Вероятно няма нито един сибир, който да не мисли да се премести в топли райони веднъж в живота си. Особено, когато прозорецът е минус 30. През нощта трябва да сигнализирате на всеки два часа, за да затоплите колата. И следобед да помисли, че отново да вземе детето вместо да ходи. В студа няма да изясните. Така че ние мечтахме всяка зима - това е начина, по който се движим на юг! И няма повече сняг и измръзване!

Портрет с есенни листа

Леся Диденко.

Вторият аргумент за преместване е ваканция. Ако наведете картата на Русия наполовина, Томск ще бъде точно в центъра. Този факт може да бъде горд, но е скъп. За да летя от Томск до цялото семейство, дори до Москва, да не говорим за Турция, Виетнам или Европа, ние трябваше да работим заедно цяла година заедно със съпруга ми. Не можехме да си позволим повече от едно пътуване.

Третият аргумент е приятен. Които вече са се преместили от Томск в Москва, до Анапа, до Ростов. И вече сте сравнявали две снимки. Имате прозорец извън -30, но те са топли. Имате крайградско езеро за уикенда и там - море или самолет до Барселона за три копейки.

Защо Калининград

- Мамо, какво ще кажете за зимата? И Дядо Коледа? Той ще се стопи и няма да е навреме, за да достави подаръците ", казва най-голямата дъщеря, когато някога обсъждахме преместването в по-топлите райони.

Затова решиха: имаме нужда от регион, където има зима, само мека и къса. Съпругът ми имаше аргумента си - бюджетна ваканция, така че можете да отидете в чужбина за почивни и почивни дни.

С изключение на Москва, в Русия има само една такава територия - регион Калининград. Запалихме знаме на картата в Калининград и започнахме бавно да спестяваме пари за този ход.

Отец и деца, които се представят на открито

"Питам банката да обвинява в хода"

Вярно е, че сме отложили малко и нередовно. Под новата 2016 година те направиха желание и обещаха, че всичко, тази година определено ще се движим! Но все още не сме осъзнали как да го направим. И през пролетта в Томск клонът на банката, в който спасихме "за преместване", беше затворен. Съпругът ми погледна другите банки, процентът беше по-нисък навсякъде. И след това въведе в търсачката "4 билета от Томск до Калининград". Същата сума беше в сметката ни.

- И да вземем и купим билети? Това е по-изгодно, отколкото да се държи в банката ", каза съпругът.

- Неуу, вероятно не знам - казах несигурно. - Решете сами!

Съпругът натисна мишката и всички - имахме билети за Калининград по един начин.

Пет кубчета собственост

И докато всички пакетират чантите си за почивка, събирахме кутии за транспортната компания, за да изпратят имота си в друг град. Всичко, което се придобива от прекомерна работа, сгънати и опаковани, сгънати и опаковани. Скоч и кутии в целия апартамент. Такса с едно и половингодишно дете - специално удоволствие. Син почти до всеки от 45-те кутии сложи ръка. После, когато се разопаковаше, имаше изненада: сух черен дроб, колело от пишеща машина или изгубено чиле на скоч.

С най-голямата дъщеря на една история: през 9-те години това е много трудно да се раздели с надраскана тетрадка, късмет билети, стари пощенски картички и други "боклуци" от гледна точка на родител. И да, стари, но късмет обувки маратонки също трябва да вземат със себе си! В края на краищата й дадох една кутия на пълен достъп и я запечатах, без да гледам вътре. Кутията измина 5000 километра, а също така се заселваше в долните чекмеджета на масата и никога не се отваряше.

Казвам се, имах точно една и съща кутийка с юношески дневници, писма и други безполезни, но запомнящи се неща.

И опакох всички магнити с хладилника. Тогава цялото семейство със специално удоволствие ги хвана и се хвана за нов хладилник в новия град.

- Е, сега сме вкъщи - обобщи дъщерята.

Къщата е временна - на ново място решихме да не купуваме апартамент веднага, но за момента да го наемем. Ние също наехме нашия апартамент в Томск.

Есенна разходка по брега

"Сбогом, любимият ми град"

Жалко е, че в отделна кутия не сте могли да опаковате и транспортирате роднини, приятели и няколко любими улици на Томск.

Последните седмици преди заминаването бяха най-тежки. Никога не сте излизали от града, където целият ви живот е отишъл. Не знаехте как да се държите и какво да правите. И се преструва, че всичко е както обикновено: просто ходиш, просто прекарвай време със семейство и приятели. Само в режим без прекъсване, преди да видиш всички, вероятно всички в обикновения живот ще отложат срещата още шест месеца.

Вие се държите така, сякаш утре ще бъде обичайният ден. Ще опаковате всички кутии, ще ходите по познати улици, ще видите вашите роднини и стари приятели ... И какво ще се случи утре? Да, кой знае.

Вие сте чели стотици истории за движението, но каква ще бъде вашата история, как ще се формира животът ви в новия град е неизвестен. Така че, слезте от самолета и какво?

Но имаше вълнение и очакване на нещо ново и необичайно. И хаос мисли за това "как да направи всичко": да завърши всички работи с документи, събиране на всички неща, за да разгледа маршрути, дрехи, закуски, играчки в пътя и първите дни на ново място.

Разходете се на изоставен плаж

При нулева гравитация

През първите часове и дни на ново място имаше чувството, че си в космоса. Вие сте в пълно безтегловност. Преди няколко дни бяхте в един град, където можете да се движите буквално със затворени очи: всичко е известно и познато. И внезапно се оказваш на съвсем ново място, за което мислиш толкова много, планирано, в което се събираш толкова дълго. И така се случи. В онези дни имаше пълно чувство за невероятността и фантастичната природа на случващото се.

Бяхме напълно екстатични. Първо, дори по време на кацането, когато самолетът летеше директно над морето, ние го погледнахме от илюминатора и не вярвахме, че сега ще живеем близо до него. Винаги! Не две седмици на почивка, но през цялото време! След това тръгнете по стълбата - и вие усещате морето във въздуха. Тази прясна миризма на йод!

Два дни по-късно, когато намерихме място да живеем и да помним малко, отидохме до морето. Това беше първото ни пътуване до морето, което не трябваше да работи целогодишно. Отнело 340 рубли за четири и 40 минути - с влак от Калининград до морския курорт Зеленоградск.

Оттогава са изминали шест месеца и усещането за постоянна почивка не преминава. Можете да се разходите в историческите квартали на Калининград вечерта и да се върнете у дома с пълното усещане, че сте били в Прага или германската Щутгарт. И в деня отидете в морето, което през зимата не е по-малко красива. Не се страхувате, че децата нарушават плановете за почивка: това, което нямате време да погледнете днес, погледнете следващия път. Не сте в отпуск, не е нужно да си тръгвате!

Семейството се възхищава на езерото

Носталгия?

Преди преместването чета много за факта, че смяната на местоживеенето може да бъде депресираща: носталгия, копнеж за семейство и приятели, липса на познати неща и обстоятелства. Може би осем месеца все още не е краен срок, но досега не сме имали нито една минута съжаление за решението ни да се преместим. Само една мисъл: и защо не направихме това преди?

Дъщерята комуникира с баби и дядовци на Skype, а на почивка също ще отиде при тях през цялото лято. Едва сега разстоянието вече се е увеличило многократно. В "Vkontakte" тя отговаря на бивши съученици, призовани с приятел, който заедно с нея се премества от Томск до Анапа. Но постепенно нови познати заменят бившите си. В началното училище децата все още не придобиват сериозни приятелски връзки, по-късно това би било по-трудно.

И все пак: защо Калининград

Струва ми се, че Калининград е един от малкото градове в Русия, чиито жители го избраха съзнателно за цял живот. Има градове, в които сте се родили, и има градове, които сте избрали за вашия живот.

Никъде в Русия няма друг провинциален град с толкова много посетители. Пристигащите, които считат този град за роден и го третира според това. От 1946 г.

Мисля, че този град е избран от онези, които знаят точно какво искат от живота. Не височини на кариерата или големи пари - за това отиват в столицата. Не говорещия горещ юг, а неспиращият ритъм и свежест на балтийските държави.

Детето се разхожда по пътеките на стария парк

Калининград е за тези, които обичат да се разхождат из града. Отиди под дебелата купола на кестени и липи, под клоните на джанка и ябълкови дървета по улиците, чиито имена звучат като музика: Кестен Alley, ябълка алея, литовски вал, Чайковски, Брамс, Хендел. Да разгледаме германските къщи от квартал Амалиена, където за всеки имот има вековна история.

За тези, които се нуждаят от морето за "презареждане" непременно се нуждаят от морето. Това е само половин час преди това и то е напълно различно, за разлика от топлите южни морета. Балтийско море е някакъв вид ... по-елегантен, по-възрастен и коварен. И ако се вгледате в него с уникално място - Курониан Spit, а след това просто да се окажете в някои нереално пространство, където безкрайните бели дюни се сливат с небето и морето, създавайки нереален гама от цветове.

Калининград е за тези, които искат да усетят историята и да я докоснат буквално. Разходете се по тротоара, докоснете стените на крепостите. Оставете на 15 километра от града и вижте стените на замъка, построен през 1266 година.

Това е град, за тези, които се интересуват от различни развлечения: Международен фестивал "Калининград Сити Джаз", плажен фест "плаж Амбър", фестивала на викингски период, реконструкция Gumbinnenskogo битка световния шампионат на фойерверки ... И това не е преброяване на Кьонигсберг зоопарк, Музей на океаните, две от града паркове за отдих с атракции. И между другото КВН - "Ридание KiViN" сега отива на "Амбър Зала" Светлогорск.

И за тези, които обичат да пътуват: 380 км до Варшава и Вилнюс, 600 км до Берлин, 1000 км до Прага, 1500 км до Хърватия.

И този град е много приятелски настроен. Те се усмихват, защото са топло и живеят край морето. И те винаги помагат, защото някога са били посетители и никой не разбира необходимостта от това.

Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!
Прочетете също
2461 12 Две деца и кутии от 650 кг: съвети, които се преместват в друг град 1836 12 Дървен спортен комплекс за деца: хармоничен и екологичен 9072 12 Новогодишен календар за дете: как да създадете празник преди Нова година