ПредишенСледващото

Съзнанието и мозъка - развитието на човешкото съзнание

Съзнанието и мозъка

човешкото съзнание - е, по същество, животът му се състои от един безкраен промяна на импресиите, мисли и спомени. мозъка ни Riddle многостранна и засяга интересите на много науки, изследващи тайните на битието.

Мозъкът - член на орган на съзнанието, и съзнанието, от своя страна, е една от функциите на мозъка.

Нови функции, които е трябвало да се предположи, човешкия мозък във връзка с развитието на труда, отразени в промяна в неговата структура. Фундаментална промяна в характера на дейността - прехода от жизнените функции да работят, всички по-сложно естество на тези дейности и, съответно, на разширяване естеството на знанието е довело до факта, че над зоните за прожектиране, пряко свързани с периферните сетивни и двигателни устройства са се развили богата служители асоциативни влакна зона При по-сложни синтези. Сравнение на човешкия мозък с мозъка на маймуна ясно идентифицира тези промени: човешки първичен зрителното поле, както е разработена в маймуни, тя намалява значително, и в същото време значително увеличаване на областта, които са свързани със сложен синтез на зрителното възприятие (средно зрително поле).

Тъй като човешкото тяло е една съзнателна дейност на кората на главния мозък, въпросът за връзката между съзнанието и мозъка е съсредоточена основно върху въпроса за връзката между ума и кората на мозъчните полукълба. Локализация теория, разработена в резултат на това, което отразява същите методологически тенденции в положителна изследвания фактически данни е построена сградата хипотези и теории, които преобладаваха в тогавашната психология. Въвеждане на мозъка като съвкупност от отделни центрове помежду организационните начини, които отразяват концепцията за асоциативен психология, от която локализация продължи класическата теория. Идеята, че всеки умствена функция, включително и на най-сложните, съответства на определен център, е един вид реализация в теорията за физиологията на мозъка на психофизически паралелизъм.

Изследването на мозъка филогения показа, че има все повече филогенетичен анатомични диференциация на кората и се все разработен тези части, които са носители на особено високи функции.

Основни резултати са получени и изследването на онтогенетичната развитието на архитектурен кора. Нанася се за първи път К. Brodmann [3] на принципа на разделяне на кора чрез изучаване му онтогенетичната развитие е доразвита в редица съветски учени. Research In Филимонов, GI Полякова, NA Попов показа, че вече е в ранните етапи на развитие онтогенетичната застъпва разделението на кората на главния мозък на три основни зони: isocortex; allokorteks съдържащи arhikorteks и paleocortex; определяне и ало isocortex междинна област. Наличието на тази дивизия, в ранните етапи на онтогенезата дава основание да се заключи, че е от съществено значение.

Класическа теория на локализирани сега старателно разклатят изследователи H.Dzheksona, Г. Heda, работи Monakova К., З. Голдщайн, К. Лешли и др. Оказа се, че новите клинични данни за различните форми на афазия, агнозия, апраксия, не се вписват в схемата на класическата локализация. От една страна, поражението на зоните на реч в лявото полукълбо е свързано с разстройство не само речта, при по-внимателно проучване, но и други интелектуални функции. От друга страна, речта, различните форми на афазия са свързани с увреждане на различни области.

Съзнанието е неделима част от мозъка: не е възможно да отделен мисъл от материята, която мисли.

Мозъкът с неговите комплекс биохимични, физиологични процеси, нервни е материал субстрат на съзнание. Съзнание винаги е свързано с тези процеси, протичащи в мозъка [24]:

W съзнание е най-висшата форма на отражение на света и е свързано с изразителен говор, логически обобщения, абстракции, което принадлежи само на човека;

W ядро ​​съзнание, начин на съществуване е знанието;

W работа развива съзнание;

W реч (език) образуват ума;

W съзнание е функция на мозъка;

W многокомпонентна съзнание, но е неразделна;

W съзнание е активен и има способността да влияе върху заобикалящата ни действителност.

Развитието на все по-сложни смисъл е неразривно свързано с развитието на по-специализирани сетивни зони в мозъка, особено тези, които са разположени по-високи сетива, както и разработването на все по-сложни движения - с развитието на все по-диференциран площ двигател, регламентирани от сложни волевите движения. Все по-комплексен характер на човешката дейност, а следователно и всички да задълбочи познанията си за характера доведе до факта, че реалните сетивни и моторни области, т.е. Проекция площ в кората на главния мозък, които са пряко свързани с периферни устройства и ефекторни, тъй като тя се раздели и специален развитие в човешкия мозък са получили област, богата на асоциативни влакна. Чрез комбиниране на различни прожекционни центрове, те се използват за по-сложни и по-високи синтези, необходимостта от който се генерира от сложността на човешката дейност. По-специално, специална разработка получава фронтална област, която играе особено важна роля в по-високите интелектуални процеси. В този случай, с обичайната преобладаването на по-голямата част от хората на дясната ръка е свързан преобладаващо значение на контра-лявото полукълбо, в която се помещава главният център на висшите психични функции, особено центровете на речта.

Благодарение на инструменти и реч, човешкото съзнание започва да се развива като продукт на социалната труда. От една страна, инструменти като обществен труд премина материализираха под формата на натрупания човешки опит от поколение на поколение, и, от друга страна, е прехвърлянето на социален опит, комуникацията му бе направено чрез словото.

Функционално мозъчна асиметрия отбеляза учените да смятат, че има два вида на съзнанието: пространствено знания - в дясното полукълбо, а владеенето на езика - в ляво [6]. Това предположение е довело до голям брой научни изследвания и класификация на нивата на съзнанието.

Лявата и дясната хемисфера играе различна роля във възприемането и изображение формация.

За дясното полукълбо се характеризира с висока скорост на идентификация, нейната точност и яснота. Много е вероятно да се получи изображение с малко сравнение на наличните стандарти паметта на базата на разпределение да се възприемат обекти на подобни информационни функции.

Всеки сензорна модалност техните нива на съзнанието. Sensations идват с всяко ниво в когнитивната система, но ние не осъзнавах, докато той насочи вниманието си към тях.

Ако се вгледаме в съзнание от страна на теория Енгелс, от по-горе може да се заключи, че ние можем лесно да се контролира ума си, но поради факта, че тя работи на различни нива, това не е лесно.

Много невролозите подход към изучаването на мозъка се дължи на съзнанието от научна гледна точка.

John Екълс разработена теорията, че нашият мозък не притежава съзнание като такива, но съзнанието е в състояние да влезе в контакт с нервните клетки чрез квантовите ефекти на медиатори на синаптичната освобождаване на молекули, които предават нервните импулси в тези структури, дендрони [21]. Това приближава заедно процеси на пирамидалните клетките на кората на главния мозък, които ще служат като модулите за влизането на духа и съзнанието, контакт с физическото тяло.

Според известния английски математик и физик Р. Пенроуз съзнание не може да бъде намален до изчислителни като жив мозък е различен от компютъра, който има способността да се разбере. Той твърди, че интелигентни процеси не могат да бъдат обяснени изчислителни свойства на нервната система, и следователно съзнанието трябва да има някои специални свойства и чрез квантовите ефекти [14].

Анохин каза, че съзнанието - е процес на протичащ в мозъка, мозъкът е инструмент активността на нервните клетки, организирани по определен начин. Тази дейност не е извън мозъка, не е между нас и между мозъка, то е в пространството [1].

Дарвин също мислех дълбоко за произхода на мозъка и съзнанието на ума и неговата биологична основа на това как той се замисли за биологичната основа на еволюция. [4]

Заключение. Мозъкът на съвременния човек е високо организиран тяло. Зависимост на нивото на съзнание на степента на организираност на мозъка потвърждава и от факта, че съзнанието на детето се формира, както е известно, във връзка с развитието на мозъка му, и мозъка, когато дълбоко бъз грохнал, избледняване и функции на съзнанието. Здрав разум е невъзможно без добре функционираща мозъка. След като нарушен, много по-малко унищожени изискан организационна структура на мозъка материя, са унищожени и структурата на съзнанието. Съзнанието е тясно свързана с внимание, т.е. ние сме наясно само какво да търсите.

Различни механизми за първично съзнание, т.е. съзнание, което не включва език и култура, възникнали в еволюцията в различни таксони, са независими и имат различни невронни основи.

Заключение към Глава 2: По време на живота на човек придобива знания за света и за себе си. Мисленето и паметта - на основата на знанието. И съзнание е невъзможно без знанието. Vnimanie- необходимо атрибут на човешките познавателни дейности, като ние сме наясно само какво да търсите. Благодарение на съзнание, можем да видим и възприема под формата на думи и образи на заобикалящата ни действителност, представете си, и предаване на информация за света. предпоставка за непрекъснато подобряване на физическото лице - Man себе си и съзнанието си за самоконтрол създава.

Съзнание е функция на мозъка. След като нарушен и унищожени рафинираната структурата на организацията на мозъка материя, са унищожени и структурата на съзнанието. Нивото на съзнание, зависи от степента на организираност на мозъка. Механизмите на първичното съзнание възникнали в развитието на различни групи, които имат общи характеристики и имат различни невронни бази.

Свързани статии

Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!