Кога да започне да примамва бебета. На този въпрос модерната медицина дава ясен отговор: не по-рано от 5-6 месеца. Но как да го направя правилно, така че храната за възрастни носи удоволствие и радост, а не проблеми с храносмилането? Предлагаме да разберем заедно!

На каква възраст трябва да започнете да примамвате?

Началото на допълнителното хранене с изкуствено хранене се препоръчва на 5,5 месеца, като кърменето - в 6 месеца. По това време тялото на детето е толкова зряло, че е готова да се запознае с преди това неизвестни продукти. Стомахът се доставя активно със солна киселина, която доставя храносмилателни ензими. И червата вече не е пропусклива за големи молекули, които могат да провокират развитието на хранителни алергии. Готовността на организма да получава храна за възрастни ще се превърне в обещание за добра стомашно-чревна функция, което е невъзможно, например, с въвеждането допълнително хранене от 3 месеца.

И вие, разбира се, сте забелязали какъв интерес детето показва на вашата чиния и как се опитва да опита всичко "на зъба". Той стана активен и любопитен, се движи много. Така че, той се нуждае от много повече енергия, отколкото преди. Ако трохата вече е там независимо седи и се чувства добре, можете да започнете първото привличане на дете!

Допълнителни техники за хранене

Има две техники за стартиране на детска примамка:

  • педагогически,
  • Традиционен.

Първото предлага да даде на бебето всичко, всичко, което е в табела на майка ми. Започнете с половин чаена лъжичка. Например, по време на вечеря, споделете с каша от елда. И ако го хареса, на следващия ден можете да удвоите дозата, като постепенно я довеждате до 3 супени лъжици. След това предлагайте на бебето зеленчуков пюре или парче месо. Педиатрите обаче предупреждават за опасностите от педагогическото въвеждане на допълнителни храни. Въпреки някои удобство за майки (няма нужда да се подготвят отделно хранене дете) и са запознати с трохите на хранителните навици на семейството, някои продукти могат да бъдат твърде рано в чинията си, което може да доведе до проблеми с работата на стомашно-чревния тракт. Пълното хранене няма да бъде асимилирано от организма поради многокомпонентната му природа.

Следователно, втората традиционна техника е по-предпочитана за детето. Според нея е необходимо постепенно да се въведе в диетата нови продукти от различни групи храни. И месечно увеличаване на диетата на трохи. Ние ще обсъдим тази техника по-подробно.

Традиционна техника

Момичето помазано в детското пюре

На 6 месеца тялото на бебето е готово да се запознае с нови продукти.

Традиционното привличане означава не само въвеждането на нови продукти в диетата на бебето, но постепенното заместване на няколко храни с кърма или смес през целия ден. Така например, началото на допълнителното хранене с кърменето ще позволи на майката да направи вечерята по-гъста. И след като яде трохи, трохичката тихо ще спи няколко часа, които майката може да похарчи за почивка или домакинска работа.

Първите продукти, от които започва примамката, не трябва да имат изразени вкусове, тъй като бебето може напълно да ги изостави или да предпочете всичко друго, което майка ще предложи в бъдеще. Следователно, например, не се препоръчва детето първо да се запознае със сокове или плодови пюрета. Съгласете се, те са много по-вкусни от зеленчуци и дори месо, а трохите ще предпочитат сладостта си към по-спокойния вкус на зеленчуковите ястия.

Хранене на новородено месеци

възрастПродукти |
6 месецаИзберете варени зеленчуци: скуош, картофи, карфиол
6-7 месецаВреме е да решите, с каква овесена каша да започне да примамва. Подходящи групи без глутен: елда, царевица, ориз
7 месецаПюре от познати зеленчуци с добавяне на растително масло, зеленчукова супа (не на бульон от месо!), яйчен жълтък (¼ от част 2 пъти седмично)
8 месецаПюре от плодове: ябълка, круша, праскова
8-9 месецакефир и извара
9 месецаВарено месо: постно пиле, пуйка, заек, говеждо месо
10 месецаВарена риба: нискомаслена треска, мерлуза, полюс. Можете да въведете нови продукти: бебешки бисквити, пюре от плодове, бебешко кисело мляко
11 месецаОпитайте се да предложите бебешка супа или борш с добавка на пресни билки. Разнообразяване на храната с хляб и масло, нови порции - овес, просо, ечемик, перлен ечемик
12 месецаДетето може да яде почти всичко, което е в храната на възрастните

Нюанси на първото допълващо ястие - откъде да започнем

Самият бебе яде лъжица

С помощта на дневник за храна е възможно да се определи кои храни причиняват определени промени в бебето.

  • Винаги запознайте детето само с 1 продукт в количество не повече от 0,5 чаена лъжичка и се наблюдава реакцията му. Ако бебето не развие обрив в рамките на 24 часа, не го правете възпалено коремче, не беше така разстройства на изпражненията, дневно увеличаване на сервирането с още 0,5 чаена лъжичка. Така че обемът на зеленчуковите пюрета и зърнени култури може да бъде увеличен до 180-200 мл на рецепция.
  • Купете си или използвайте промишлени каши, консервирани храни сами. На първо място готовите буркани ще бъдат много по-удобни, тъй като е доста трудно да се приготвят 1-2 супени лъжици картофено пюре. Качествените консервирани зеленчуци, месо и плодови консерви, предназначени за детска храна, се наблюдават внимателно от момента на избора на продуктите до опаковките им, което ги прави безопасни за кърмачетата. Завършените порцели в кутиите също са удобни: степента на тяхното смилане отговаря на изискванията на детето на определена възраст. И за готвене достатъчно, за да излее кашата с вряла вода.

Видео съвети за майки на първия примамник.

По принцип, когато става въпрос за въвеждането на кърмене и кои продукти да използвате, препоръчваме да се придържате към здравия разум. Активно използвайте всички постижения на цивилизацията, като например готовата бебешка храна или миксер за самостоятелно готвене. Какво да прекарате много време в кухнята, по-добре да го посветят на комуникацията с вашето бебе, ходи на чист въздух или любимо!

Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!
Прочетете също
32307 12 Бебешка формула за новородени: сортове и съвети за избор 52340 12 Първата примамка със смесено хранене: времето и скоростта на приложение 38391 12 Започване на допълнително хранене с изкуствено хранене: техника и норми