Как да свикнем детето с гърне и да не го превърнем в голям проблем не само за бебето, но и за цялото семейство. В крайна сметка този процес често е насилствен: с опозицията на "бащи и деца". Как и кога да помогнете на детето да седи на самостоятелно заседание в пота? Има ли някакви методи и методи?

Действия на движението на червата и уринирането се извършват неволно. Каква е задачата да се обучаваш в пот? Фактът, че некондиционираният рефлекс постепенно се трансформира в условен рефлекс, съзнателен. Според медицински показания контролът върху тези процеси се формира при бебе от 22 до 30 месеца. Тази цифра се нарича педиатър в цял свят. И само до тригодишна възраст детето има самостоятелно умение. Какво трябва да направят родителите? Изчакайте крайния срок? Или можеш ли да научиш дете да ходи на пот по-рано? Изборът винаги е там. Важно е, че тя не противоречи на здравия разум.

Физиология и педагогика

Успешното привикване към пота не се дължи на усилията на родителите, всякакви педагогически, а понякога и анти-педагогически методи. Тя зависи от физиологичната готовност на пикочния мехур и ректума, зрялост на нервната система, сфинктери на отделителната система, уретрата. Процесът на зреене протича по различни начини, в зависимост от индивидуалните характеристики на организма, болестите, усложненията, генетичния фактор, които са били прехвърлени. Възниква въпросът: къде да приложим педагогиката? Достатъчно е да вземете за себе си такива правила: последователност, единомислие на всички членове на семейството в принципите на гърненцето обучение и спокойствие, само спокойствие.

Краката на детето в смешните панталони

Знаци за готовност

Можете да започнете да свиквате детето в пот след 18 месеца. По това време повечето деца оздравяват не само физиологично, но и психологически, за да седнат в пота без принуда. Какви са тези признаци?

 • Интервалът между уринирането постепенно се увеличава. В продължение на два часа бебето има сухи бикини или пелена.
 • Изпразването на червата става приблизително едновременно. Това позволява на детето да "настрои", да слуша процесите, които се случват в тялото.
 • осъзнаване. Въпреки факта, че процесите все още не могат да бъдат контролирани, детето разбира значението на думите "пишете" и "кроак".
 • Запознаване с частите на тялото. До една и половина години трохите вече разбират къде е ръката, стомахът, свещеникът и т.н. Той също знае какви гащи, панталони, бикини.
 • независимост. Той се проявява в известния "Аз самият". По всякакъв начин е необходимо да се насърчава и подкрепя в детето желанието за самостоятелно обличане. Той трябва да знае къде да облече бикините и бикините. И как да се облече е друг въпрос и въпрос на време.
 • Внимание при мокри панталони. Детето показва не само дискомфорт, но и емоционалното си отношение към случилото се. Важно е да не се развращава детето, а да се съсредоточи върху усещанията: неприятно, неудобно, неудобно, студено, мирише лошо.
 • Сигнал "Искам". Може би един от най-важните моменти. Ако бебето демонстрира желанието си, т.е. "пита", тогава не е нужно да бъде преподавано изобщо. Този процес започва от самата природа. Неговото желание за троха може да изразява не само думи, но и жестове, някакви символи и символи. Това поведение трябва да бъде насърчавано, възхвалявано.
 • Разбиране на целта на пота. Пота не е играчка. На него се правят важни неща, но те не седят половин час и играят. Това отношение трябва да се формира от първите стъпки до пота.

Ако всички от изброените по-горе признаци липсват, е необходимо да се извърши "обяснителна работа" и да се формират тези важни умения в бебето.

Първият пот: избор, използване по предназначение

Пота е отделна тема. За някои семейства това се превръща в епична. Какви устройства не са купили - и пишете в пота и не сте научили! Какво да търся при избора на пот? Какви правила трябва да следвате?

 • Качество и грижа. Купи пот от качествена пластмаса. Също така трябва да е лесно и удобно да се измие.
 • удобство. Детската браншова индустрия предлага толкова много форми, опции и модели на саксии, които можете да се изгубите при избора си. И все пак това устройство има много прозаична функция. Той би трябвало да го харесва навън, да не е студен, да има подкрепящ гръб, да се побира в размери. Излишъкът от "визуални стимулатори" в гърнето може да повлияе само на процеса. Това трябва да се вземе предвид.
 • Време за запознанства. Първите проби от засаждането трябва да съвпадат с момента, в който бебето е на път да пикае или да се разбие. Изберете точното време: веднага след сън, ходене, хранене. Седенето в саксия трябва да се минимизира доколкото е възможно. Дългосрочното задържане в гърнето може да се възприема от децата като опит за ограничаване на действията им.
 • Музикален пот. Когато детето пикае, получава бонус под формата на мелодия. Това е мотивация, като стик, около два края. Тя може да работи там, където не е необходимо. Случва се децата да чуят някъде музика и незабавно да се хвърлят в панталоните си. Друг проблем, който изпитват майките с опит - мелодията може да изплаши едно дете и той ще възприеме пота като заплаха.
 • Привързаност към един "трон". Не се препоръчва да купувате няколко саксии и да ги променяте често. Децата имат силна привързаност към нещата и всякакви промени ги предизвикват безпокойство. Смяната на пота може да доведе до това едногодишното дете да откаже да седне.
 • Предметът на ежедневието и битието. Потът трябва да стане част от материалния свят на бебето. На първо място, не се препоръчва да поставите пот в тоалетната, банята, коридора. Той трябва да заема почетно място в стаята, ъгъла на детето, да е част не само на материалното си, но и психологическо пространство.
 • Алтернативен пот. Можете да си купите специална седалка за бебе на тоалетната. Въпреки, че в началото потът е все още предпочитан: той може да бъде инсталиран в най-уютния, любим ъгъл. Тоалетна - тясно, необичайно пространство за детето. Въпреки че много зависи от навика.

Забавни деца седят на саксии и играят играчки

Как да свикне с пот

Привикването на дете към пот изисква търпението на родителите и разбирането, че това няма да се случи след 1 ден.

 • Време на годината. По-добре е да се започне през лятото от чисто практическата страна на нещата: топлината, малко дрехи, бързосъхнещ, на улицата можете да отидете без памперс с резервни гащи. Някои майки може да са загрижени за въпроса: ако това лято не падне, тогава чакайте следващия? Да, можем да чакаме. Но никой не го забранява по всяко друго време на годината. За да е сигурен от следните две неща: детето не се преохлажда, и всички са съгласни, че скъпоценното (а не) килими, матраци, спално бельо могат да страдат.
 • Трудно е да се научиш - лесно е да се биеш. Ще има фишове и мокри панталони. Важно е да се похвали детето конкретно в случая. Не само "добре направени", но "изглежда, сухи бикини - това е добре." Ако е имало провал, е по-добре да не се обръща внимание на това. Насърчавайте само успеха, опитайте се да не се раздразните.
 • пелени. По време на тренировката за пота не трябва да се отказвате внезапно от пелени. Необходимо е да се намали тяхното използване. По-добре е да оставите деня и нощта в сън с пелени, а след това през деня вече не се носят. По време на зимни разходки добре да бъдете презастраховани и да поставите пелена. Вкъщи едно дете може да направи без него. При всяко събуждане е необходимо да изпуснете бебето на гърнето. Често се случва, че детето се вбесява веднага след пробуждането. Ако пелената е останала суха, мама - спестявайки пари, а детето - чест и похвала.
 • Чанти за гърненце. Тази новост детско бельо е предназначена да гарантира, че детето е описан, се почувства неудобно и осъзнах, че гърнето - все още е полезно нещо. В същото време краката, леглото или килимчето на бебето остават сухи. Гащи за многократна употреба, плетени, водоустойчив слой вътре включва, bibulous и пропускащ въздуха. В действителност - това е тънка пелена за многократна употреба. Прегледите за тях са различни: от най-високите оценки до абсолютната безполезност. Въпреки това, може да се отбележи един положителен напредък към целта, когато използвате тези шорти: детето започва да сигнализира, че той предпочитания. Това е важна стъпка.
 • Обичайният ритуал. Хлапето трябва ясно да се разбере пълната последователност от действия, свързани с процеса: попаднали на гърнето, отстранени панталоните, седна свършен факт, измива се и избърса задника си, сложи панталони, заедно с майка си отиде и изля съдържанието в тоалетната, измива се гърнето, задайте на място. Между другото, всички тези важни етапи могат да бъдат предавани под формата на игра.
 • Включете пота. Поставете любимите си меки играчки върху гърнето. Този метод се тества не от едно поколение. Също работи безупречно. Важно е самото дете да бъде в края на линията.
 • Тиха обстановка. Има деца, които се нуждаят от самота, това е нормално, адекватно искане. Но има деца, които се нуждаят от компания, когато пишат и качват. Разбира се, присъствието на родителите не трябва да се превръща в весел фарс. За пореден път ние съсредоточаваме вниманието: седим на пота - само на бизнеса, а не в името на играта.
 • Изключително доволен от себе си малко момче с ролка от тоалетна хартияДобро настроение. Деянието на дефекация и уриниране не трябва да се свързва с дете с екзекуция, принуда. Няма да влезем в фройдските и юнгеровите теории, да отидем в тайните на подсъзнанието, но все пак има нещо в тази тема "под колана".
 • Личен пример. Опитът показва, че децата бързо се привикват към пот в големи семейства, когато видят как се случват с братята и сестрите. Мама и татко също могат да докажат, че отиват в тоалетната и имат сухи панталони. На татко и на сина като цяло може да има тясно сътрудничество в този бизнес. Важно е бебето да научи: присъединяването към гърнето е стъпка в света на възрастните.
 • детска градина. За много родители въпросът за засаждането е свързан с времето, когато детето влезе в детската градина. И опитът показва, че този проблем бързо се решава на това място. Тук заседанието на саксиите продължава по приятелски начин, с цялата група. Мотивацията за присъединяване към общата кауза в тази възраст е висока.
 • Психологически стрес и тревожност майка. Как да пренебрегнем детето да пише в панталоните си, ако майка ми е много напрегната за това? И колкото по-силно е напрежението на майката, толкова по-силно е отпускането на трохи с резултатите под формата на локви. Приятелството с пот и сухи панталони е показател не само за физиологичната зрялост, но и за социалната адаптация на бебето. Преди всичко, уверете се, че бебето е здравословно. Струва си да се консултирате с невролог и уролог, ако има някакви съмнения. Но слушайте мнението на съседи, приятели и роднини за това не си заслужава. Мама и дете са свързани помежду си енергично. Тревожност, чувство за вина, непълноценност или малоценност на детето - всички тези негативни емоции невидимо го засягат.
Не се препоръчва да започнете процеса на обучение до гърнето по време на заболяването или отслабването на детето след заболяването. Психологическата атмосфера в семейството трябва да е спокойна. Също така е необходимо да се изключи очакванията за добър резултат. Колкото повече чакат, толкова по-разочарование и неволно дразнене на родителите в неуспешни опити.

Малко джентълмен се учи да попадне в пот според учебника

Любим метод на английските майки

Този метод е посветен на отделна книга на Гина Форд "Как да преподавам дете в пот в продължение на 7 дни в системата" Съгласен бебе ". В Англия теорията на Джина Форд (тя публикува много книги за образованието) е невероятно популярна. Децата, израснали в нейната система, се наричат ​​"Джина бебе". Каква е същността на метода?

 • Първият ден. Има разяснителна работа по темата, че бебето вече е голямо, не носи пелени, а в шорти. За да пикаеш или да пишкаш, трябва да използва пота. Покажете, че майка ми също има "своя" пот - тоалетна. Авторът препоръчва поставянето на бебето на пота на всеки 15 минути и седене в продължение на поне 5 минути. Ако детето не иска да седне, можете да го забавлявате, да му прочетете книга. Когато детето ще отиде в пота няколко пъти, трябва да увеличите разстоянието между засаждането. Необходимо е да покажете спокойствие и увереност, да не показвате разочарование и неодобрение.
 • Вторият ден. Първо, напомнете на детето за пота и след това се чудете дали той си спомня, че трябва да седнете. Ако детето успя да пие два пъти по своему - това вече е успех. Опитайте се да изключите стресови ситуации, емоционални изблици, организирате спокоен режим на деня, така че малката да не е прекалено силна и не уморена.
 • Третият ден. Честотата на засаждане на саксията се определя: след закуска, преди ходене, преди лягане. Важно: не поставяйте пелената върху бебето, когато ходите на разходка. Обяснете защо трябва да пеете преди да излезете. Авторът вярва, че това е голяма грешка по пътя към независимо умение. Бъдете упорити.
 • Четвъртият и всички последващи. Според теорията на Джина Форд на четвъртия ден детето седи на гърнето. Ако той се разсейва от играта, то на всеки два часа трябва да му се напомни. Съвети за следващите три дни: Поставете пота близо до тоалетната, за да разбере къде да отидете в тоалетната. Насърчавайте неговите усилия.
Методът на засаждане на Джина Форд, както всички други й теории, е категоричен, изпълнен с английска строгост и принципност. Може би затова работи? Руската майка по някакъв начин е трудно да си представи, че дете, което вижда пот за пръв път в живота си, ще може да седи на него по график. Английската майка не се притеснява. Поставете детето на пота на английски означава да покажете волята на родителите, да изградите правилния режим и да пиете чай с приятели по спокоен начин със спокойната душа.

Пътеки към пота: 3 опции

В преподаването на пота можете да отидете по различни начини. Някои от тях са трънлив.

Дълъг живот на пелена!

Щастливо малко момче хваща ръцете сиПривържениците на тази опция смятат, че не е нужно да заблуждавате себе си и детето си преди изтичането на мандата. Ако лекарите кажат, че до 30 месеца може да няма физиологична готовност, тогава просто трябва да почакате. Този подход има своите плюсове и минуси. Плюс това родителите не се безпокоят за това, но също така имат тихи нощи, без да се събуждат, да променят мокрото легло и дрехи, както и дни без измиване. И не им пука какво казват хората, защото няма нищо срамно за това.

Недостатъкът е, че постоянният престой в пелената лишава детето от контакт със собственото си тяло. Плъзгачът абсорбира влагата, а бебето не обръща внимание на този процес. Важно е да се видят и "резултатите от извършената работа". Това помага психологически да подготви детето да седне на гърненцето. В края на краищата трябва да има оправдание за образователния момент. И каква е причината за пелена? Неправилно - хвърлени в кошчето. Една красива бикини точно в кошчето вече не може да хвърли.

С памперса!

Мама свиква бебето до гърнетоПривържениците на ранното засаждане на гърнето безумно се отнасят до пелените за злото на цивилизацията. И те неоснователно вярват, че тези средства провокират развитието на напикаване. Някои майки се опитват да пуснат бебето на пота в рамките на шест месеца и по-рано. Безполезно е да свикнеш детето с пот от бебета. Бъдете троха три пъти едно дете чудо, но уриниране и дефекация в него ще бъде принудително. Безкрайните стопанства над басейна, изморителните "пи-пи" и "а-ах" в крайна сметка дават плодове, но на каква цена! Скъпоценното време на майката и майчиното настроение.

Какво е добро в тази ситуация? Фактът, че майка ми отделя много време на бебето, създава надеждност и безопасност. Какво не е наред? Мама се опитва да контролира онова, което не притежава. Действието на дефекация и уриниране е интимен процес. Хлапето трябва да се съсредоточи върху чувствата си, а не върху това, което майка му или бабата му шепне в ухото му.

Златната среда

Весело бебе в пелена работи по плажаТой се намира в пресечната точка на здравия разум на родителите, познаване на физиологията на процеса и удобството. Кой казва, че пелена е неудобна? На разходка, по пътя, в сън - нещо за днешния ден е незаменима. Кой ще каже, че да пълзи, да ходи или да бяга гол, в бикини или чорапогащи около къщата - това не е полезно за детето? За килимите - да, това е лошо. Но за едно бебе, което се учи на пътя, състоянието е важно и необходимо. В края на краищата те се учат от собствените си грешки. И само опитът на мокри панталони дава разбиране за това колко същите са добри и приятни, когато са сухи. Претъпканият пикочен мехур и червата създават напрежение и дискомфорт. Изпразването носи удовлетворение и спокойствие.

Детето трябва да схване разликата, да научи този вътрешен процес на личен опит: колкото по-дълго напрежението, толкова повече отпускане. С течение на времето той ще се научи да ограничава и отпуска мускулите на сфинктери на екскреторната система. Това може да стане след 2 години, а по-късно.

Вмешателството в "керамичните дела" има тънки аспекти, чрез които възрастните прескачат, без да го осъзнават. В бъдеще това може да доведе до психологически проблеми и зависимост от някои специални, а понякога и специфични условия, да се разяждат и да се нахвърлят.

Ами ако умението се загуби

Това се случва, че детето спря да отиде на гърненце. Изглежда, че е усвоил това умение и след това започна да прави старите. Каква може да е причината?

 • Ако детето забеляза, че седи на пот като игра, тогава тя може просто да го роди. Може би първоначално детето не разбираше, че е било сериозно и от дълго време. Имайте търпение и поставете акцентите правилно.
 • Силата на действието е равна на силата на противодействие. Този закон е не само физиката, но и психологията. Още веднъж трябва да обърнете внимание дали няма натиск върху бебето, в противен случай той ще се съпротивлява.
 • напомняне. Наистина е наивно да вярваш, че малката ще тича и ще седи на пота. До 3 години възрастните трябва да наблюдават процеса и да им напомнят, че е време. Често по време на играта децата са толкова пристрастени, че могат да се опишат. Това е съвсем нормално и типично.
 • Положителни емоции. Редрес при привикване към пота е често. Не се притеснявайте за това. Подкрепете, ако самата трохичка е разстроена заради случилото се. Наблюдавайте детето. Може би няма достатъчно внимание. Ако има съмнения, че причините са в неврологични или урологични разстройства, изглеждате на лекаря.
 • стрес. Тя може да влиза в детската градина, страх, преместване на ново място, дълго пътуване, промени в климатичната зона, режима на деня, храна. В такива моменти детето трябва да бъде успокоено, за да му осигури психологически комфорт. И едва тогава се върнете към уроците по засаждане на пота.

Искрено се радвайте, ако бебето отново се обърна, за да отиде в гърнето. Това е по-ценно от всички най-ефективни методи.

Кога да свикна детето с гърне? Понякога ситуациите са подтикнати към ранно разрешаване на този проблем, например нуждата да отидете в детска градина. Понякога майка трепери от безпокойство. Понякога бабите похапват. Във всяка ситуация си струва да си припомните: дори преди около 100 години майките дори не помислиха за това. И всички деца се научиха да отидат на тоалетна навреме. След това жените се интересуват от други жизненоважни въпроси: дали бебето ще оцелее след тиф, морбили или скарлатина? Ако не всички, тогава се научи много в сравнение.

Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!
Прочетете също
10486 12 Обучение на детето си да се обличаш и събличаш: 7 съвета за родителите 3389 12 Бебето не се раздели с биберона: как без проблем да отбие детето от зърното 12128 12 Как да свикнем бебето с манекена и какво трябва да се има предвид