Съвременната медицина предоставя достатъчно възможности за диагностициране на патологични състояния, включително по време на бременност. Задължително дълго време за бъдещи майки е ултразвуково проучване, което помага да се идентифицират патологиите на развитието на плода, да се определи неговата маса, структурата на вътрешните органи, да се подозира опасните заболявания. Извършването на Доплер ултразвук по време на бременност може да идентифицира нарушенията в ранните етапи, когато промените са обратими и детето не страда. Но дали изследванията са безопасни и кога трябва да се провеждат?

Всяко манипулиране и приемане на лекарства по време на бременност е нежелателно. По отношение на ултразвука няма надеждни данни, обширни научни наблюдения, които биха показали отрицателно въздействие върху бебето. И ползите от ултразвука, включително прилагането на Доплер, са безценни - в последната минута можете да спасите живота на пръв поглед на обречено дете.

Принципи на метода

В хомогенна среда ултразвукът се разпространява със стабилна скорост. Ако го изпратите на обект с много движещи се частици, вълните ще отразят от всеки и ще носят своята информация. Записването на отразените вълни и тяхното тълкуване чрез компютърна технология се нарича доплерография. В медицината артериалната и венозната кръв се приема като среда с активно движещи се частици. Доплерът се използва не само в акушерството. Това е общ метод за изследване на съдовете на долните и горните крайници, човешкото сърце.

Доплер (Доплер ултразвук) по време на бременност е един от демонстративните начини за диагностициране на състоянието на плода. В резултат на проучването можете да получите скорост на кръвоснабдяване през кръвоносните съдове на майката и детето. Знаейки нормалните стойности и сравнявайки ги с получения резултат, може да се направи заключение за функционалното състояние на тъканите и дали бебето страда от урината от малко количество входяща кръв и кислород (хипоксия).

Доплерът може да се извърши в две версии.

 1. Двустранно сканиране. Създава се двуизмерно изображение, скоростта на кръвния поток, посоката, структурата на съдовата стена се оценява.
 2. Триплексна карта. Картината е триизмерна, можете ясно да проследите анатомичните структури, съдовете и връзката им със съседните тъкани. Това е усъвършенствана версия на двустранно сканиране.
При акушерството, по-често се използва триплексна картина, докато на екрана са ясно видими червени петна (съдове с посоката на кръвния поток от ултразвуковия преобразувател) и синьо (до сензора).

Какви параметри са дефинирани

Доплерография за бременни жени може да бъде извършена за различни цели, например, за изследване на потока на кръв в сърдечните кухини за откриване на дефекти в развитието. Най-често се измерват следните съдове и само след 20 седмици:

 • маточни артерии от дясно и ляво;
 • артериите на пъпната връв;
 • средната церебрална артерия в плода.

В тях се появяват първите нарушения. Чрез скоростта на кръвния поток можете да прецените дали плода страда в утробата или не.

При анализа се изчисляват индикаторите, а данните, получени в проучването, се сравняват съгласно специални таблици с определените стойности в същото време.

 • IR. Това е индексът на съпротивлението, изчислен по формулата (C-D) / C, където C е скоростта на кръвния поток по време на сърдечната контракция и D - в момента на релаксация.
 • LMS. Това съотношение на систолично-диастолично число се изчислява, като се използва формулата S / D.
 • PI. Този индекс на пулсация се изчислява по формулата (C-D) / M, в този случай М е средната скорост на кръвния поток в изпитвания съд.

В таблиците по-долу са представени нормите на доплеровия ултразвук при бременност в различно време.

Таблица - Нормални стойности на кръвния поток в артериите на пъпната връв

Гестационната възрастLMSTS
20-24 седмици3.87-3.950,62-0,82
24-28 седмици3,27-3,610,58-0,78
28-32 седмици2.9-3.20,52-0,75
32-35 седмици2,58-2,520,48-0,71
36-42 седмици2,19-2,450,42-0,68

Таблица - Нормални параметри на ултразвук на Доплер в маточните артерии по време на бременност

Гестационната възрастLMSTS
20-24 седмици1.91-1.980,4-0,54
24-28 седмици1,89-1,930,38-0,56
28-32 седмици1,76-1,800,34-0,65
32-35 седмици1.66-1.760.3-0.9
36-42 седмици1.67-1.770.3-0.9

Таблица - Дебит на кръвта в средната церебрална артерия на плода

Гестационната възрастLMSTS
20-24 седмициДо 3.9-4.0На 0.7-0.8
24-28 седмициКъм 3.8-3.9Към 0,68-0,7
28-32 седмициДо 3.0-3.2Към 0,66-0,68
32-35 седмициДо 2,6-2,8Към 0.6-0.64
36-42 седмициДо 2,4-2,5До 0,6-0,62

Курсът на изследването

Как се прилага Доплер ултразвук по време на бременност не се различава от извършването на рутинно изследване. Бременната жена лежи, докато лекарят извършва рутинно изследване на плода и матката. Ако е необходимо, специалистът извършва превключването на режимите на апарата и след това извършва доплерография. Снимката на монитора се допълва от графиките на скоростта на кръвта в съдовете и се появява синьо-червеният цвят на черно-бялото изображение.

Доплеровият ултразвук обикновено се извършва от коремен сензор. Ако е необходимо да се разграничат съдовете, например, с плацентата previa, подобно изследване може да се извърши чрез вагинален сензор.

Не е необходима специална подготовка за извършване на ултразвук с доплерометрия. Само по себе си е необходимо да имате две памперси - едната е необходимо да лежите на дивана и да легнете на нея, а впоследствие да отстраните остатъка от гел от повърхността на стомаха.

По време на ултразвука на плода, специалистите използват метода Доплер. В същото време, усещанията на една жена не се променят, тя дори не може да знае за това. Понякога докторът "ви позволява да слушате сърцето" - това са вълните, отразени от съдовете на сърцето. За да извършите проучването, трябва само да превключите режимите на ултразвуковото излъчване на устройството.

Когато е възможно и необходимо да се направи

Доплер може да се извърши в началото на времето, когато сърдечната дейност се регистрира в ембриона, приблизително от шестата до седмата седмица на бременността. Въпреки това, за 1 триместър, може да се определи само кръвта. Обикновено такива изследвания се провеждат при подозрение при спиране на бременността, когато усещането за палпитация не е ясно определено.

До 20-та седмица определянето на кръвния поток в маточните артерии, пъпната връв и мозъка на плода не е от толкова голямо значение, затова е изключително рядко.

След 20 седмици доплерометрията се извършва съгласно указанията и на 32-35 седмици - всички с превантивна цел. По това време най-често се регистрират нарушения. Dopplerometry в други фетални съдове (например, в коремната аорта или вътрешната каротидна артерия) се извършва, когато има нарушения в главния и в развитието malformations.

Индикации за допълнителен Доплеров ултразвук при бременност

Доплерометрията на плода и майчините съдове се извършва при жени с риск от развитие на усложнения при бременност. А именно:

 • с риск от жестокост - С подобно усложнение от предишна бременност, с прекомерно телесно тегло, с повишено налягане при жена, с подуване, с бъбречни проблеми, диабет;
 • при многоплодна бременност - да идентифицират допълнителни стави между съдовете и да предотвратят синдрома на "кражбата";
 • с различен резус на майката и плода - Дори при липса на титри на Rh антитела в кръвта на жените, може да има нарушение на кръвотока като първи признак на хемолитично заболяване.

Също така, задължително трябва да се извършва доплерометрия в следните случаи:

 • забавяне на развитието на плода според ултразвук;
 • откриване на полихидрамниони или липса на хидратация;
 • промени в CTG (запис на сърдечния ритъм на плода);
 • с преждевременно изтичане на вода до 34 седмици;
 • когато се идентифицират вродени малформации в плода;
 • с една пъпна артерия;
 • с плацента previa;
 • ако има признаци на стареене на плацентата чрез ултразвук;
 • ако по-рано жената е имала плодова смърт в утробата.

С помощта на проучването Доплер е възможно да се определи със сигурност дали има пъпчен маншет в плода и колко пъти.

Ултразвукът по време на бременност обикновено се предписва в динамиката, особено ако се открият нарушения. Например, с малки отклонения, е необходимо да се направи контрол след две до три седмици, със сериозни - дневни и дори два пъти на ден. Значителни нарушения на кръвния поток могат да бъдат индикация за доставка, включително ранно доставяне.

Апарат за измерване на серосепцията на плода

Степен на нарушение на кръвния поток

След регистриране на скоростта на кръвния поток между плацентата и плацентата-фетални системи, промените се степенуват в градуси. Това помага да се направи по-ясна оценка на картината на случващото се. Освен това - тълкуването на данните, получени с доплерометрия.

 • Степен 1А. Променени са само промени в индекса на съдовата съпротива на матката, кръвният поток в артерията на пъпната връв и мозъка в плода се поддържа на нормално ниво.
 • Степен 1Б. Наблюдавани са нарушения в съдовете на пъпната връв, главата и шията на плода, докато в маточните съдове - нормата.
 • Степен 2. Има промени в кръвния поток в съдовете на майката и плода, но цифрите не са критични.
 • Степен 3. Определените индикатори показват тежко, често критично, фетално състояние, което изисква незабавно лечение или доставка.
Правилното интерпретиране на резултата може да се извърши само от специалиста, предвид клиничната ситуация. Само лекарят може да предпише втори преглед и още повече лечение с откритите нарушения.

Винаги ми е необходима процедура

Днес почти всички жени правят доплеров ултразвук по време на бременност в третия триместър поне веднъж и ако бъдат открити нарушения - поне още един контрол. Няма противопоказания за тази процедура.

Ако бременността не се случва без усложнения, няма нарушения според записа на CTG на плода и обичайния ултразвуков преглед, жената е наясно с движенията на бебето, няма спешна нужда от провеждането на изследването.

Диагностика на безопасността

Доплеровият ултразвук се извършва често и в различно време на бременност. Подобно на обичайния ултразвук, тя не създава опасност за майката и бебето. Има предложения, че това причинява известно нагряване на тъканите, както и механичен ефект върху тях поради кавитация. Доплерометрията се различава от конвенционалния ултразвук, тъй като интензитетът на ултразвуковите вълни е по-висок от този, който създава по-голям ефект върху тъканта.

Потенциалното увреждане на плода не е доказано. В същото време продължителната практика за провеждане на доплерометрия при бременни жени потвърждава безопасността и високата информативна стойност на метода. Това се доказва от отговорите както на лекарите, така и на жените.

Една жена се изследва с ултразвук

Ако бъдат открити нарушения

В зависимост от разкритите нарушения се изгражда тактиката за управление на бременна жена. Често трябва да се справя със следното.

 • Грешки в развитието. Идентифицирането на несъвместими с жизнени дефекти (например, транспониране на сърдечните съдове) през втория триместър е индикация за прекратяване на бременността. Ако прогнозата за дефекта е по-благоприятна, се определя степента на тежест на феталните нарушения в утробата, на базата на кое време и начин на доставяне може да се коригира.
 • Нарушаване на кръвния поток от първа степен. В 95% от случаите след лечение, дори и на амбулаторна база на контролния Доплер, всички индекси са в нормалния диапазон. Около 5% от жените при откриването на нарушение на притока на кръв от първа степен по-късно запазват тези промени преди раждането, докато състоянието на бебето не страда.
 • Нарушаване на кръвния поток от втора степен. В този случай е необходима стационарна терапия и Доплеров мониторинг на всеки три до пет дни. В зависимост от първоначалната причина за нарушаване на кръвния ток, говорителят може да бъде положителен или отрицателен.
 • Нарушаване на кръвния поток от трета степен. Откриването при бременни жени на подобни промени през втория и третия триместър води до доставка през следващите няколко седмици. В противен случай вероятността от вътрематочна смърт на плода е висока.

За лечението на нарушенията MDPA използва лекарства, които подобряват утероплацентарния и фертилния кръвен поток, анаболните лекарства. По време на бременността се допускат следните средства:

Важно е да се знае и да се разбере какво е Doppler ултразвук по време на бременност и да го прилагате профилактично най-малко веднъж на всеки 30 до 34 седмици. При откриването на нарушения е възможно да наблюдаваме динамично жените не само седмично, а и през деня. Важен ефект на Доплер върху ултразвука: показва дали има фетална хипоксия по време на бременност и вероятността от развитие на гестация. Изследването не представлява опасност за жената и детето. Напротив, тя има висока диагностична стойност.

Отзиви: "Излишната проверка не боли"

Доплеров Направих два пъти (25 седмици и в по-късна дата оток бяха някъде 36 седмици) на същата машина като САЩ, просто включен режим, че не е видял бебето, и флаконите. По мое мнение, особено ужасно в тази процедура не присъства.

Tanyusik,https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/beremennost/dopler_za_i_protiv/

Аз Даладие dopler- показа нарушения на притока на кръв ... докторът силно уплашен, ме прати в болницата, за да отидете в леглото, погледнах в RD и каза, че нищо не strashnogo- има няколко заболявания на кръвта етапа: 1А. 1B и 2A .2B Имам 1А - i. незначителен .... с такава диагноза не се поставя в болницата ... ако 2B, и т.н.-около sereznee.propisali в rd kurantil и actovegin prokapali интравенозно. месечно sdela отново Доплер същото отново и отново krovotok- D zaperezhivala и три пътеки за рулиране изпратен обратно с думите "panikorshi" .. всичко е било 36 седмици ... в Доплер нищо strashnogo- допълнителен контрол никога не боли, особено ако се отнася до храненето на lya.

Katyushik,https://www.u-mama.ru/forum/waiting-baby/pregnancy-and-childbirth/318749/index.html

Като цяло Доплер назначава всичко, което имам в момента 32-та седмица и вече се задават отново ... и за първи път прави до 24 седмици през плацентата е увеличил ... също да изстреля веднага в болницата ... но продължи dopler..okazalos, че всичко е наред ... всичко бебето пристига тук скоро ... отново ще отида ... виж как и какво стана!

MKsushka,https://www.u-mama.ru/forum/waiting-baby/pregnancy-and-childbirth/318749/index.html

Когато сте в болницата, всеки ден може да пътува до доплатера. Доколкото ми е известно, това е обикновен узи, те гледат кръвотечение там. На обичайните узи за вас размерът на главата, корема и т.н. е погледна, и тук те изглеждат само кръвен поток (че няма хипоксия).

Оля, https://rebenok.by/community/index.php?topic=118705.0

Вчера бяхме при доктора и отново направихме или направихме доплер. и лекарят каза, че трябва да се повтаря на всеки 2-3 седмици! ми въпрос-Опасно ли е said- конвенционален ултразвук не е полезно, но ако има индикации за вършене, и това, което по-добре да се направи Доплер и да видим проблема за неговото своевременно коригиране, отколкото да обвиняваш себе си ... к.с. Ние загубихме първата Б на 25 седмици и причината никога не беше открита, може би кръвният поток беше нарушен ...

Бърд, синигер, https://rebenok.by/community/index.php?topic=118705.0

Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!
Прочетете също
162 12 Кога да правите 3D и 4D ултразвук по време на бременност: колко полезно и безопасно е "модерното" проучване 488 12 Сърцебиене (тахикардия) при бременност: това състояние е опасно, кога и как да се лекува 503 12 Токсикоза при бременност: как да се справите с нея и какво ще ви помогне