Тежка диария и повръщане без температура може да бъде индикация за редица заболявания: патологии на стомашно-чревния (GI) тракт и възпаление на храносмилателната система, неврологични нарушения, проблеми с ендокринната система, черепномозъчна травма. Важно е в тази ситуация да се изключат случаи на остра хирургия - апендицит и чревна обструкция.

Повръщането никога не е независимо заболяване. Това винаги е симптом. Като правило, то е придружено от диария и треска или един от тези два симптома. Това са характерните признаци за всяка инфекциозна инфекция, някои заболявания на вирусната природа, токсични инфекции или отравяния с химикали. Какво може да повръща в детето без температура и диария?

Мама се докосва до челото на спящата дъщеря

Основните причини

 1. Хранително отравяне и нарушено храносмилане. Обикновено по време на хранително отравяне детето изпитва повръщане и диария без температура или с температура. Въпреки това, при незначителна интоксикация, само стомаха може да реагира под формата на еднократно повръщане. Това се случва и при лошо храносмилане, преяждане, приемане на някакво лекарство.
 2. Проблеми с метаболизма. Повечето метаболитни нарушения са наследствени. На първо място, това е захарен диабет. За диагностициране на прекъсвания на метаболизма, лекарят ще препоръча да се направи кръвен тест за хормони и ензими, да се направи ултразвук на храносмилателните органи и бъбреците. Детето може да има индивидуална непоносимост към цялото краве мляко, глюкоза, зърнени култури, плодове и други продукти. Лечението в този случай е да се премахнат нежеланите ястия от диетата.
 3. Едно момиче в бял сарафан държи главата сиНеврологични нарушения и вродени патологии. Има такова нещо като церебрално повръщане. Това показва, че основната причина за неврологичните аномалии. Те биха могли да се появят по време на вътрематочно развитие на плода, по време на раждаемост и асфиксия. Вродената церебрална патология и други аномалии могат да предизвикат изобилие от повръщане с фонтан или поток от храна от хранопровода. Повръщането е характерна черта на сътресението на мозъка, краниоцеребрална травма, мозъчни тумори при деца от всяка възраст. Свързани симптоми: главоболие, гадене, замаяност. Също така, повръщане може да придружава мигрена при деца. Уви, тази болест неотдавна стана забележимо по-млада. Също така, повръщането често се случва при менингит, енцефалит, епилепсия.
 4. Запушване на червата или инвагинация. Може да бъде вродена и придобита, пълна и частична. Това се случва при новородени, деца до една година и по-големи. Това се случва, когато една от участъците на червата не се свива и не притиска масите на изпражненията към ректума. Заедно с повръщане, детето може да има спазми, остри болки в корема, слабост, бледа кожа, изпражнения под формата на малиново желе с вени от слуз и кръв. Нараняванията се лекуват най-често хирургично.
 5. Чужди тяло в хранопровода. Такава авария често се случва с деца от една до три години, които се опитват да опитат всичко "за зъб". Характерни симптоми: болка при преглъщане, затруднено преглъщане на храните, образуването на пяна в гърлото, да не се яде, безпокойство, плач, затруднено дишане в голям чуждестранен орган. Симптомите могат да варират в зависимост от размера на предмета и в коя част от хранопровода е залепен. Повръщането е често и многократно, но не носи облекчение. Продължителното наличие на чуждо тяло в хранопровода е опасно усложнение и може да бъде животозастрашаващо. Той се диагностицира чрез флуороскопия.
 6. Момичето в голд топка има болки в стомахаОстър апендицит. Кърмачетата се намират в изключително редки случаи. Децата в предучилищна възраст и в училищна възраст се оплакват от болка в дясната страна, в пъпа. Основните симптоми: силна болка, чести движения на червата и уриниране, липса на апетит, повторно повръщане. Може да има леко повишение на температурата и диарията.
 7. Възпаление на храносмилателната система. Те включват стомашна язва, гастрит, колит, гастродуоденит, панкреатит, холецистит и други заболявания. Често симптом на остър гастрит е повтарящото се повръщане. Също така, детето може да има повръщане с диария без треска. В масите на повръщаните често се среща смес от слуз и жлъчка. Гастритът при децата провокира естеството на храненето, начина на живот, психо-емоционалното състояние, усложненията след инфекциозни заболявания.
 8. Стеноза на пилора. Вродено стесняване на преминаването между стомаха и дванадесетопръстника. Това води до факта, че храната се забавя в стомаха, изтласква се под налягане. Симптомите на пилорната стеноза се откриват през първите дни от живота на новороденото. След всяко хранене има огромно повръщане на фонтан. Детето губи течност и тегло, което е опасно за живота. Само хирургическата намеса в ранните етапи помага да се отървем от пилорната стеноза.
 9. Pilorospazm. Стомахът и дванадесетопръстника отделят клапана, който се нарича вратар. Под влиянието на хормона гастрин, пилорната мускулатура е в тонус за около 4 месеца. При постоянно спазъм е трудно да се премине храна от стомаха в червата. За разлика от пилорната стеноза, с пилорен спазъм, повръщането не е толкова често и обилно. В този случай се препоръчва функционално нарушение, за да се премине към специализирана диета с плътна консистенция - антирефлуксни смеси. Ако бебето кърми, лекарят може да предпише приема на сместа в малък обем преди всяко кърмене. От лекарства могат да се предписват антиспазматични средства. Доброто повишаване на теглото и общото благополучие на бебето предполагат благоприятна прогноза за пироспазъм.
 10. Cardiospasm. Нарушение на двигателната функция на хранопровода. Това значително се разширява, когато храната се влива в нея. Долният езофагеален сфинктер (кардио) се стеснява, е в тонус, което провокира невъзможността за по-нататъшно движение на храната в стомаха. Повръщане възниква по време на хранене или непосредствено след хранене, придружено от кашлица. Детето може да се оплаче от болка зад гръдната кост. Резистентният кардиоспазъм е опасен, защото децата не получават необходимото количество хранене, не натрупват тегло и могат да изостанат в развитието си. Той се третира консервативно, т.е. с помощта на лекарства. Хирургичната интервенция е показана, ако лекарството е неефективно.
 11. Тест за нивото на ацетона в уринатаАцетонимична криза. Характерни симптоми: миризмата на ацетон от устата, гадене, слабост, главоболие. Причините за ацетоновия синдром не са точно установени. Най-вероятно тези, които: мастни храни, постоянно преяждане или, напротив, големи паузи между храненията, упражнения, емоционални изблици, чревни инфекции, нарушения в метаболизма на тумора. Това е по-често при деца на възраст от две до десет години. Ацетонът се открива в урината и кръвта при преминаване на анализа. Характерна особеност на ацетоновия синдром е внезапното, повтарящо се и обилно повръщане. Може да продължи няколко дни. Опасността от ацетонова криза е в рязкото обезводняване на тялото, което може да доведе до конвулсии и загуба на съзнание.
 12. Невротично повръщане. Тя е характерна за децата след три години. Тя се нарича функционално, психогенно повръщане. Появява се в период на интензивна тревожност, свръхекспиране, страх. На езика на психосоматиката, повръщането означава отхвърляне, отхвърляне на нещо. Невротичното повръщане може да бъде реакция на безвкусната храна, която принудителната сила е принудена да яде. Тя може да бъде и демонстративна за деца, лишени от родителско внимание. При продължително невротично повръщане терапевтът третира отношенията между детето и родител-детето.
 13. Примамка на бебе и едно-годишно дете. Повръщане и диария без треска при дете до 1 година и 1 година могат да възникнат като една реакция за привличане, въвеждането на някои нови ястия в диетата. При тази ситуация е необходимо временно да отмените продукта. Обикновено тази реакция е за мазни храни или големи количества.

Характеристики на диагнозата и лечението

Лечението на повръщане без температура при детето е ефективно, ако причината за този симптом е точно установена. И това може да бъде трудно, защото повръщането е "спътник" на болести от различен характер.

Бактериологичен преглед на изпражненията

Как се извършва диагностиката?

Има няколко ефективни методи за изследване с изобилен повръщане.

 • Визуално. Броят, наличието на примеси (гной, жлъчка, кръв, слуз), цвят, мирис, консистенция повърнатото - всички тези параметри ще помогнат на лекаря да се определи вида на повръщане характерен за определена болест.
 • Лабораторно изследване на повръщането. Потвърждава или отхвърля предварителната диагноза.
 • Инструментално изследване на храносмилателните органи. Ултразвук, гастрофиброскопия (изследване със сонда), рентгеново изследване.

Докторът изследва бебето с деним

Как се извършва лечението?

Ако се установи диагнозата, лечението на болестта се извършва от тесни специалисти.

 • Педиатърът. Първият лекар, на когото трябва да се обърнете с повтарящи се пристъпи на повръщане в детето. Той ще изпрати за разглеждане до тесен специалист.
 • Гастроентеролог. Той се занимава с лечение на храносмилателни заболявания. Терапията може да се извършва в болница и у дома. Болестта се лекува медицински, а също и строгата диета е важна.
 • Неврологът. Всички пристъпи на церебрално повръщане са свързани с неврологията. Лечението е медикаментозно, физиотерапия, масаж също се предписва.
 • Хирург. Остър апендицит, пилорна стеноза, чревна обструкция, кардиопатия, чуждо тяло в хранопровода - всички тези ситуации се считат от детски хирург.
Кога да се обадите на линейка? Във всички случаи, в спешното отделение, придружен от пристъпи на тежко повръщане: травма на главата, припадъци, епилепсия, гърчове, бързо обезводняване, загуба на съзнание, отравяне, наркотици и битова химия, повръщане на кръв, илеус, симптом на "остър корем", получаване на чуждо тяло в хранопровода и повръщане в дихателните пътища.

Какво трябва да направят родителите?

 • Наблюдавайте ситуацията. Не оставяйте детето на мира. Бебето трябва да се държи на ръце, леко наклонено напред, така че повръщането да не попадне в дихателните пътища.
 • Детето пие вода от бутилкаСлед всяко пристъпване на повръщане, почистете устата. Едно по-голямо дете може да изплакне устата си след повръщане.
 • В положение на склон, поставете детето на неговата страна. Можете да лежите на гърба си, да обърнете главата си настрани, да поставите висока възглавница под главата си.
 • Не поемайте по време на повръщане. Изключение са кърмачетата.
 • Запояване с рехидратиращи разтвори. Това е предпоставка. За пиене е необходимо често, на всеки 5-10 минути, в частични части. Прочетете повече за принципите на домашната помощ с повръщане в друга от статиите ни.

Какви усложнения може да възникнат при повторно и тежко повръщане

 • Дехидратацията. Острата загуба на течност нарушава баланса между вода и сол в организма и това води до сериозни последици - нарушаване на работата на всички жизненоважни органи. При изключително тежки степени на дехидратация се наблюдават конвулсии и загуба на съзнание. Особено опасно е състоянието на кърмачетата.
 • Отслабване. Това е опасно за бебета, преждевременно и малки деца. При такива деца може да се получи критична загуба на тегло в рамките на един ден.
 • Кървене. При продължително повръщане стомашната лигавица и хранопровода се увреждат, кръвоносните съдове се разрушават и в резултат на това може да се появи кръв в повръщаното.
 • Опасност от задушаване от маски, попадащи в дихателните пътища. Най-големият риск за бебета и деца в безсъзнание.
 • Аспирационна пневмония. Възниква, когато попадне в белите дробове. Стоматологичният сок е опасен за белодробната тъкан. Необходимо е вътреболнично лечение: изсмукване на слуз от трахеята, антибактериална терапия, ако е необходимо - изкуствена вентилация.

Не можете да се колебаете и да се занимавате със самолечение в тези ситуации.

Повръщането при дете без температура може да бъде един рефлексен отговор на стимула: бебето се задуши, тежко се изкашля или яде нещо вкусно. Това се дължи на повишен рефлекс на повръщане при деца. Въпреки това, множество, обилно повръщане, което не е свързано с чревни инфекции, може да сигнализира за редица сериозни заболявания. В този случай винаги трябва да се консултирате с лекар.

Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!
Прочетете също
3644 12 "Berodual" за инхалации на детето: когато е необходимо и как да кандидатствате 661 12 "Кларитин": "анализ" на популярно лекарство за лечение на алергични състояния при дете 1973 12 Isofra: ефективност на спрей за лечение на бактериален настин при деца