Преди осем месеца съпругът ми, деветгодишната ми дъщеря и един и половингодишен син напуснаха уредения живот в Томск и се преместиха в Калининград. Как да оцелеем в такъв глобален ход? Навреме сме се вмъкнали в целия Интернет в търсене на практически съвети за тези, които се движат. Сега ми е ред да споделя собствения си опит.

Портрет на есенна бреза

Леся Диденко.

Блогове в LiveJournal и сайта nesiditsa.ru - първите сайтове, от които всеки започва да мечтае да се движи. Има пълни с щастливи и вдъхновяващи истории, както и неуспешни такива, които ви карат да мислите и да претегляте плюсовете и минусите отново и отново. Две блогове за преживяването на преместване от Сибир до Калининград лежат в моите браузерски отметки за шест месеца, научих някои бележки почти наизуст.

Четири месеца преди деня на заминаването ние живеехме едновременно в две паралелни реалности. Физически бяхме в Томск, но живеехме онлайн в Калининград. В бюлетини и социални мрежи - Калининград медии, групи, портали. Вместо вечерната книга или телевизионните сериали по телевизията - Форуми в Калининград и "болталко". В инстаграмата се записах за майките в Калининград и попитах за районите на града, времето, детските градини, училищата, развитието.

Изучих подробно официалните рейтинги на училищата и неофициалните отговори на форумите, статистиката на опашката за детската градина и личния опит на местните майки от инстаграма. Вечер открихме Google карти и онлайн "ходихме" през Калининград, гледайки къщи и улици.

"Виж, това е район, който е похвален, но тук има само Хрушчов, той не се вписва. И ето, вижте, нова къща, близо до парк, а тук има някакво езерце или езеро - говорихме за това всяка вечер. След това отвориха реклами на "Авито" и погледнаха какви апартаменти се отдават под наем в тази къща, какви мебели, обзавеждане, цена.

В крайна сметка решихме, че няма да продължим да проучваме. Туризмът - не емиграция, за 1-2 седмици почивка е невъзможно да се разбере дали обичате да живеете тук през цялото време. Чрез интернет изследвахме града много по-подробно, отколкото може да се направи след няколко седмици на разузнавателно пътуване.

Бебе в сини гащеризони

В бележките по телефона имах цяла документация за града:

  • състави свой списък от 20 най-добри училища в Калининград,
  • Списък на улиците и лентите в съседство с тези училища, за да навигирате при избора на апартамент,
  • списък на спортни и развойни раздели за старшата дъщеря с добри отзиви и дори имената на треньори и учители,
  • примерни маршрути около града и автобусни номера,
  • списък на магазините за препоръки: къде да търсите обувки и дрехи, къде - детски стоки и къде - домакински уреди,
  • списък на сайтове и групи в социалните мрежи за съвместни покупки,
  • контакти, препоръчани от местните жители на електротехници, ремонтници на перални машини, компютърно оборудване и др.

В Интернет открихме агенция, която да помогне на хората, които се придвижват в Калининград. В този град толкова много се движат, че има дори такива услуги. Няколко месеца кореспондирахме с агенцията, попитахме за кварталите, училищата, детските градини. Те по-късно ни посрещнаха на летището, помогнаха да наемат апартамент и все пак дават съвети по някои вътрешни въпроси: те препоръчват наставник, зъболекар, фризьор. Ако обобщим, онлайн досието съвпада с реалността с 95%.

Разхождайки се през празничните улици

Как да събираме нещата и какво да вземем с вас

Започнах да събирам нещата месец преди заминаването и, както се оказа, това беше правилното решение. Трябваше да започне дори месец и половина! Защото опаковането на цялата собственост на едно семейство от четирима е просто невероятно дълго и замаяно. В края на събирането вече нямахме силата, изглежда, че вече имаме толкова много неща, че останалото просто не е необходимо. Но при пристигането им имаше съжаления, които не бяха взели от "ненужни".

На първо място бяха демонтирани "мецанини" - рядко използвани неща, половината от които лежат "точно така". Отпадъците се продават, разпределят на приятели и се насочват към социалните услуги.

Най-трудно беше да се подреди домашната библиотека. Книгите са тежки и обемисти, тъй като много от тях са по-евтини да купуват наново на ново място, отколкото да плащат за транспортирането си от транспортна компания.

В резултат на това на корабната компания, ние изпратихме 45 кутии с различни размери: книги, дрехи, обувки, домашен текстил, играчки, кухненски прибори и малки уреди, компютри, миялна машина и по-хладно. Мебели и голямо оборудване, което оставихме в апартамента, който беше нает. Общо са получени 650 килограма или 5 кубчета.

Когато опакох кутиите, дойдох със собствената си система: всеки написал сериен номер и в компютъра записваше какво се крие в кутията с този номер. При разопаковането е много полезно: на първо място отворихме кутии с най-необходимите неща.

Трите на едно коледно дърво

Как да обясним движението на децата

В новия град отидохме с две деца: дъщеря на 9 години, син на 1.5 години. С най-младите всичко е ясно: къде е майка, има къща. С най-старите беше по-трудно.

Започнахме да обсъждаме хода й с нея за около шест месеца. Те показаха снимки и видеоклипове с атрактивни места: водни паркове, центрове за игра, кина. Казаха ни как можем да разнообразяваме свободното си време, че ще пътуваме повече. Обясни предимствата на новия климат. Регистрира я в Skype и Vkontakte, за да може да общува с приятели. В Томск дъщеря ми беше ски, в Калининград е нереалистична и й дадохме възможност да решим за себе си новия спорт. Заедно с нея гледане на сайтове на спортни училища, гледане на снимки, видеоклипове.

За нея беше трудно да стане начинаещ в училището в Калининград, защото в първия месец имаше затруднения, подкрепихме я много и обсъдихме отношенията с новите съученици. Един месец по-късно тя се сприятелила с нея, учеше града по-бързо, отколкото ние, започнахме да се ориентираме около мястото на нейното пребиваване, започнахме да се движим независимо от обществения транспорт и напълно адаптирани.

Как да "легализира" ново място

Във въпроса за регистрацията на пребиваване имахме късмет: в новия град имахме познати, които да ни регистрират постоянна регистрация. Ето защо, по-нататък "узаконяване" не е причинила проблеми: дете отведен в училището в общността, в деня, когато протегна политика за здравно осигуряване в местните застрахователни компании са регистрирани в Окръжна болница. Редът за регистрация е точно същият като в Томск и във всеки друг руски град.

Децата играят на зимния плаж

Как да направите нови познати в друг град

Отново през интернет. В инстаграмата има общност от майки от Калининград, която между другото се организира от майката, която се е преместила от Барнаул. В общността майките комуникират помежду си, споделят полезна информация за покупки, продажби, отдих и също се срещат офлайн.

И двамата работехме със съпруга си дистанционно, в областта на интернет маркетинга, така че не трябваше да търсим работа в Калининград. Но веднага след преместването съпругът получи още работа като водач на голяма компания. За един месец, по време на почивката на основния служител. През това време той имаше много полезни познати и започна да се ориентира добре в града - това беше полезен опит по отношение на адаптацията на ново място.

Защо е трудно да свикне

Към гамата в магазините! Първите две седмици, в които бяхме загубени в магазините: какво да предприемем? Няма познати кисело мляко, съвсем различни марки колбаси, заквасена сметана, млечни продукти, домакински химикали.

В Томск много неща, които купих на сайта на съвместни покупки. Подобни сайтове съществуват в Калининград, но функционалността, асортиментът, скоростта на събиране и доставка са много различни. Благодарение на прегледите на местните жители бързо разбрахме, че е по-изгодно да купуваме в Полша, отколкото в съвместно предприятие. Дори и да не отидете сами, но да поръчате и да платите за доставка. Оттам всичко се поръчва от всичко: от гамата Ikea, дрехи и обувки до продукти, пелени и домакински химикали.

Момчето тича на плажа

Друг изненадан автомобил "асортимент". В Калининград е нереалистично да видим UAZ, "Niva" и други представители на местната автомобилна индустрия. В продължение на осем месеца срещнахме само две руски коли. По принцип тук "европейски", японски или корейски автомобили - рядкост.

Неговият "японски" в Томск, ние продадохме, а след това купихме европейски "Рено".

- Най-накрая моята мечта ще се сбъдне - ще купя кола на дизелов двигател! - съпругът беше щастлив. В Сибир, той беше принципно пълен, но тук - размерът на багажника. На снегорингите не е необходимо да шофирате, така че задвижването не е принципно. Между другото, няколко кутии с топли неща досега остават разопаковани: те не са били необходими.

Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!
Прочетете също
4461 12 На почивка за постоянно пребиваване: как да се вземе и да се премести от Томск в Калининград 1836 12 Дървен спортен комплекс за деца: хармоничен и екологичен 9072 12 Новогодишен календар за дете: как да създадете празник преди Нова година