Купенето на новородено бебе предизвиква колкото се може повече въпроси като правилата за хранене или грижа за кожата. Как да се изкъпя? В какво баня? В каква вода? Колко време? Тези и много други аспекти на първото плуване в живота на вашите трохи ще бъдат разгледани в тази статия.

Водните процедури на детето не трябва да се разглеждат единствено от гледна точка на хигиената. В края на краищата, като цяло, само за редовно измиване на бебето е да се поддържа бебето чиста. Къпане grudnichka - приятен, запознати с чувствата на новия бебето, искрен радост ври във водата и не по-малко искрени радост на младите родители да общуват с близките си остава. Ето защо не трябва да се подготвяте за процедури за къпане като сериозна отговорност. Нека те донасят удоволствие на всички вас!

Първо плувай на бебето

Дали да извърши първото къпане на новородено в деня на освобождаване от болницата или да изчака, докато лекува пъпна рана, това зависи от вас. Съветите на педиатрите тук се различават. Има две мнения.

 • Не къпете бебето си преди да излекува пъпната връв, ако не сте сигурни за качеството на чешмяната вода. Неразработеният пъп е "вратата" за проникване в тялото на инфекциите, което, трябва да сте съгласни, не е необходимо за никого. През първите две седмици от живота си, използвайте кърпички за хигиена на бебето.
 • Можете да започнете да се къпете веднага след изписването от родилната болница, ако използвате варена вода. Пригответе точно толкова вода, колкото е необходимо за една "процедура за баня". На следващия ден тази вода ще бъде неподходяща, тъй като степента на нейното замърсяване с микроби се различава малко от обичайния кран.
Бащата къпе детето

Включете процедурата за къпане на татко.

 

За първата вана подгответе:

 • пластмасова баня. Дори ако в бъдеще планирате да плувате с ново кръвообращение, за първи път ще ви е необходима компактна бебешка вана. Предпочита се поради няколко причини: тя е по-малка, което означава, че се нуждаете от по-малко преварена вода. Тя може да бъде поставена върху специални държачи в банята, така че да може да държи трохичката в повече или по-малко удобен наклон. По-безопасно е: дори ако детето се движи активно, рискът от липса на него тук е малък. Съвременният пазар предлага разнообразие от бани за къпане на новородени. Няма критерии при избора на аксесоара. Основното нещо е, че ви харесва и е достатъчно компактен, за да не създавате проблеми със съхранението;
 • термометър за определяне на температурата на водата;
 • Текстилна мека кърпа;
 • pelenochku;
 • кана или чаша с изплакваща вода;
 • бебе шампоан, сапун.

Как да се изкъпете бебе - походова технология

 1. Въведете варена вода във ваната, проверете температурата с термометър. Температурата на водата за къпане на новороденото трябва да бъде 37 ° С. В бъдеще можете да направите водата малко по-топла или по-хладна, в зависимост от предпочитанията на трохи.
 2. Напишете кана с вода за изплакване. Това ще е необходимо, ако имате намерение да къпете бебето с шампоан или сапун. Проверете температурата на водата преди измиване. Трябва да е 36 ° С.
 3. Наведете бебето, ако е необходимо, измийте я.
 4. Опаковайте трохи в мека пелена. Накиснете я внимателно във водата и след това разгънете пелената. Така че ще предпазите детето от страх, правете първото познание с банята удобно и приятно. Можете да използвате този метод на гмуркане за първите 1-2 месеца.
 5. С едната си ръка задръжте бебето под рамото, закрепване на ръкохватката под далечната подмишница. Вторият е лесен за измиване. Ако възнамерявате да измиете главата си, попитайте баща или баба си да изстискате малко количество шампоан в дланта си, да го разпенвате и след това да нанесете трохи в главата си. Леко разклатете шампоана и го измийте с безплатна ръка. Смесването на тялото също е препоръчително за Вашия асистент по време на къпане, тъй като детето може да се измъкне с небрежно движение. Много от майките са заинтересовани, но мога да мога да уморя ушите си по време на къпане. Недвусмислено, това не трябва да се прави конкретно. Но ако случайно ударите ушите с вода, не се притеснявайте. Почиствайте ги с памучен тампон, след като напуснете банята.

  Гърдата се спуска в банята

  Дръжте троха под рамото и главата, така че водата да не попадне в ушите.

 6. Продължителността на първата баня трябва да бъде 5-10 минути. След това вземете бебето с две ръце и го вдигнете над ваната. Помолете асистента си да напоява трохите с вода от предварително подготвена кана.
 7. Опаковайте детето в хавлиена кърпа и лесно изтрийте влагата. Важно е да се избършете трохи суха, тъй като водата, запазени в гънки или под пелена, може да причини раздразнение и кожен пилинг. След това поставете бебето в сухи, чисти дрехи.

3 важни правила за по-нататъшно къпане

Световната здравна организация препоръчва да се къпят деца на възраст:

 • до 6 месеца - всеки ден;
 • до 1 година - 3 пъти седмично;
 • след 1 година - 2-3 пъти седмично.

Въпреки това, тези препоръки за това как да се изкъпете новородено бебе са много произволни. Ако процедурите за къпане донасят радост, можете да ги поглезите поне всеки ден. Важно е да се спазват следните условия.

 • Използвайте шампоан и сапун по време на къпане веднъж седмично. При честата употреба, дори специалните детски продукти причиняват сухота и пилинг на кожата.
 • Продължителността на процедурите за къпане зависи от ваша преценка. Ако къпете трохи в малка вана, завършете плуването, когато водата се охлади. Обикновено това се случва в рамките на 10-15 минути. Ако къпете дете с кръг в голяма баня, където той активно се движи, продължителността може да бъде по-дълга - до 40 минути.
 • Изберете точно време за плуване и се придържайте към него. Ако след като детето яде добре и тихо заспива, можете да poplyhuhatsya с него преди един сън в нощта. И ако процедурата води до промиване на спиртни напитки в трохи, след което той продължава да се държи за още няколко часа, можете да организирате плуване след ден-сън или по друго време, което е удобно за вас и бебето.

Повярвайте ми, вашият опит за къпане на бебета ще бъде 2-3 дни. И тогава водата процедури ще донесе само радост на всички членове на семейството!

Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!
Прочетете също
54030 12 Подарък за момиче от 12 години: подгответе изненади за модата и интелигентността на жените 49284 12 Подарък за момче от 12 години: празник във въздуха, на кон или в друга страна 31036 12 Подарък за момче от 8 години: изненади за умни мъже, спортисти, творчески личности и не само