Когато дойде войната, тогава "наклон" никой няма да успее. Тя призовава всички, независимо от възрастта и пола. Докато мъжете защитават предната линия, жените живеят в задната част 24 часа на ден. Тяхната основна битка е за децата. И тогава, при тези обстоятелства, всички средства са добри. Ина Зозуля вече говори за това как роди дете в средата на войната, Сега, преди тя и другите майки на Донбас да има не по-малко трудна задача - да отглеждат щастливи деца, където не трябва да растат. Във войната.

Въпреки споразумението за прекратяване на огъня, войната в Донбас продължава. Дори и сега мога да я чуя да пронизва през прозорците. И така - почти три години. Това е странна война, когато животът и смъртта живеят в съседство.

Не оставяйте този опит да ви е полезен.

Градовете на Днепър са гъсто населени - в Донецк проблема за наемане на жилища. Тук са разположени кафенета, ресторанти, търговски центрове, цирк, воден парк, театри. Работят местни телевизионни канали, публикуват се вестници. Дори детското списание, според слухове, ще се отвори.

Столицата на републиката е чиста, пътищата се ремонтират. В пиковия час микробусите са пренаселени, а на пътните кръстовища има задръствания, характерни за мирните мегаполиси. На брега момичетата флиртуват с войници. В централния парк пеят под китаристи и ходят майки с колички.

И има толкова слънчеви и тихи дни, когато изглежда, че войната е лоша мечта. Но вечер тежките метални звуци и вибрациите по стените ни карат да се втурваме към леглото на бебето. Вземи сина си - и светкавица в коридора или в банята. Тези стаи са считани за най-безопасните в Хрушчовците: когато внезапно се разпръснат взривни вълни от вътрешната страна на вътрешните прегради.

Как можеш да живееш така? Дори и за войната е възможно да се адаптираме - местните майки имат списък с техните спасители. Ще им кажа с искрена вяра, че подобен опит никога няма да е полезен за никого.
Децата чакат бомбардировките

По време на обстрела децата се скрили в мазето.

Войнушка е наистина

Основното нещо, на което трябва да се грижим, е сигурността. Обикновено силните битки започват вечер. Тук най-добрият вариант - прекарване на нощта в мазето. Във въздухоплавателните приюти хората разполагат със спални и санитарни помещения. Създадоха резерви за храни и напитки.

В избите се извадят гнезда за електрическа кана или таблетка. Първото устройство е необходимо за приготвяне на храна за кърмачета. И втората помага да разсейвате по-големите деца. В края на краищата, ако преди момчетата такива спускания бяха дори интересни към земята, сега те не могат да бъдат измамени, като играят военна игра.

В случай на поривите на електропроводи набавените фенерче, свещи, миньор konogonki (фарове), туризъм пещ за изсушаване на горивото. Но храната се приготвя и загрява в мазето само в екстремни случаи - тя е изпълнена с огън, дим.

Ако пожарът поврежда газовите и електрически комуникации, стюардите могат да организират полеви кухни в местните райони. На пръв поглед бронзовете бяха построени от импровизирани средства: дори и изгонените части от бойните глави с голям калибър бяха в хода на курса.

Жителите на къщи, в които мазетата не са приспособени за подслон, децата са скрити в баните за през нощта. Палетът е покрит с матраци и възглавници. На пералната машина "живи" книги, кукли, коли и чай с бисквити. Ако децата са две, спя с клюка. И родителите са сгушени заедно на пода. На пижамата на речта не отивам - легнете в спортни костюми или дънки. Важно е в критичен случай да не губите време за таксите.
Весело момче в червена фланелка

Обядът се приготвя на барбекю, направено от останките на снаряда, 2014 г.

"Алармен случай"

Най-важният военен аксесоар е "тревожният случай". Мястото му е на входната врата. Има пакетирани документи и паспорти на всички членове на семейството, лекарства и поне малко пари. В нашия случай опаковката включва и мокри кърпички, вода, пелени, храна за детето и детски неща.

Надявам се, че тази торба не е полезна, но всеки два месеца до три месеца сортирам нейното съдържание. Гледам датите на изтичане на лекарствата, продуктите, променям дрехите за сезона.

Какво друго беше изключително необходимо? Петрол. По време на военните операции не е лесно да го намериш. Поради недостиг на гориво през първите месеци на войната, частният транспорт беше масово запазен в гаражите. Ние имаме в семейството от тогава фиксирани правилото: в колата винаги трябва да има пълна танк. Автоматично в движение - възможност да стигнете по-навътре в задната част.

Цветя върху надгробни плочи на добри хора

Алея на ангели.

Характеристики на живота в изолация

Проблемът за гарантиране на личната сигурност е основен, но не е уникален за цивилното население в контекста на военен конфликт. В един момент всичко се промени. Според паспорта ние бяхме жители на една страна и всъщност станахме граждани на друга. Вместо на гривна дойде рублата. Имаше недостиг на храна, а местните цени можеха да надминат дори Москва. Същевременно плащанията за социални помощи и заплати са прекратени. Не можах да получа дължимите плащания за бременност и раждане. Това са парите, които обикновено се броят на младите родители, които са били блокирани върху сметките на съкровищата.

Услугите за доставка, банките, бяха затворени. Междуградските автобуси и електрическите влакове са спрели полетите. Пътищата бяха блокирани от паравоенни пречки. Пътят до съседния град, който отне 40 минути, сега е преодолян от дни. И тогава, само след издаване на специален пропуск към службата за сигурност на Украйна.

Жителите на Донбас като героите от фантастичната поредица "Под купола" бяха заключени в собствените си градове. С единствената разлика е, че магически черупки, както във филмите, не предпазват от артилерийските черупки.

Назар за разходка с татко

От мама до измама

Но всеки проблем може да бъде решен и дори да го принуди да работи за себе си. За пръв път се сблъсках с това при регистрирането на удостоверението за раждане на Назарка. По закон това трябва да бъде направено в рамките на един месец от датата на раждане. И това правило не премахва войната. В DNR документите са издадени само на републикански тип, с които не можете да изведете детето извън конфликтната зона.

Можете да получите украински сертификат в най-близкия град. За излизане трябва да преминете към Службата за сигурност. Сега това става със специална интернет услуга. И тогава, преди две години, беше необходимо лично да предаде пакет от документи на военнослужещите на пътните блокировки, като се беше изправил на линия на разпенената и изстреляна линия. Наистина ли това е двадесет градусова слана с бебе на ръце? Освен това трябва да придобиете статута на мигрант, да се регистрирате в местната полиция, да проверите няколко конкретни проверки ...

И тук на пазара на услуги има нова "опция": отдалечена регистрация на документи. Направете пропуск, който струва, по отношение на руски пари, около 2500 рубли, а сертификатът за раждане на посредниците е издаден някъде за 4000-5000 рубли. По същия принцип те също регистрират помощ за раждане на дете.

С течение на времето социалните помощи започнаха да се плащат и в DNR. И трябва да отдадете дължимото на майките, които не са объркани. Особено активните жени са платили плащания както в Украйна, така и в Народна република Германия. Измамата ли е или поне някаква компенсация? Не знам.

Еднократната помощ при раждане в НПР за едно дете е 20 640 рубли. И след това до три години, 1720 рубли се разпределят всеки месец. Самотните майки подкрепят сума от 1000 рубли. За сравнение: зимни детски обувки с добро качество за дете от две години са на местния пазар от 2000-2300 рубли. Опаковането на памперси от 46 броя за една и съща възраст е 850 рубли.

Примамник на дома и играчки от миналото

По време на война има и бедни и богати хора, но първите са несъизмеримо по-големи. Някой е изгубил домашен помощник. Някой след нараняването стана недееспособен. Много от тях са загубили домовете си и са работили. Но дори и заетите Донецк хора не шик. Средната заплата в републиката е 5000 рубли.

Не е лесно за семейства с малки деца, където работи само бащата. Както шегува моят приятел, трябваше да станем по-скромни. Но те се научили да не са мързеливи, да спасяват, да се занимават с градини в кухнята. На практика не ни дадохме на сина ни примамка. Ние готвихме у дома, всяка храна беше свежа. През лятото замразяваме зеленчуците, плодовете и плодовете. За компоти се прави "сушене".

Бях разказан за принципа "сандвич" в болницата за майчинство. Това е, когато да се спаси памперси в бебешко кошче слоеве от плат и пелени. След "аварията" просто издърпайте горния слой.

Знаете ли колко обикновена сода може да "направи"? А чиниите се почистват, а вместо да се търкат лицето, е добро, стерилизира бутилката и пити пух. И качествата на кафяв домашен сапун като цяло, легендите отиват. Някои и студът с помощта му са се адаптирали към лечението.

Ние сме много внимателни относно нещата и играчките. Защото знаем, че те ще бъдат полезни на нашите по-млади приятели. По принцип темата за взаимна помощ вече е излязла на преден план. Подкрепяни сме от родители, приятели и колеги. И ние също се опитваме да бъдем близки.

По-рано нарекохме "плюшени" родители, които в продължение на десетилетия съхраняват стари неща в складовете. И колко се срамува от това сега. Назар в детската стая има някои играчки от нашата с Maxim на детството. Дядо Петя дори успя да спаси съветската версия на Толъкър и мотоциклета "Гном". И на мецанините на баба имаше отлични костюми, които бяха рязко актуализирани в работилницата за шиене и са подходящи не само за двора.
Назар на раменете на татко

Така че ние работим.

Бизнес жена от отчаяние

Декретите на Донбас се въртят, както могат. За много момичета войната стана стимул за реализиране, за отваряне на собствен бизнес. Например, онлайн магазин за детски дрехи. Ако съпругът по време на работа често прекоси линията на контакт и има връзки на пътните блокове, той може да бъде дори много изгоден.

Също така, момичетата предлагат козметични услуги у дома, ръчно изработени стоки, плетени и шият по поръчка, правят сувенири, бижута, обувки. Те са ангажирани с това, че можете да хванете дете в ръцете си.

Аз, за ​​съжаление, не съм занаятчия и нямам предприемачески дух. Затова реших да помогна на съпруга си по различен начин - пиша статии по поръчка. Започнах да печеля пари дори по време на бременност, дори в деня на раждането, аз първо предавах текста и едва тогава - в болницата.

След раждането на Назарки мога да работя само когато спи. Първите месеци бяха по следния начин: с една ръка роках сина си, а вторият - чуках на клавиатурата. Съпругът ми се закле, казват те, и така ще се справим. След основната работа той "се промъква". Преди това той се занимавал с ремонт на компютърно оборудване и мобилни телефони от интерес и сега това хоби се превърна в източник на допълнителни доходи. Но все още е трудно да се справя, затова се държа за работа.

Принципът на обмен на продукти и нещата

Портрет на син в синьо якеПредоставя се помощ за хуманитарна помощ. Някои набори се издават месечно и нещо се въвежда в един момент. "Хуманитаризмът" се издава на семейства с деца под тригодишна възраст и има много деца и самотни майки.

Комплектът може да включва зърнени храни и бонбони, смеси от мляко и зърнени храни, различни бебешки пюрета, продукти за грижа. Специално вълнение е помощта на памперите. Благотворителните фондове носят десетки хиляди комплекти пелени, но всичко това не е достатъчно. Има скандали и дори битки ...

Защо е толкова важно да се получи "бум"? В DNR това не са само продукти или неща - това е парична единица. Например, ако детето ви вече е преместено на обща маса, пюре и зърнени храни могат да бъдат продадени.

Използвах такива услуги. Имаше период, когато сместа изчезна от рафтовете, подходяща за Nazarke. И в хуманитарните комплекси, напротив, тази храна е дадена. И ние трябваше да го купим. Между другото, се оказа по-евтино, отколкото в магазина. Донорите не са ентусиазирани за такива манипулации и дори изчисляват и влизат в "черния" списък на хазартните бенефициенти.

Хуманитарните комплекти могат не само да се продават, но и да се обменят. Например, за пелени, всъщност можете да си дрехи или обувки за себе си или вашето дете. Можете да обменяте играчки, офис. В социалните мрежи са създадени специални групи за тази цел.

Размяната на продукти е възможна не само за нещата, но и за услугите. Например, за бебешките пюрета или зърнени храни предлагаме маникюр, удължаване на мигли, корекция на веждите и т.н. Не се изненадвайте - и във войната майките също искат да бъдат красиви. Между другото, ако сте уморени от нещата си, тогава можете да актуализирате гардероба си, като споделите. Основното нещо е да се намери "партньор" със същия размер.

Хлапето се научава да рисува

Комплект за първа помощ от чужбина

Понякога идва хуманитарна помощ за бременни жени и млади майки. Но рядко. На комплекта за първа помощ за бебето трябва да се погрижи предварително. Няма 24-часови аптеки и не са винаги на разположение хапчета или дори аналози. След консултация с нашия педиатър съставихме основен списък.

Тук беше намерено нещо. Но не всички. Затова питаме приятели, които пътуват "в чужбина", за да купят необходимите лекарства с максимален срок на годност там. Излиза по-изгодно. Например, едно от най-важните наркотици за нас в аптеките на DNR е 1990 рубли. В спокойни райони той е купен за 685 рубли. Поръчката на внесени лекарства е необходима на части, тъй като те проверяват багажа на контролно-пропускателните пунктове и има ограничения за тегло и количество.

За ваксинациите. Вече няма безплатни ваксини за деца в предучилищна възраст. Едва след случаи на полиомиелит в Украйна в републиката бе обявена масова ваксинационна компания и бяха доставени хуманитарни ваксини. Всичко останало е за вас. Но дори и в търговските центрове лекарствата не винаги са на разположение. Трябва да пишете за две или три седмици. Какво ще стане, ако бебето се разболее в определения ден? На DTP фалшифицирахме и купихме ваксини "при поискване".

В различните клиники разходите за такава ваксинация може да се различават. Зависи от производителя и от допълнителните компоненти на лекарството. Средно от 3000 до 4500 рубли. Събирането в нашите условия отнема няколко месеца.

Спомням си как доведохме Назар до една от ваксините. И до него седеше жена с бебе за година и половина. Майка на момичето беше депресирана. Детето беше ухапано от котка и сега дъщерята трябва да бъде ваксинирана, освен това, при няколко посещения. Няма къде да издърпате и няма къде да получите точната сума. "Чакам главния лекар, ще поискам вноски ...", жената сподели срама си.
Първокласници държат писма

Първото обаждане в Makeyevka, 2016. в) вестник Makeevsky Rabochy.

Възстановява детството на сина си

Въпреки всичко, ние празнувахме кръщенето на Назаркин с красива рождена торта. На първия си рожден ден украсява апартамента с хелиеви топки, гирлянди и облечени в шеги. На Коледа поставете коледно дърво.

Ние ръководим детето в сферата на развитието. Организираме сесии за семейни рисуване и битки за възглавници. Когато времето и ситуацията позволяват, отиваме в централния парк и се срещаме с приятелката Даринка.

Назар е много приятен човек и ние сме готови да го предадем на яслите. Но в местните градини поради притока на семейства, които са се преместили от други региони, няма свободни места. Между другото, детските градини вече са безплатни. Дори храната отива на публични разходи без никакви допълнителни плащания.

Учител от училището дойде при нас и написа Назарка на следващия й клас.
По принцип е невероятно колко деца от DNR чакат за 1 септември. Първо, традиционно през този период обстрелването спира. И второ, като имат опит в дистанционното обучение при бомбардировките, те знаят цената на една класна стая.

Децата ни растат рано. Моят племенник в седемте си години отличава APC от резервоара и по звук може да се определи от кои оръжия днес са били уволнени. И аз говоря за това не с гордост, а с горчивина. И в класната стая Егорка и приятелите му от първокласниците, учителят говори за опасността от експлозия на мините и защо е невъзможно да се докоснат чужди предмети на улицата.

Темата на детската военна психологическа травма се проучва само. Експертите казват, че последиците от нея са непредсказуеми. На родителите се предлага да проверяват състоянието на детето със специални тестове, арт терапия. Нашите деца са повече от другите, които се интересуват от грижи, любов и внимание.

За да спасиш живота и здравето на детето е най-важното нещо. Но детството му е не по-малко ценно. Докато отблъсква ежедневните предизвикателства на войната, важно е да не забравяме, че детето трябва да се развива, да играе, да се забавлява, да учи. И нека ръцете да паднат от умора, страх и отчаяние, детето не трябва да го усеща.

Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!
Прочетете също
2461 12 Две деца и кутии от 650 кг: съвети, които се преместват в друг град 4462 12 На почивка за постоянно пребиваване: как да се вземе и да се премести от Томск в Калининград 1836 12 Дървен спортен комплекс за деца: хармоничен и екологичен