Хормоналната терапия е подход към лечението на заболявания, който се използва в краен случай, защото съдържа много рискове за пациента. Въпреки това, едно от най-честите назначения за бъдещи майки е дексаметазон. Каква е целта на инжекциите на "Дексаметазон" по време на бременност, независимо от противопоказанията и страничните ефекти?

Лекарството "Дексаметазон" се отнася до група от жизненоважни лекарства. Тя е част от реанимацията, както и терапията на много сериозни, животозастрашаващи заболявания. Назначаването на лекарството по време на бременност винаги показва, че носенето на жената става с особени затруднения.

Какъв вид наркотик

"Дексаметазон" е синтетичен аналог на кортизона - хормон, който обикновено се получава от надбъбречната кора. Този хормон участва в метаболизма, регулира хуморалните реакции и имунния отговор. Синтетичният заместител надвишава кортизона в неговата сила приблизително 35 пъти.

Дозите, използвани за лечението на заболявания, са много малки. В допълнение, лекарят, когато предписва терапия с дексаметазон, се стреми да намери минимално ефективна терапевтична доза за всеки отделен случай на заболяването. Този подход е необходим, за да се сведе до минимум рискът от негативно въздействие върху тялото на пациента и да се намали броят на нежеланите реакции, които се появяват.

Тъй като хормонът участва в огромен брой физиологични процеси, неговият ефект върху тялото е много многостранен. Лекарството има:

 • антитоксично действие;
 • имуносупресивна;
 • protivoshokovym;
 • противовъзпалително;
 • антиалергичен;
 • облекчаващо.

Списъкът с нарушения, при които се прилага "Дексаметазон", започва с анафилактичен шок и завършва със системен лупус еритематозус. Използването на лекарството извън указанията (както се случва, когато се предписва за бременни жени) се основава на дългогодишен медицински опит и прилагане на индивидуални хормонални ефекти, за да се стабилизира състоянието на жената в положение. Това е подходящо за смущения в гестационния период, придружени от недостиг на кортизон. За бременни жени е важно да знаете за някои свойства на лекарството "Дексаметазон".

 • Работи върху централната нервна система. След като се свържат в кръвта със специален протеин транскортин, молекулите на лекарството се пренасят в цялото тяло, включително нервната тъкан на мозъка и гръбначния мозък. Оттук и непрякото влияние върху психологическото състояние на жената.
 • Прониква през плацентата. "Дексаметазон" не се поддава на инактивиране от специални плацентарни ензими, поради което лесно прониква в плода. Колкото по-дълъг е приемът на наркотици, толкова по-дълъг е ефектът върху фетуса и по-високите рискове от нежелани ефекти.
 • Подтиска имунитета. Жената, която се лекува с дексаметазон по време на бременност, трябва да избягва мястото на инфекцията по всякакъв възможен начин. Лекарството има имуносупресивен ефект. Бременните, страдащи от намаляване на поддържащите сили на организма поради физиологични промени в него, стават практически беззащитни срещу вируси и бактерии.
Инжекциите на "Дексаметазон" по време на бременност са противопоказани. Фокусирайки се върху продължителната практика на хормоналната терапия, те могат да бъдат предписани, ако ползата за тялото на майката значително ще надвиши всички възможни рискове за плода.

Общи приложения на приложението

Сред противопоказанията за употребата на лекарството се споменава периодът на бременност и кърмене. Ако бременната жена е предписана "дексаметазон", тогава има много добри причини за това.

 • Заплаха от бременна жена. "Дексаметазон" се използва като част от реанимация за анафилактичен шок, оток на мозъка. Също така лекарството се предписва за лечение на сериозна алергия с риск от преход към животозастрашаващо състояние. Например, за да се премахне бронхоспазъм или в сложния ход на бронхиална астма.
 • Заплахата от спонтанно прекратяване на бременността. "Деметазон" в ранните етапи на бременността се използва за предотвратяване на спонтанен аборт или за спирането му в началните етапи, ако жената има хиперандрогенност - повишена концентрация в кръвта на мъжките полови хормони.
 • Заплахата от преждевременно раждане. Например, ако е наранена жена на последните условия на раждане на дете и е настъпило плакално разрушаване. В този случай "Дексаметазон" се прилага по време на бременност, за да се отворят белите дробове.
 • Дефекти в развитието на плода. Вродената вътрематочна хиперплазия на надбъбречната кора е пряка индикация за назначаването на "дексаметазон" през третото тримесечие на бременността. Заболяването е генетично и рядко, но изисква задължителна медицинска намеса. Хормонът се предписва, за да се предотврати вирилизацията на роденото момиче (придобиване на мъжки черти).
 • Хронични заболявания при бременни жени. Тази категория включва заболявания с автоимунен произход. Тяхното обостряне по време на бременност може да доведе до автоимунна атака на феталната тъкан в утробата. В допълнение, терапията с "дексаметазон" се използва за подобряване на качеството на живот на бременната жена. Индикации за употреба: тежка дерматоза, заболявания на съединителната тъкан, ревматоиден артрит, остеохондроза, тежки нарушения на ендокринната система.
 • Онкология при бременни жени. "Дексаметазон" действа като инхибитор на разделянето на атипичните клетки. Противовъзпалителното действие е подходящо за метастатични тумори.
Понякога лекарите предписват "Дексаметазон", за да предотвратят влошаването на автоимунните заболявания. Рискът от негативен ефект върху плода с ниски дозировки на лекарството в такава ситуация е много по-малък от възможните отрицателни последици от внезапното изостряне на заболяването. "Деметазон" при планиране на бременност се предписва, ако жената има повишено производство на тестостерон.

Инжекции на "дексаметазон" по време на бременност

Инжекционната форма на лекарството се използва при бременни жени само в спешни случаи (реанимация, подготовка за преждевременно раждане) под формата на кратки и интензивни курсове. Лекарят избира дозата, на базата на данните от тестовете и целите на лекарството, от 0,5 mg до 9 mg на ден. Инжекциите се прилагат интрамускулно или интравенозно, в зависимост от спешността, само в болнична обстановка.

Когато се инжектира, максималната концентрация на лекарството в кръвната плазма се достига много бързо, причинявайки много промени в тялото на жената. Плодът възприема тези промени като стресов сигнал и мобилизира всички вътрешни резерви. Това помага да се увеличи издръжливостта на преждевременно родени деца. На фона на въвеждането на "дексаметазон" се наблюдава ранно съзряване на повърхностноактивното вещество - вещество, което подготвя дихателната система на детето за самостоятелно функциониране.

Указанията за употребата на "Дексаметазон" по време на бременност не дават препоръки относно дозите. Те се избират само от лекар, като се съсредоточава върху състоянието на пациента и резултатите от проведените тестове.

Когато са необходими таблетки

Таблетната форма на лекарството може да бъде предписана в 1 триместър, за да се предотврати спонтанен аборт. През второто тримесечие наркотикът е предписан за лечение на хронични заболявания на бременната жена, а също и ако бременната жена с хиперандрогенство носи момче. Шоковите дози изискват до шест таблетки на ден. В същото време няма риск от предозиране, тъй като големи дози се предписват за много кратък период от време. След намаляване на риска от спонтанен аборт лекарите предписват постепенно намаляване на дозата до минимално ефективно (понякога достатъчно половин таблетка на ден).

Използването на минимални дози се счита за най-предпочитано в периода на носене на детето поради намаления риск от нежелани реакции.

При всички случаи не е възможно да спрете да пиете хапчета. Възможно "синдром на отнемане" може да предизвика поява на кървене и да доведе до прекъсване на бременността. Схемата за анулиране на "Дексаметазон" по време на бременност предполага леко намаляване на дозата, до една четвърт от таблетката, след което приемането спира.

Цели на капки за очи

По правило хормоналните капки за очи се предписват на бременни жени рядко. Лекарите се опитват да направят лекарства, които не са противопоказани през този период. Има обаче ситуации, в които човек не може да направи без спешни методи:

 • тежка очна алергия;
 • ирит;
 • иридоциклит;
 • алергичен конюнктивит, усложнен от бактериална инфекция;
 • възпаление на очите поради наранявания.
Ако е необходимо, лекарството се предписва на бременни жени в количество от една до две капки до три пъти на ден. При всяка локализация на патологичния процес, капките на "дексаметазон" са погребани в двете очи.

Последици от хормоналната терапия

"Дексаметазон" се отнася до редица лекарства с много широк спектър от индикации за употреба. Множество ефекти върху тялото е причината за високия риск от същия списък на нежеланите реакции. Ефектът на лекарството върху майката и плода е различен.

Как майката

Опасността от употребата на "Дексаметазон" за майката е проява на странични ефекти на лекарството, сред които има доста опасни за живота:

 • метаболитни недостатъци - Повишена концентрация на калий, натрий, калций, появата на оток, включително вътрешни, в кръвта;
 • ендокринни разстройства - намаляване на естественото производство на хормони, повишаване на чувствителността към глюкозата;
 • нарушения на нервната система - да проявят депресивно състояние, появата на халюцинации, безсъние, мигрена;
 • храносмилателни нарушения - липса на апетит, гадене, повръщане, диария, панкреатит;
 • сърдечно-съдови усложнения - образуване на тромби, брадикардия, сърдечна недостатъчност;
 • други нежелани ефекти - пълно подтискане на имунитета, остеопороза, забавяне на репаративните процеси, синдром на отнемане, улцерация на лигавиците.

Като правило, бременността, придружена от дълъг прием на "дексаметазон", се характеризира с изразен полихидрамнион, емоционална лабилност на майката. Според прегледа, лекарството се понася добре и страничните ефекти са най-честият дерматит.

Безусловни противопоказания за назначаването на бременна "дексаметазон" се считат за затлъстяване на третата степен, захарен диабет. В тези случаи употребата на лекарството се изключва. Поради повишения риск от сериозни нежелани реакции, той не се предписва за гърчове. При повишени тромбоцити лекарят може да предпише "Дексаметазон", при условие че се извършва редовно и често проследяване на коагулацията.

Таблетката в устата

Как се отразява на дете?

Наркотикът е лесно прониква през плацентарната бариера и по този начин, още от самото начало на приемането и до пълното прекратяване засяга не само тялото на майката, и на околоплодната течност структура, но също така и за плода. Последиците от приема на "Дексаметазон" по време на бременност, за да твърди на детето да се предскаже, тъй като някои от тях може да се прояви и в зряла възраст.

Според концепцията за "програмиране", "дексаметазон" радикално променя състоянието на амниотичната течност, предизвиквайки стрес в детето. Аварийната подготовка за преждевременно раждане носи огромна тежест за недоразвитите органи. Ранното изчерпване на вътрешните резерви предизвиква процесите на функционални разстройства на тялото, които се проявяват вече при възрастни. В чужбина употребата на "дексаметазон" с цел поддържане на бременност се свързва с развитието на хипертония, сърдечна недостатъчност и диабет по-късно при детето. Освен това, тези разстройства се проявяват, когато растат.

От последствията, докладвани от нашите лекари, атрофията на надбъбречната кора се обсъжда в резултат на употребата на "Дексаметазон" в късна бременност. Патологията изисква заместваща терапия при новородено. Най-лошият резултат е адреналинната криза след раждането, често завършва със смъртта на дете.

Също така, лекарите не изключват забавяне на развитието на бебето. Вследствие на това - раждането на деца с ниско тегло и ниска издръжливост. Забавянето на вътрематочното развитие също е изпълнено с аномалии и вътрематочни патологии, които не могат да бъдат излекувани.

Сравняваме рисковете и ползите

Според прегледите на лекарите, очакваните отрицателни последици от дексаметазон за дете са много по-малко, отколкото при майка, ако има сериозни заболявания, изискващи хормонална терапия. Също така, употребата на "дексаметазон" често играе ключова роля в потискането на процесите на отхвърляне на плода, осигурява шанс да се запази дългоочакваното и в някои случаи единствената възможна бременност.

Замяната на "дексаметазон" с аналози е възможна само по препоръка на лекар. Понякога вместо това се използва "метилпреднизолон" - друг синтетичен глюкокортикостероид, който леко засяга тялото на бременната жена. Същността на терапията обаче остава непроменена, което означава, че всички съществуващи рискове остават. "Метилпреднизолон" е по-нисък от "дексаметазон" в неговата сила, следователно изисква използването на големи дози. Лекарите също така вярват, че увеличаването на дозата на по-малко активния хормон е нежелана алтернатива на лечението с ниски дози с дексаметазон.

Хормоналната терапия по време на бременност е нежелан феномен, но в някои случаи просто е необходимо да се запази живота на бъдещата майка и дете. Ако е необходимо да се лекува дексаметазон, бременната жена трябва стриктно да спазва всички медицински предписания. В този случай рискът от нежелани последици ще бъде минимален. Прегледите на "Дексаметазон" по време на бременност показват добра поносимост на лекарството, дори при дългосрочно лечение в малки дози.

Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!
Прочетете също
162 12 Кога да правите 3D и 4D ултразвук по време на бременност: колко полезно и безопасно е "модерното" проучване 488 12 Сърцебиене (тахикардия) при бременност: това състояние е опасно, кога и как да се лекува 503 12 Токсикоза при бременност: как да се справите с нея и какво ще ви помогне