В определено царство, в определено състояние - по-точно в град Казан - се ражда момичето Кристина. Почти веднага родителите й станаха ясно, че имат специално дете - Кристина не може, като деца с нормално зрение, да получи до 90% от информацията от външния свят с помощта на визия. Повечето от тях се получават с помощта на докосване, слух и миризма. Видението й е твърде слабо и затова книгите за Кристина не трябва да бъдат прости, а онези, които могат да бъдат "огледани" не само с очите, но и с пръстите.

"Вашите книги помагат на зрително затруднените и зрително затруднените деца да познават света, разширяват обхвата на идеите за обкръжаващата ги действителност, стимулират психическото развитие. Обръщането на вниманието на Фондацията към такива деца е много ценен и необходим пример за грижовно и внимателно отношение на възрастните към проблемите на най-уязвимата категория, за слепи деца. Много е удовлетворяващо, че такива семейства като нашите и такива деца като нашата Кристина не са изоставени, че има хора и организации, които искрено искат да помогнат, отколкото могат. И те помагат! "(От писмото на мама Кристина Калиулина, Казан).

Едно момче и едно момиче четат една приказка за Snake Gorynych

Не виждам, но прочетох

Вестниците, списанията, книгите за незрящи и незрящи хора се произвеждат по целия свят в огромни издания. Текстът в тях е написан на брайлово писмо. Но в Русия до 1994 г. нямаше детски книги за деца с патология на зрението. Никой не се зае с тази сериозна издателска работа. Докато в благотворителния фонд "Илюстрирани книги за малки незрящи деца" не решава: "Кой, ако не ние?" В продължение на 22 години тези хора публикуват специални книги за необичайни деца. В същото време се вземат под внимание сериозни научни изследвания за визуално и тактилно възприемане на текст и графика. Използват се комплексни полиграфски технологии:

 • ярки, контрастни цветове;
 • големи изпъкнали изображения и ясни контури на илюстрациите (за да се съсредоточи върху основното нещо и да не се пренебрегва очите);
 • Висок контур на рисунките за правилно визуално и тактилно възприятие;
 • обемни и подвижни структури: те могат да бъдат отворени или затворени, повдигнати и спуснати, отстранени или вкарани, и така нататък;
 • бутони, копчета, ципове, лъкове и други игрални елементи;
 • Приложения и вложки от различни материали, които преподават как да се съпоставят формата и естеството на повърхността на обектите;
 • магически "говорещ" молив - тази притурка чете микрокодове, отпечатани в книгите;
 • Големият шрифт дава възможност да прочетете текста без помощта на възрастни;
 • щамповане с фолио, пайети, стикери и друг цветен дизайн създава радостно настроение при четене.
Олга в цъфтящата градина

Олга Кузнецова.

- Децата с лошо зрение, както всички останали деца, се нуждаят от книги: любезни, забавни и ярки. Но когато се публикуват, трябва да се вземат предвид особеностите на тактилното и визуално възприемане - казва представителят на Фондацията, автор на адаптирани текстове на приказките Олга Кузнецова. - Уникалността на нашите книги е, че те са интересни за всички без изключение: както за хора с увредено зрение, така и за деца с нормална визия.

Такива книги са вид мост между малки деца със зрителни увреждания и техните здрави връстници. Разбира се, има специални характеристики за книгите за напълно незрящи деца. В този случай книгите се допълват допълнително с текст, отпечатан в Брайлово писмо.

От всички деца със зрително увреждане 90% запазват остатъчното зрение в различна степен. Тя може и трябва да се развива! Това е особено ефективно в предучилищна възраст, до около 6-7 години. Ето защо Фондацията прави книги, които улесняват осезаемото възприемане на илюстрациите, допринасяйки за развитието на фини двигателни умения и ориентация в космоса. За доверието на Фондацията - това е игра, лекарство, симулатор и първият учебник.

Момичето се радва на красива приказкаИма специални процеси на печат, които издателите на книги използват за деца с увредено зрение. Това е, което прави възможно обучението на зрението и изучаването на интересна игра.

 • Щамповане на щамповане Направен е върху контур на изображения чрез специален печат. Контурът е изстискан и издигнат над повърхността на страницата, което ви позволява да я възприемате с докосване.
 • сечене - давайки на изданието желаната форма с помощта на специална матрица. Използва се за създаване на щанцоващи структури, многостранни изображения, приложения от различни материали и многостепенни приложения.
 • Селективно лакиране - Покритие на изображения с лак с различна текстура (гладка, груба, гранулирана, напълнена с искри и др.), За да се получи различна текстура на пипане.
 • Стичат - нанасяне (лепене) на текстилни влакна (стадо) върху изображението, за получаване на меки, fleecy повърхности за предаване на текстурата на обекти и герои, предимно животни.

Деца от детска градина в Кемерово- Книгите на Фондацията са предназначени за деца от предучилищна възраст и ученици от 3 до 7 години. Тези момчета, които знаят как да налагат писма с думи, могат да четат сами книги: има парченца от приказка, отпечатана на големи разпечатки върху разпръснатите книги, продължава Олга Кузнецова. - Но в края на краищата родителите и учителите обикновено се нуждаят от помощ. За да улесниш четенето на приказки с бебето, повечето книги включват книжка с текст на приказка: възрастен чете, а детето по това време разглежда илюстрацията на страницата.

За издаване на книги фонд се отнася до най-добрите примери за детска литература: руски фолклор, както и легенди на народите по света, една приказка от Александър Пушкин, Корней Чуковски, Пьотър Yershov, Ханс Кристиан Андерсен, Братя Грим, Шарл Перо, Джани Родари, Ръдиард Киплинг, Енид Блайтън. Също така публикува басня от Иван Крилов, поезия Едуард Успенски, Даниил Хармс, Самуил Маршак.

В книгите на Фонда прословути истории за приказки се разказват в стихове от Олга Кузнецова. Според създателите на книги ритмично организираната реч е по-добре възприета от децата. В допълнение римизираният текст помага да се запази националният вкус: авторът използва традиционните стихове и изображения за тази или тази страна.

Портрет на балкона

Авторът на адаптираните текстове е Олга Кузнецова.

Специални книги за специални деца

- Олга, какво е тифлопедагогика? Какви са книгите, преподавани от вашата фондация? Учили ли са или по-скоро забавляват децата?

- Teflopedagogika е разделение на дефектологията, която се занимава с развитието, възпитанието, образованието и социализацията на хората със зрителни увреждания. Книгите на Фондацията изпълняват всички тези задачи. Освен това книгите на Фондацията са винаги игрални книги, в които се използват много обемисти и подвижни конструкции. И това е един вид картонен театър с герои от приказки и пейзажи: той се превръща в пакет, в който книгите са опаковани.

- И как работи моливът за говорене?

- Като говорим, или, както ни се обади, магически молив - един умен и весел детски помощник, да се запознаят с книгата. Тази притурка гласи фърмуера, причинени от илюстрацията, и прави игра елемент в работата с книгата: прочетете една история, правят герои на книгите говорят, ще помогне за изпълнение на интересни задачи, изпълнява музикални парчета. Тъй като опитът сочи, магически молив - това е първият, който изведе момчетата в подготовката на нови книги като подарък.

Всяка година фондацията публикува два комплекта книги: Развитие и обучение. Развитие Kit въвежда децата с приказки от различни страни, нации и различни автори. Обучение - набор от серия от "ABC", "Весела сметка", "Sinichkin календар", "Пътуване до Русия", "Горски приказки", "Приказки на музиката". Тези комплекти са по лесен, забавен начин да се запознаят децата с букви и цифри, с сезоните и месеци, Русия региони, растителен и животински свят, музика, и работни инструменти и много други.

Всеки комплект включва:

 • две книги;
 • магически молив;
 • набор от "забавни задачи", който тренира интелекта, развива паметта и стимулира въображението;
 • цифри от символите "Game Set";
 • Цветен пакет, в който е поставен целият комплект. Тя може да се трансформира в декорация, а героите от играта да се поставят на своя фон. И двете можете да играете на историите от четените приказки и да поставите на своя собствена импровизирана сцена свои невероятни истории.
Илюстрациите към книгите са създадени "на живо": бои, моливи, пастели. Това е творбата на художници с богат опит. Един от водещите художници на фондацията е Мария Покровская, чиито илюстрации са лаконични, разпознаваеми и оригинални. Фондацията също има опит в създаването на илюстрации от теста за сол: обемни фигурки бяха снимани и съставени на илюстрацията.

Децата с очила не се отчайват

Как да помогнем на Фондацията

Днес в Русия има повече от 35 хиляди предучилищни деца и младши ученици с различни зрителни увреждания. От тях повече от 30 хил. До известна степен запазени остатъчни зрението. Всяка година, в продължение на 22 години, около 10 000 деца получават нов набор от специални тактилни книги. Мисията на Фонда е да предостави набор от специални книги за всяко незряло или зрително увредено дете в програмата "Книги като подарък". Да ви помогнем да разберете красотата на този свят.

Фондацията публикува и разпространява книги безплатно, разходите за производство се поемат от покровители и спонсори. Подаръчни комплекти се изпращат на поправителни детски градини, интернати на типове ІІІ-ІV, библиотеки за слепи, рехабилитационни центрове, както и до домашните адреси на децата, които не посещават специализирани учебни заведения. Цената на един комплект е 6 450 рубли.

За да се присъедините към програмата "Книги като подарък" и заедно с Фондацията да се радвате да общувате с книгата на деца със зрителни увреждания, можете да направите желаната сума чрез всяка удобна платежна система:

 • Пластмасова карта VISA, MasterCard;
 • електронни портфейли RBK Money, PayPal, WebMoney, QIWI, Yandex. на пари;
 • чрез банков превод по реквизитите на Фонда;
 • SMS чрез прехвърляне на кратък номер 3434 с текст GIFT (например, GIFT 300).

По-подробна информация за фондацията "Илюстрирани книги за млади слепи деца" може да бъде намерена на уебсайта www.blagotvoritelnost.rf.

Децата се радват на книгите като подарък

Прегледи на книгите на Фонда

Колективът на детска градина с комбиниран вид № 38, Новосибирск

"Приказна страна, в която се намираме с помощта на вашите книги, ни помага да вярваме в доброто, да оценяваме приятелството, да обичаме любовта. Тези приказки не са достатъчни за децата в нашето време. Благодарим ви особено, че избрахте парчетата. Интересно е, че приказките от различни страни стават близки, разбираеми. Това е добра основа за формиране на правилното отношение на детето към хората от други националности. "

От писмото на Е. В. Свирина, началник на детска градина № 1078, Москва

"Издадените от Фондацията книги позволяват провеждането на различни класове в групи, където децата са ангажирани заедно - здрави и с увредено зрение. Такива дейности допринасят за социализацията на децата с увреждания в детските групи, намаляват риска от психологическа травма, когато влизат в училище. "

Специалисти на Центъра за развитие на детето - детска градина № 20 "Приказка", Ханти-Мансийск

"Вие се отваряте към деца, които са дошли на света не като всички останали, дори малка, но истинска възможност да разширят своите идеи за света около тях, толкова красив и толкова недостъпен за тях. Колко любов и състрадание са в сърцата на тези, които са измислили, разработили, рисували, пускали тези книги, както и тези, които са решили да донесат тези книги на деца, а като подарък - безплатно.

Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!
Прочетете също
2461 12 Две деца и кутии от 650 кг: съвети, които се преместват в друг град 4462 12 На почивка за постоянно пребиваване: как да се вземе и да се премести от Томск в Калининград 1836 12 Дървен спортен комплекс за деца: хармоничен и екологичен