите 3D и 4D ултразвук по време на бременност: колко полезно и безопасно е "модерното" проучване 487 12 Сърцебиене (тахикардия) при бременност: това състояние е опасно, кога и как да се лекува 502 12 Токсикоза при бременност: как да се справите с нея и какво ще ви помогне