Бързо, безболезнено раждане и здраво бебе са мечтите на жените. Но по-често трябва да се сблъскаме с различни усложнения. Епидуралната анестезия е популярна и ефективна медицинска анестезия на труда. Някои са доволни от процедурата, други са разстроени, без да имат желания ефект. Как влияе епидуралната анестезия върху доставката? Безопасно ли е?

Епидуралната анестезия може да се извършва както за целите на анестезията, така и за други показания. Ефектът до голяма степен зависи от характеристиките на женското тяло. Какви са предимствата на епидуралната анестезия и какво да се страхувам?

Причини за болка при раждане

Дори и в Библията се казва, че една жена е склонна да понесе дълго и болезнено. В продължение на много векове, дами се страхуват от този момент, а майчината смъртност по днешните стандарти "на разстояние". Но още през XX век широко се използват различни методи на анестезия, страхът от раждане намалява. Тежестта на болката при раждането зависи от следните точки.

 • Прагът на болката на жената. Възприятието на всеки човек за неприятни усещания е различно и зависи от работата на нервната система. Това, което причинява ужасна болка в някои, други толерираха толерантност.
 • Психо-емоционално състояние. Това е почти най-важната точка на възприемане на болката. Тихо, разумно, по природа, пациентите жени са по-лесни за раждане. И емоционално лабилни "изискват" анестезия. Хроничният стрес, страхът от самия процес, предишните необичайни и болезнени раждания повишават чувствителността на жената. За да се бие, трябва да се подхожда към вече осведомено: да познавате базата на дишането и поведението в родилния дом. Това се подпомага от курсове в лечебни заведения, както и от форуми и медии.
 • Естествено или индуцирано. При естествения процес на раждане контракциите на първия период на раждането се възприемат като "издърпване на болки в долната част на корема или в кръста". Поради това жените често се обръщат към болницата за майчинство вече в опити. Използването на различни стимуланти (гелове, базирани на простагландин и наркотични вещества) води до развитие на предсказателна активност, която се различава от "нормалните контракции". Опитните лекари наблюдават това дори и на мониторите на апарата CTG. Контракциите имат по-висока амплитуда, честота, те са "като в учебниците". Това се дължи на факта, че при всяко стимулиране мускулите на матката се свиват наведнъж, докато при естествено раждане - последователно отделни снопове. Имитирайте "природата" никога не е била намерена никъде.
 • Независимо дали има патология от вид или труд. Прекомерно активните контракции на мускулите на матката, дискоординирани, както и контракциите с бърза доза винаги са съпроводени със силна болка.
 • Брой (равенство) на ражданията. В 2/3 от случаите първото раждане е по-болезнено от следващото. Но това зависи до голяма степен от възприемането на процеса от жената. Също така трябва да се има предвид, че първото раждане често пъти отнема много време, затова те се определят като по-тежки.
В идеалния случай, естественото раждане се случва в жена почти неусетно - тя дори може да изпълнява обикновена работа у дома до момента на мъчителен период. Силни болки - сигнал за лекар и жена за патологичния процес. Епидуралната анестезия е един от най-ефективните методи за премахване на дискомфорта и нормализиране на труда.

Характеристики на епидуралната анестезия

Епидуралната анестезия включва въвеждането на лекарствено вещество в едноименното пространство на гръбначния мозък. За да намерите сцена, има специални ориентири. Пункцията на пространството се извършва отстрани на гърба през кожата чрез специална игла.

Самият гръбнак е заобиколен от три мембрани и е заграден в гръбначния канал, който се образува от прешлените, лежащи един върху друг. Последователността на анатомичното местоположение е, както следва:

 • гръбначен мозък - съдържа нервни клетки и образува сиво и бяло вещество;
 • мека черупка - тя прилепва непосредствено към нервните клетки;
 • арахноидните - между него и меката е цереброспиналната течност;
 • твърда черупка - между него и следващия слой, периотема на гръбнака, се намира епидуралното пространство.
След въвеждането на лекарството в епидуралното пространство той започва да действа върху нервните окончания, които преминават тук, причинявайки само загуба на чувствителност към болка. Една жена в същото време може свободно да се движите, да усетите температурата на предметите, да докоснете. Част от лекарството може да влезе в субарахноидното пространство, което ще увеличи ефекта му.

Разлика от спиналната анестезия

Визуално, провеждането на епидурална и спинална анестезия не е различно. Разликата е в мястото на администриране на лекарството. Когато лекарството се прилага епидурални мембрани гръбначния мозък над и под гръбначния - в субарахноидалното пространство (под субарахноидално мозъка, където циркулира цереброспиналната течност).

Разлики и игли. Спиналната анестезия изисква по-фини, а епидуралите допълнително изискват катетри за постоянно снабдяване с лекарства и контрол на необходимата доза. Характеристиките на всеки метод са обобщени в таблицата.

Таблица - Разлика между епидуралната и спиналната анестезия

Сравнение Опцииепидуралнагръбначен стълб
Където се прилага лекарствотоВ епидуралното пространствоВ субарахноидното пространство
Жената изпитва болканене
Жената се чувства студенадане
Жената изпитва докосванедане
Една жена може да ходидане

Кой се препоръчва

В много страни, в допълнение към някои признаци за епидурална анестезия по време на раждане, тази манипулация се извършва по искане на жена, ако болките й са болезнени. Някои чужди клиники дори го включват в задължителния протокол за провеждане на нормални раждания. В постсъветските страни акушер-гинеколозите извършват епидурална аналгезия според показанията. Основните са следните:

 • болезнени контракции - ако контракциите на матката донесат жените, непоносими според нейните стандарти на болка, това може да е началото на необичаен труд;
 • абнормни контракции - твърде често или, обратно, непродуктивно, което не води до отваряне на шийката на матката;
 • артериална хипертония - в този случай лекарите използват "страничния ефект" на епидуралната анестезия - намаляване на налягането, което е особено важно при раждането, тъй като по време на пристъпи и силна болка стойностите на кръвното налягане се повишават значително;
 • прееклампсия - епидуралната помага да се справите с натиска и да съкратите времето за доставка;
 • захарен диабет - при продължителен труд е по-трудно да се контролира нивото на кръвната захар при жените, което може да доведе до хипо- или хипергликемична кома;
 • съкращаване на времето за доставка - Всички други заболявания, при които е в интерес на жените да не забавят процеса на раждането (със сърдечни дефекти, сърдечна недостатъчност), са пряк показател за епидурална анестезия.

Условия за провеждане на:

 • размерите на таза съответстват на масата на плода - докато таза може да бъде тесен, основното е, че бебето не е голямо едновременно;
 • цефалично представяне - ако детето лежи на тазовия край надолу, наклонено или напречно, епидуралната анестезия не трябва да се извършва, тъй като вероятността от усложнения се увеличава;
 • добро сърцебиене на плода - оценени от резултатите от записването на CTG, не трябва да има признаци на страдание на детето;
 • без кървене - по време на епидурална анестезия, лекарят трябва да изключи плаката.
Паритетът на раждане няма значение - епидуралната анестезия може да се извърши на първата, втората и следващата като планирана процедура или според указания.

ползи от процедурата

Епидуралната анестезия с естествено доставяне има следните предимства, когато се използва.

 • Анестезионен процес. Неприятните усещания у жените намаляват в рамките на 10-15 минути след анестезията. Ако се появи болката, анестезиологът добавя лекарството към специален катетър, вмъкнат в епидуралното пространство. В резултат жената не е толкова изтощена от постоянни пристъпи, в най-важния момент опитите са пълни със сила, за да действат, а не с простряне след изтощителни контракции на матката. Важен "плюс" - ефектът от анестезията по време на зашиване на следродилните разкъсвания. Също така, няма нужда от допълнително лечение в случай на ръчно изследване на маточната кухина или кюретаж.
 • Ускорява раждането. В допълнение към основния ефект, цервикалната дилатация значително се ускорява и времето за доставка се съкращава. Това е особено важно за жените със соматична патология, например, с диабет, артериална хипертония, сърдечни дефекти, както и с gestosis.
 • Няма последствия за детето. В проучванията е установено, че малко количество наркотици навлиза в системния кръвен поток на дадена жена, но няма значително въздействие върху бебето. Остра хипоксия при раждане на фона на епидурална анестезия може да възникне по причини, които не са свързани с аналгезия, например с улавяне или плацентарно разрушаване.
 • Намалява кръвното налягане. Това е един от страничните ефекти на епидуралната, която често се използва за медицински цели, например, по време на раждане при жени с артериална хипертония, с gestosis.
 • "Позволява" друга анестезия. Ако е необходимо, епидуралната анестезия не пречи на общата ендотрахеална анестезия или спиналната анестезия. Такива ситуации възникват, когато е необходима спешна сесия с цезарово сечение. Провеждането на различен тип анестезия на фона на епидуралната анестезия намалява нуждата от употреба на наркотични вещества, мускулни релаксанти и други сериозни лекарства.
В някои европейски страни почти 70% от ражданията се извършват с епидурална анестезия. В постсъветското пространство методът се използва широко през последните десет години, но някои лекари все още го третират предпазливо.

Недостатъци и последствия от епидуралната анестезия по време на раждането

Епидуралната анестезия често води до намаляване на контрактилната активност на матката по време на раждането. По този повод няма надеждни изследвания поради сложността на анализа на ситуацията. Въпреки това практикуващите лекари с такова влияние се сблъскват. За да се предотвратят подобни последици от процедурата, след 30-40 минути след поставянето на катетъра и въвеждането на веществото в епидуралното пространство се установява допълнителна инфузия на утеророники, препарати за стимулиране на битки. Дори в този случай, аналгетичният ефект продължава.

Изпълнението на епидуралната анестезия изисква висока квалификация на лекаря, в противен случай рискът от усложнения от процедурата се увеличава. Тяхната честота се влияе и от здравето на жените, по-специално състоянието на гръбначния стълб и прехвърлените възпалителни процеси на мембраните на гръбначния мозък. Основните усложнения и възможните причини за тяхното възникване са описани в таблицата.

Таблица - Епидурална анестезия за бременни жени

усложнениеособеност
Недостатъчна анестезия- Индивидуална реакция на организма;
- се среща в 1 от 20 случая
Слабо изтръпване и тежест в краката- Това е норма;
- преминава след края на лекарството
Пълна скованост на краката и невъзможност за движениеЛекарството прониква в цереброспиналната течност (по-дълбоко от необходимото за епидуралната)
Мускулест треперене- Това е норма;
- минава веднага след доставката
Падане на кръвното налягане- Кръвното налягане спада с 10 mm Hg. Чл. и повече;
- хипотония - относително противопоказание за процедурата
Замаяност и затруднено дишанеЛекарството погрешно се вкарва във венозния плексус (разположен около нервните окончания)
Парестезия (лумбаго)- Това е вариант на нормата;
- когато се прилага анестезия, незабавно преминават
Повреда на нервните окончанияИзключително рядко усложнение при несъответствие с технологиите
Алергични реакцииРезултатът от индивидуална свръхчувствителност към лекарството

За забавени усложнения след извършване на епидурална и спинална анестезия може да се припише главоболие. Нейната поява е свързана със стимулиране на гръбначния мозък, случайно пробиване на субарахноидален пространство, както и раждането на неспазване на почивка на легло за 12-24 часа след раждането. Лечението на това усложнение включва почивка, приемане на аналгетични таблетки и пиене на достатъчно количество поне 2-3 литра чиста вода на ден.

От последствията за гърба - за известно време на мястото на поставяне на епидуралния катетър една жена може да почувства лека болка. Това се дължи на дразнене на тъканите и обикновено не причинява много тревожност. Болката в гърба се случва в рамките на няколко дни.

Противопоказания

Усложненията след епидурална анестезия могат да бъдат сведени до минимум, ако контраиндикациите за неговото поведение са ясно наблюдавани. Те включват следното:

 • алергия към използваните медикаменти;
 • кожно-пустуларни заболявания на мястото на пункцията;
 • прехвърлено възпаление на мембраните на мозъка;
 • тежка сколиоза (кривина на гръбначния стълб);
 • нарушение на кръвосъсирването;
 • тумори на централната и периферната нервна система;
 • с установената херния на гръбнака на мястото на предложеното пробиване.

Същността на процеса

Всяка лечебна институция има свои собствени нюанси за извършване на епидурална анестезия. Но като цяло същността на процеса е същата.

В какъв период на раждане

Има няколко възможни варианта, когато доставянето се извършва за пробиване на епидуралното пространство и поставянето на катетъра:

 • веднага след началото на мача - с отваряне на шийката на матката 1-2 см;
 • с активна трудова дейност - и отварянето на шийката на матката 3-4 см.
Обикновено, когато отворът е повече от 6 см, не се предписва епидурална анестезия, тъй като това води до бързото завършване на раждането с повишен риск от нараняване на майката и плода.

Епидурална анестезия

Как минава

За да се извърши манипулация, е важно жената да е неподвижна за няколко минути. Възможни са следните договорености на части от тялото:

 • отляво - краката са в същото време притиснати максимално, главата - към гръдната кост;
 • в седнало положение - често сестра или лекар поиска от жена да я върне обратно на "котка", това означава да се наведете колкото се може повече и да притискате главата и краката си към себе си.

Позицията се избира по усмотрение на специалиста въз основа на неговите предпочитания и опит. Лекарят трябва да следва състоянието на жената по време на анестезията. Ако е необходимо, той добавя лекарство или помага. След натрупването на една жена се извършва "удар в гърба". Има шест стъпки.

 1. Лечение на мястото на инжектиране. За да направите това, използвайте алкохол, разтвори на основата на йод и други антисептици.
 2. Анестезия на кожата. Малко количество локално анестезия се инжектира и болката се усеща като сравнима с обичайната инжекция в горните слоеве на кожата.
 3. Пункт на епидуралното пространство. При специална игла лекарят пробива кожата и всички слоеве на необходимата дълбочина, обикновено жената на този етап вече не изпитва болка в гърба си, тъй като е извършена местна анестезия.
 4. Прикрепете спринцовката. Издърпвайки буталото върху себе си, лекарят се уверява, че иглата не удря плавателния съд.
 5. Монтаж на проводника. Иглата за епидурална анестезия е куха, тя се отстранява веднага, тъй като в нея е монтиран проводник.
 6. Закрепване на катетъра. С помощта на лепилна мазилка катетърът се фиксира върху кожата на гърба. Той не се намесва в ходенето и лежането и ако е необходимо, можете да прикачите спринцовка към него и да добавите лекарството.

След пункцията и монтажа, ражданията вървят по обичайния план, но с епидурална анестезия. Постепенно жената започва да забележи намаляване на болката.

Тъй като скоростта на раждане на всички индивидуални, анестезиолог за администриране на лекарството в катетър части, фокусирайки се върху майки оплаквания на възникващите болката и като се вземе предвид разкритие на шийката на матката. Така че можете да удължите действието до раждането на детето. Ако имате нужда от зашиване на разкъсвания или допълнителни манипулации, нямате нужда от друга анестезия - само част от лекарството в епидуралния катетър.

Когато катетърът се отстрани

Веднага след като акушер-гинеколог и анестезиолог стигнат до общото мнение, че анестезията не е необходима в бъдеще, лекарството е спряно и катетърът може да бъде отстранен. Обикновено те остават няколко часа или дни за "сигурност". Извадете катетъра от сестра или анестезиолог, спазвайки всички правила за стерилитет. На мястото на пункцията се поставя памучна топка, която е фиксирана с лепилна мазилка. Превръзката може да бъде премахната за един ден.

Бременна жена в болницата

Какъв е очакваният ефект?

Има епидурална анестезия по време на раждането при всяка жена със свои собствени характеристики. В някои случаи страничните ефекти се развиват по-често, докато други не. При наличие на сраствания в епидуралното пространство има механична бариера за разпространението на лекарството, ефектът от анестезията може да е непълен. Дозата, необходима за адекватна анестезия, се определя от анестезиолога. Той също така контролира жизнените функции (дишане, сърцебиене, натиск) и трябва да ги коригира във времето.

Невъзможно е да се предвиди ефектът от епидуралната анестезия. За всяка десета жена очакваният ефект е по-висок от този, който се получава на практика.

Има мнение, че епидуралната анестезия е опасна по време на раждането, тъй като увеличава честотата на цезаровата доставка. Няма обаче надеждни данни и проучвания в тази област. Трябва да се има предвид, че тази анестезия е в повечето случаи предписана за жени от групата на високорисковите усложнения.

Епидуралната анестезия е модерен метод на анестезиращ труд. Той се прилага не само за облекчаване на болката, но и за съкращаване на продължителността на раждането при наличие на тази индикация (например при диабет, сърдечно-съдови заболявания). Предимствата на епидуралната анестезия са безопасността на майката и плода, висока ефективност и малък брой усложнения. При планирана цезарово сечение се предпочита спиналната анестезия или тя се комбинира с епидурална, тъй като тя няма да осигури необходимото отпускане на мускулите и намаляване на чувствителността.

Отзиви: "Ако бях се събрал за третото, щях да дам определено раждане на епидуралната"

Помага доста под кръста, не чувствам нищо, усещането е като при perelezhish ръка, асансьор, и тя не слуша, той не изглежда да твоя, тук също, болката не се чува, само когато опитите, можете да се чувстват натиска върху дъното. Аз остана с разкриването на 4 см в 23 часа някъде, а на 02 вече са били в rodilku, че поне този път да лежи там, можете дори да заспите), но труда не добавя анестезия, за да се чувствате всичко, което е когато раждането всичко като на всички, веднага след като се роди бебето, добавете лекарството и след това отново не се чувствам нищо, съсухрен, шият, и имате ли anektody сигнално)))) На мен ми хареса, най-важното е да се намери добър анестезиолог. Няма проблеми с гърба. Дори на форума научих, че лекарството не попада в кръвта на бебето, защото се инжектира в епидуралното пространство.

любознателен, https://deti.mail.ru/id1013295277/

Първото раждане без анестезия, второто с анестезия. Небето и земята. При първото раждане бях толкова уморен от болката, че докато се опитах, вече беше съвсем същото с това, което се случва, такава апатия идва, няма никаква сила. Във второто раждане лекарят предложил epiduralku, не отказах. Всички контракции се усещаха, но не беше небесно, дори можех да спя в битките. Опитът беше весел и весел. Ето защо, ако бях се събрал за третото, щях да родим определено на епидуралната

Сметанин Айсавета, https://deti.mail.ru/id1007952047/

Аз родих с епидурална анестезия. Въпреки че не го направи. Но ражданията ми по принцип бяха странни. Голям плод, без труда. Бях инжектиран с някакъв вид хормонален гел и започнах борби като цяло без прекъсвания. След три часа акушерката каза, че не мога да я издържа и да направя анестезия. Два часа по-късно го направиха. За мен беше страшно, че в гръбнака имаше нещо, но нищо, малко помагаше. И инжектирани на всеки два часа, изглежда, че има допълнителна доза. И тогава всичко свърши с цезарово сечение с обща анестезия, т.е. епидурално върху мен по това време вече не действа. И в края на краищата си тръгнах доста бързо и лесно, отидох на самата тоалетна същия този ден, а на петия ден бях у дома с разписка на моя отговорност. Преди epiduralki каза, че след не може да бъде много чувствителни крака в таза за известно време, нищо не съм имал.

Knopa, http://www.komarovskiy.net/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u = 335&sid = 8d1fb629407dcff594ac26d6d0c8209b

Родих epiduralka, предварително обсъдени с лекаря си, говорете с анестезиолога, той raskazal как да лъжат и как да се държи. Дойде в болницата с 4 cm. Откриване, беше толерантен, силно обтегнати корема, както и нормално, лекарят ме попита дори може би аз мога да се справя, също толкова добре стои борбата, но аз отказах да дам себе си раждане, уплашени какво ще се случи по-нататък. Анестезиолог дойде, аз отидох в страната, както на ринга и беше невъзможно да се движат, дори ако битката. Направих един изстрел, а след 10-15 минути работили по принцип всичко е наред, но всички по различни начини, аз се тресях, просто жилят nemogla спре като Бъд е замразен. Аз не чувствах никаква болка изобщо!

Ангел, http://www.komarovskiy.net/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u = 215&sid = 8d1fb629407dcff594ac26d6d0c8209b

И аз имам приятелка роди първото epiduralka и без да се натрапвам. Така че това ни казва, че първият - идват от наркотици не можеше няколко дни + бебе лошо в гърдите и да вземат всички застой е (тъй като epidualki също оказва влияние върху действието на бебето). Но с второто без лекарства - казва, че тя е в състояние да участва в раждането, акушерката слушаше думите й - ражда до края, без паузи (за разлика от първия път). + Се чувства перфектно + с детето се храни добре и нахален е веднага. Но всеки избира това, което е най-добро за него. Родих се без epiduralki и не съжалявам.

+++, http://www.woman.ru/health/Pregnancy/thread/3840392/

Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!
Прочетете също
162 12 Кога да правите 3D и 4D ултразвук по време на бременност: колко полезно и безопасно е "модерното" проучване 488 12 Сърцебиене (тахикардия) при бременност: това състояние е опасно, кога и как да се лекува 503 12 Токсикоза при бременност: как да се справите с нея и какво ще ви помогне