Ако бременната жена е болна, нейният лекар просто е длъжен да действа бързо и правилно. Всъщност, освен лошото здраве на бъдещата майка, инфекциозните заболявания могат да причинят смущения в развитието на детето. Често, като спешна помощ в ARI, на бременни жени се предписва Arbidol. Тъй като инструкцията за прилагане на "Arbidol" показва, по време на бременност лекарството трябва да се прилага с повишено внимание. Но лекарят все още предписва предписанието при първия преглед. Защо?

Ако симптомите на вирусно заболяване преодоляват бременната жена, тя се нуждае от спешна консултация със специалист. Вирусите не само причиняват температура и главоболие, но също така се размножават бързо в тялото, засягат тъканите и органите, а също и причиняват усложнения. Само с тях и са призовани да се борят с антивирусни лекарства.

Ролята в борбата с вирусите

Лекарството "Arbidol" се отнася до антивирусни средства с имуномодулиращо действие. Активното вещество е хумифевир.

 • Влияние върху вирусите. "Арбидол" е инхибитор на процеса на сливане на липидната обвивка на вируса с клетъчните мембрани на тъканите на епитела и вътрешните органи. Механизмът на действие е свързването на вирусния геммаглутинин. Лекарството забавя разпространението на вируса чрез органи и тъкани, което води до намаляване на броя на заразените с вируса клетки и намалява риска от усложнения на вирусната инфекция.
 • Влияние върху имунитета. "Арбидол" увеличава скоростта на хуморалните реакции, които осигуряват имунен отговор. Наркотикът стимулира и ускорява естественото производство на интерферон, както и активизира работата на защитниците на тялото - T-помощници, убийци. Подобрява фагоцитозата чрез стимулиране на активността на макрофагите. Подобен ефект засяга главно честотата на обострянията и тежестта на хода на хроничните заболявания с инфекциозен произход.
При бременност и двата механизма на антивирусно действие са важни. Забавянето на разпространението на вируса намалява риска от увреждане на тъканите и органите на фетуса в утробата. Имуномодулаторната ефект има положителен ефект върху състоянието на пациента, намалява вероятността от усложнения на остри респираторни бактериални инфекции на фона на физиологичен намаляване на имунитета, причинена от увеличаване на концентрацията на кръвната прогестерон.

Когато лекарството е предписано за бременни жени

Показания за прилагането на "Arbidol" са следните състояния:

 • грип А или В;
 • с тежък остър респираторен синдром на вирусна етиология;
 • вторичен имунен дефицит;
 • пневмония, бронхит (заедно с други лекарства);
 • предотвратяване на рецидиви на херпес;
 • лечение на ротавирусни ентерични заболявания.

"Arbidol" по време на бременност може да се използва с грип, но лекарите предписват лекарството за други заболявания, които съответстват на указанията за употреба в инструкциите. Например, за сложна терапия на херпес лекарства, които са одобрени за употреба при бременни жени, много малко. А "Арбидол" се счита за относително безопасно средство, което може да намали риска от вътрематочно увреждане на плода.

Ротавирус често се съпътства от загуба на течности в големи обеми, които по време на бременността са много опасни. Необходимостта от ранно премахване на вирусите също принуждава лекарите да назначават Arbidol.

Ангина, претърпена по време на бременност, е изпълнена с малформации на сърдечно-съдовата система на плода. Симптоматично за заболяването е остра, телесната температура често се издига до заплашителни нива. "Арбедол" при стенокардия допринася за облекчаване на симптомите и за бързото възстановяване на бременна жена.

Колко безопасно е лекарството за жени и зародиши

Във фармацевтичния свят Arbidol се счита за ниско токсично лекарство. Това се дължи на факта, че 40% от дозата се приема от черния дроб на пациента в непроменена форма. В допълнение, максималната концентрация на лекарството в кръвната плазма се наблюдава след час и половина след приложението и практически цялата доза се изтегля от тялото през ден.

Базата от данни за безопасността на лекарството за бременни жени се състои само от резултатите от изследвания, проведени върху животни. Тестовете потвърдиха липсата на тератогенен или ембриотоксичен ефект на "Arbidol" върху плода. Бе потвърдено също така, че няма влияние на агента върху хода на гестационния период и процеса на раждане, което го допълва. Препоръките за безопасна употреба са както следва.

 • 1 триместър. Едно от противопоказанията за употребата на "Arbidol" е 1 триместър на бременността. Това се дължи на естественото потискане на имунитета на бременна жена, което е напълно физиологично. Приемането на "Arbidol" в ранните етапи на бременността е в състояние да укрепи имунните отговори на тялото, което може да предизвика спонтанен аборт. Поради това "Arbidol" е вредно по време на бременност от първата до 13-тата седмица.
 • 2 триместър. През втория триместър лекарството може да се приема, следвайки препоръките на лекаря и спазвайки препоръчаните дози. Охлаждането в този момент може да доведе до недоразвитие на жизнените органи на плода, така че използването на антивирусен агент ще донесе повече ползи, отколкото полза.
 • 3 триместър. Транспортен наблюдава вирусна инфекция в 3 тримесечие на бременността, рискът от инфекция вътрематочно на детето, който завършва тежка патология в неонаталния период (вродена пневмония, например) и увеличава риска от преждевременно раждане. "Arbidol" в края на бременността, определя лекарят, въз основа на съотношението "риск-полза".

Според прегледите на лекарите, в средната и късната бременност "Arbidol" се понася добре от пациентите. Относителната безопасност на лекарството е показана чрез:

 • малък брой странични ефекти;
 • тесен списък от противопоказания;
 • няма риск от предозиране;
 • успешни тестове на животни в гестационния период;
 • бързо отстраняване на лекарството.
Количеството противопоказания за лекарството е минимално: индивидуална чувствителност, първи триместър на бременността. Странични ефекти: алергични реакции. Трябва да се отбележи, че "Arbidol" (umifenovir) те не се срещат в активната съставка, и багрила, които съставляват капсулиран черупката (Е 104, Е 110, Е 171). Случаите на предозиране с уфифетовир не са регистрирани.

Бременните държат блистери с таблетки в ръцете

Инструкции за употребата на "Arbidol" при бременност

Лечението на всяко вирусно заболяване по време на бременност изисква медицинска селекция на лекарството, определяне на специалната дозировка и продължителността на терапевтичния курс. А също и последващото наблюдение на пациента в случай на развитие на нежелани реакции. Арбидол не е изключение. Тя се предписва само от лекуващия лекар на бременната жена, ако положителният ефект от приемането на лекарството превишава всички възможни рискове за детето.

Дозировката на "Arbidol" по време на бременност не изисква намаляване. Прилагайте обичайната доза, предписана от инструкцията за възрастен.

 • Грипна терапия. Две капсули (200 mg) се приемат четири пъти дневно, продължителността на лечението е пет дни. Тези същите дози са предназначени за лечение на инфекции, предавани чрез плацентата (SARS), ротавирусна инфекция.
 • Предотвратяване на заболявания. При контакт с носача, вземете две капсули веднъж в продължение на 10-14 дни. Въпреки това, трябва да се помни, че превантивната употреба на "Arbidol" по време на бременност е възможна само когато е абсолютно необходима. Например, ако една бременна жена е в контакт с носител H1N грип може да "Arbidol" по време на бременността се използва за предотвратяване на повторната поява на херпес или други хронични заболявания, определени от лекаря на индивидуална основа.
Капсулите се консумират вътре, преди хранене, с много вода. "Arbidol" също се предлага под формата на таблетки с доза от 50 mg. В случай на приложение, единична доза за възрастен ще бъде четири таблетки.

Сравнение с аналозите

Умифеновиви, като активно вещество на антивирусни лекарства, не се появи толкова отдавна. Но подобен механизъм на действие на други вещества се използва от много години във фармацевтичната индустрия. Въпреки че винаги трябва да се помни, че ако бременната жена реши да използва аналозите на Arbidol, тя трябва да координира това с лекаря, за да коригира дозата и времето на лечението.

Например, лекарството "Arpefly" съответства на "Arbidol" според списъка с индикации, странични ефекти. Сред противопоказанията: бъбречна, сърдечна, чернодробна недостатъчност. Лекарствата се приемат в същите дози. "Arpefly" може да се използва по време на бременност под медицинско наблюдение.

"Арбидол" е антивирусно лекарство с имуномодулиращи свойства. Тя може да се използва за лечение на АРИ и други вирусни инфекции при бременни жени само по препоръка на специалист и само след първия триместър на бременността. Проучванията на "Арбидол" по време на бременност се потвърждават от високата ефективност на лекарството и неговата добра поносимост.

Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!
Прочетете също
162 12 Кога да правите 3D и 4D ултразвук по време на бременност: колко полезно и безопасно е "модерното" проучване 488 12 Сърцебиене (тахикардия) при бременност: това състояние е опасно, кога и как да се лекува 503 12 Токсикоза при бременност: как да се справите с нея и какво ще ви помогне