Бъдещите майки не винаги разбират какви са последствията от употребата на алкохол по време на бременност. И понякога не се отричат ​​от удоволствието да пият малко бира или червено вино, което обикновено се смята за полезно при анемия. Но въздействието върху нероденото дете, по време на бременност, е чудесно дори при много ниски дози.

Според препоръките на Световната здравна организация пиенето на алкохолни напитки (всички), докато бременните са напълно забранени. вредите от алкохола по време на бременност е безусловна, защото алкохол преминава през плацентата и фетуса с липсата на защита срещу неговите токсични ефекти върху формирането органи и мозъка. В допълнение, алкохолните напитки влошават доставката на плод с кислород и хранителни вещества.

Потвърждение на негативните влияния

От древни времена е известно, че приемът на алкохол от жената по време на бременност води до негативни последици за здравето на детето й. И хората винаги са се опитвали да предотвратят този проблем. Различни предупреди за неблагоприятни последствия за бременност с комбинация от "една бъдеща майка и алкохол" законите на стария Картаген, мъдростта на препоръките на еврейската Талмуда, Платон и Аристотел. През 1968 г. френският лекар Льомоан, да провери дали е възможно да се пие алкохол по време на бременност, показа нарушена физическа и психическа развитие на децата, родени от майки алкохолици. През 1973 г. американският д-р Джоунс посочи, че употребата на алкохол по време на бременност води при деца, родени определен набор от симптоми - синдром на плода фетален алкохолен. Това са:

 • малка маса при раждане;
 • недостатъчно развитие на вътрешните органи;
 • забавяне на физическото развитие;
 • нарушено мозъчно образуване;
 • изостаналостта на мисленето;
 • проблеми в поведението и ученето.
Тези прояви могат да бъдат незабележими веднага след раждането, но се появяват, когато детето се развива. Етанолът променя структурата на протеините, които засягат растежа на феталните тъкани, нарушава разделянето на невроните и образуването на връзките помежду им в мозъка. Това води до прояви на фетален алкохолен фетален синдром.

Въздействие на употребата на алкохол при планиране на бременност

Алкохолът може да доведе до негативни последици за детето дори преди да забременее момичето. Факт е, че всички яйца на една жена са в "спящ" режим. Ако пиете алкохол преди зачеването, тогава алкохолът може да повлияе на качеството на "събуденото" яйце. Освен това, през първите седмици на бременността, преди закъснението на месеца и преди теста за бременност, една жена може да не е наясно с нейната ситуация. През този период влиянието на алкохола не засяга самия ембрион, а неговата имплантация в матката, която често се проявява като замразена или извънматочна бременност.

Използването на алкохол също влияе върху производството и качеството на сперматозоидите. Ето защо, когато планирате бременност от алкохол, трябва да бъде напълно изоставена както от жените, така и от мъжете.

Увреждане на ранните срокове

Алкохолът в ранните стадии на бременност, дори приеман в количество от 30 g, може да бъде опасен за бебето. Дори и в 1 триместър, а през 2-то тримесечие на плода се случи и активното раздела е формирането на всички жизненоважни органи на, и то е в този период, те са много чувствителни към всякакви външни влияния. Тялото на специално обработка алкохол индивидуален жената, и концентрацията на вредни вещества в някои случаи кръв може да бъде високо, дори при относително ниски дози, приемани. Така че всъщност няма "приемливи дози" алкохол по време на бременността.

Експерти твърдят, че ако по време на първите десет седмици на бременността се появява консумация на алкохол, съществуват рискове за плода на дефекти в следните органи:

 • сърдечни и кръвоносни съдове;
 • урогенитална система;
 • скелета;
 • кожа;
 • нервна система;
 • око.

Що се отнася до външните особености на развитието, децата ще се различават по такива характеристики:

 • малка глава (микроцефалия);
 • къс или сплесен нос;
 • голяма уста без жлеб;
 • тънка горна устна.
Яйчниците в яйчниците на жените също се образуват в утробата, така че приемането на бременна майка ще повлияе върху способността за прокредиране на бъдещата й дъщеря. Необходимо е също така да се помни, че алкохолът се съдържа в някои медикаменти (като тинктури), както и използването им е забранено по време на очакванията на детето.

Влияние в края на лагера

Приемането на алкохол в третото тримесечие на бременността води до силно кислородно гладуване на плода. В допълнение, алкохолизмът по-късно, според гинеколозите, причинява преждевременно раждане. И в този случай системите и органите на детето все още не са напълно оформени, поради което рискът е висок, че детето да бъде отбелязано:

 • сърдечни дефекти;
 • проблеми със слуха;
 • зрително увреждане.

Също така има вероятност плодът да се роди неоживен. Следователно, въпросът за алкохола, който можете да пиете по време на бременност, отговорът е един: "Не!" Лекарите подчертават, че алкохолът има много негативен ефект върху бременността. И те препоръчват дори да не искат да пият, ако вече сте в позиция, опитайте се да станете майка или не изключвайте възможността за зачеване.

Такава пълна забрана причинява при някои жени въпроса дали бременните жени могат да пият безалкохолна бира. Но лекарите не препоръчват да пиете тази напитка. Той съдържа кобалт, който може да причини проблеми както на майката, така и на плода с храносмилателния тракт.

След това човек може да помогне

Според лекарите, в ситуация, в която жена е употребила алкохол по-рано или продължава да я приема докато е бременна, е необходим интегриран подход:

 • надзор на специалист;
 • промяна на навиците (замяна на питие с приятни чайове и отвари);
 • спазване на ежедневната практика;
 • частична храна;
 • подкрепа на роднини;
 • групова психотерапия е възможна;
 • посещаване на родителски курсове.

Пиенето на алкохол по време на бременност засяга всяко дете поотделно. Така че, алкохолът не може да причини очевидни нарушения в бебето. За някои деца обаче вредата е толкова голяма, че една разумна жена в позицията трябва да разбере рисковете и да направи избор в полза на правилния начин на живот без лоши навици.

Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!
Прочетете също
161 12 Кога да правите 3D и 4D ултразвук по време на бременност: колко полезно и безопасно е "модерното" проучване 487 12 Сърцебиене (тахикардия) при бременност: това състояние е опасно, кога и как да се лекува 502 12 Токсикоза при бременност: как да се справите с нея и какво ще ви помогне