Учителите в детската градина се оплакват, че моят петгодишен син се бори, смел, не усеща разстоянието "дете-възрастен". Уморих се да държа вдъхновяващи разговори, да правя най-новите китайски предупреждения и да взема честна и добра дума, че битките няма да се случат отново. Е, всички родители знаят как работи.

- Мамо, няма да го направя отново! Никога в живота ми!
- Съгласен съм.

Портрет на жена в червено

Оксана Любица, практикуващ психолог.

И точно след 15 минути / следващата сутрин / при удобна възможност (изберете желаната опция), ситуацията се повтаря един до друг. Същевременно звучи едно несравнимо извинение: "Не можех да контролирам крака, който Леня ритна!" Така че Андрю изважда от пластинката гнева. Утвърждава лошото поведение, прави негативните емоции осезаеми и след това изграждаме тези диалози:

- Мисля, че този Тигър беше оставен сам, без приятели, защото се караше с Лео и цялото му семейство.
- Какво направи Тигърът?
- Той изръмжа, потупа и се бори.
- Сега ли е съвсем сам?
- No. Виждаш колко тъжно е той.

Точно сега как ще ти дам болка ...

- За да се опитоми "чудовище", които, като че ли се влива в детето и го кара да се бие, хапе и не послуша, вземи глина, седи наблизо и предлагат сляпо животно, което постъпва по същия начин - казва психолог Оксана Lyubitskaya. - Започнете да формирате себе си и да видите как детето ще се присъедини към вас. Негативните емоции трябва да бъдат дефинирани: слепи, тегли, лепило. Това е арт терапия. След това можете да направите всичко: смачкване, хвърляне. Понякога децата оставят фигура и това означава, че за момента се нуждаят от този характер. Просто се съгласявай с детето и го гледай да играе с него. Може би той ще играе цялата агресия върху пластинното животно и ще се успокои.

Неподчинението, борбата на детските градини и скандалите на обществото - сигнал, че детето изследва границите си и границите на другите. Определя нивото на допустимост. Изглежда реакцията на възрастните. Това е начин на познаване на света - етап на здравословно развитие. Но понякога агресията предполага, че родителите прекалено строго наказват предучилище, до нападение. И той не знае друг начин да премахне емоциите, освен да копира тяхното поведение.

Говоренето за родителска жестокост е невъзможно без да се обмислят проявите на агресия на децата. На възраст от 0 до 7 години връзката между деца и възрастни е твърде тясна. Те са като часовника: ако се е преместила една предавка, другата е размърсена. Ако бебето е ядосано, за майка му е трудно да се усмихва на лицето си.

Зъл татко ще удря бебе

Аз те родих, те победих

Мащабна онлайн релейна надпревара обхвана социалните мрежи от 1 септември до 20 ноември. В рамките на "Година Без жестокост" кънкьор Алексей Yagudin, поп певица Виктория Дайнеко, телевизионна водеща и майка на три деца Tutta Ларсен, спортист Андрей Кириленко и други известни личности са обещали, че ще има по-отговорен родител. Те също така увериха, че не подкрепят мерки за злоупотреба с деца.

- Оксана, какво е отговорното родителство?

- Отговорните родители са на първо място зрял мъж и жена. Това са възрастни и физиологически и психологически хора, които са в състояние да поемат отговорност за себе си, за своите деца. Това са хора, които разбират, че трябва да имат работа, че се нуждаят от жилищни, материални, емоционални и други ресурси, за да издигнат и издигнат едно дете.

- Какво се нарича родителска жестокост?

- Родителската жестокост е нарушение на границите на личното пространство на детето. Ако родителите разберат границите на личното си пространство, те ще научат това дете. Ако човек не усеща къде са нарушени неговите граници, той също ще наруши непознати.

Границите са:

  • физическо (тяло). Чувстваме тази граница чрез докосването на други хора, така че е толкова важно за едно малко дете да удари много;
  • персонален. Създадена до 3 години, когато детето започва да се отделя от майката.
  • териториален граници (от 3 до 12 години). Има нужди в стаята му, чашата му, играчката му;
  • социален (от 4-годишна възраст). Понятието, че и другите имат свои собствени и междуличностни граници.

- Защо родителите прилагат такива методи на обучение като удари, маншети, ремъци?

- Може да има няколко отговора. Първо, вековните традиции на възпитание в семейството, когато коланът се счита за норма. На второ място, родителите, които живеят в постоянен стрес, не знаят какво да правят с агресията си, като гняв, гняв не е добре дошъл в обществото. И има емоции и е необходимо да ги "изхвърли" някъде. Това се отнася за тези, които са по-слаби и не могат да отговорят.

Погледът на разтревоженото момче

Момчетата не са за разбиване

Елементите на агресията при децата могат да се проявяват още в ранна възраст. Това се дължи на факта, че те все още не са в състояние да контролират своите проявления. Когато едно дете крещи, се втурва, пронизва, той се опитва да получи нещо. Напълвайки конуси и натъртвания, детето научава света. Задачата на възрастните е да ги научи да показват отрицателни емоции, така че да не навредят на себе си или на другите. И със сигурност да не се прибавя към него ожулвания и изкривявания със собствените си ръце.

- Какви хора израстват от онези деца, които са бити?

- Вероятността човек, който е бил пребит като дете, да покаже агресия, когато израсне - има. И такива хора често ограничават агресията в обществото. Сред злоупотребяващите са мнозина, които са били бити като дете, и това трябва да се отбележи.

Върхът на агресивното поведение е от 18 месеца до 3 години. По това време самото дете се развива самостоятелно, развива независимостта. От раждането и до около 5-годишна възраст е важно възрастните да научат детето да изразява правилно агресията, да разбира емоциите и чувствата си. Родителите също трябва да се научат да контролират своите емоции, това ще помогне на детето да се възстанови по-бързо.

Ядосана жена крещи и потупва пръст

Съвети за управление на гнева

В рейтинга на най-често срещаните форми на родителски наказание едно от първите места е лишаване от развлечения: не повече компютър, разходки, неделя зоопарк. На второ място - наказание за комуникация. Импрегнираното бебе не може да вечеря на обикновената маса, не е позволено да излиза на гости или самата майка напуска него в друга стая. И, разбира се, остава физически начин да докажете своя случай. Тоест, в буквалния смисъл да достигне до насилника и кавгарника: ръка, юмрук, колан.

- Оксана, какви са начините за контрол на гнева на родителите? Може би брои до десет, преминете към друг урок, поемете си дълбоко дъх, ако искате да викате?

- Всички тези препоръки имат място да бъдат и ще помогнат в краткосрочен план. И за да не се натрупва отрицателно, е полезно да се пази "дневник на праведен гняв". Щом почувствате, че сте започнали да се ядосвате, отворете дневник (бележник, бележник) и започнете да пишете всичко, което е в главата ви. Тя може да бъде прочетена отново или изобщо да не се докосва. Това е за изпръскване на емоции, като боклук. И за да се съхранява тази кофа или не, всеки реши.

- Как да реагираме, ако детето отговори с молби, предупреждения и строги препоръки?

- Ако детето крещи, важно е да го успокоим и да разберем какво точно го разстрои. Важно е да се обърне внимание на това колко често той проявява агресивно поведение, в какви ситуации се случва, да мисли, че това може да е причина за агресия. Трябва да предупредите детето за това, което планирате, - казва Оксана Любица. - Славата и сигурността на ситуацията за детето намалява нивото на агресия. Детски гняв разказва на родителите какво не може да се справи с детето. Помогнете му да не се чувства безсилен.

... Ярък оранжев тигър с криволичести пластинни ивици на гърба, докато не се смали. Това е на рафта с играчките на сина ми. Сутринта, като се сбогуваше в съблекалнята на детската градина, Андрей каза: "Днес ще се опитам да се държа добре и да не обидя никого. Е, поне до вечеря.

Допираща троха, която седи на един стол в ъгъла

Въпрос към психолога

Подготвяйки се за интервю с психолог, разговарях с различни родители. Някои се кълнат, че никога не биха могли да докоснат детето си с пръста си. Други признават - да, не съм съвършен. Други все още са започнали да търсят разумен баланс между строгостта и твърдото лечение в ранна детска възраст и да продължат това търсене до висшето училище. Порталът bgk.hallowedgaming.com разглежда проблемите, които мама и татко мъчение, психологът Оксана Любица.

Ирина, на 30 години

- Понякога не мога директно. В ъгъла, не си струва, просто излиза там и това е всичко. Думите не разбират. На поп също не разбира, но най-малкото слушане започва. Дъщери 2,5 години.

- Може би детето не разбира защо е било поставено на определено място в стаята, което възрастните наричат ​​ъгъл. Ако дадена дума не разбира, важно е да разберете как, какви думи говорите с дъщеря си. Каква интонация, какъв израз. Вие казвате: "Понякога не мога да направя нищо." Какво точно не може? Може би е необходимо да разберете вашите емоции, които причиняват детски атаки - това е срам, умора, бяс или нещо друго. Опитайте се да работите със себе си и най-вероятно поведението на детето ще се промени.

Людмила, на 24 години

- Аз храня сина си само с гърдите си, той не познава бутилките за зърната. Сега зъбите са нарязани, а понякога е много болезнено ухапвания, вече сълзи от очите ми! На машината пляскане на устните - като резултат, и двамата реве. Но не мога да не победя. Как можем да помогнем?

- Бих препоръчал да се консултирате с психолог и консултант по кърмене. Ако удряте по устните и след това викате - в емоционалния план има нестабилност. Не е известно как е била доставката, независимо дали има цезарово сечение, как третирахте майчинството преди раждането. Тук една фраза не отговаря на въпроса, важно е да проучим тази ситуация от различни ъгли.

Ольга, на 29 години

- Често имам ръка за полета. Ще ти дам шамар на гърба, а после ще пострада - ще порасне и ще ни бие?

- Физическото наказание, разбира се, не допринася за възпитанието на детето на едно любезно и светло начало. Когато родителите прилагат този или този метод на наказание, е важно за тях да разберат какво правят и е важно да го обясним на детето. Ако отнемете анимационни филми, обяснете защо, за да установите конкретна времева рамка.

Иван, на 32 години

- Как да кажа на детето, че греши?

- Тук самият въпрос е изграден от "възрастен" фраза, бих казал. Фактът, че детето не е правилно, е мнението на родителя. Ако не ви харесва поведението на детето, говорете с него. Разберете защо го прави. Опитайте се да слушате детето всеки ден, без да го прекъсвате. Можете да научите много за детето си.

Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!
Прочетете също
2461 12 Две деца и кутии от 650 кг: съвети, които се преместват в друг град 4462 12 На почивка за постоянно пребиваване: как да се вземе и да се премести от Томск в Калининград 1836 12 Дървен спортен комплекс за деца: хармоничен и екологичен