Как да понижим температурата в бебе? Мога ли да използвам антипиретични средства? Рецептите на баба ви прилягат ли? Разбираме правилата за първа помощ за бебето.

Настъпи ли температурата в трохи? Детето се затопля бързо и не знаеш как да му помогнеш? За начало се успокой: детето ви е наред. Увеличаването на телесната температура е сигнал за активиране на имунната система на бебето. Най-вероятно за пръв път в живота си тя се срещна с вируса и влезе в битка с него.

Когато температурата се повиши

Известно е, че нормалната температура на бебето не трябва да е 36,6 ° С. За новороденото границите са от 36,2 до 37,3 ° C, което може да се наблюдава през първите седмици от живота. Следователно, когато се пита каква температура трябва да бъде в кърмещото бебе, всяка майка отговаря на себе си, като прави ежедневни измервания на този индикатор приблизително по едно и също време от деня.

Увеличаването на "степента" обикновено показва развитие на остра респираторна болест. Но той може да служи като симптом на други заболявания: бактериално възпаление, чревна инфекция, прегряване на бебето и т.н., поради това винаги изисква лечение от педиатър. Обикновено бебето "става горещо" до вечерта и докторът може да бъде достигнат само на следващия ден, така че е изключително важно да знаете как да понижите температурата в новородено и когато трябва да започнете да го правите.

Кога да счупите температурата

Мама проверява температурата на бебето с устни около челото сиОбърнете внимание на признаците на температура при новородени: летаргия, монотонен плач, зачервяване на бузите и кожата. Най-важната разлика между високите показатели (ако термометърът изведнъж се е изгубил някъде) са студени ръце и крака, но гореща глава. Тя казва, че степента на "извън мащаб" е над 38. Но не е нужно да разчитате на общи признаци. Препоръчително е да имате термометър във вашия гръден кош и да знаете, колко правилно е да измервате температурата новородено.

По мнението на педиатър, следва да се започне борбата с нагряването на корпуса на телето, ако на термометъра сте видели фигура 38.5. Всички показатели по-долу не изискват намаляване. През този период, само достатъчно, за да се създадат условия, за да помогне на бебето тялото: Да се ​​осигури по хладно място (18-19 ° С), за да премахнете всички излишни дрехи (само памперс и raspashonochki), нормализиране на влажност при 50-70% (за измиване на пода, да се включат недалеч от леглото, овлажнител), много вода за пиене.

Какво да направите, ако бебето ви има треска. Съветите на опитен педиатър ще помогнат на майка ви да остане спокойна и да помогне на бебето точно.

Необходимо е да се използват лекарства от температурата за новородени при температура 38 ° C, ако:

 • детето вече има пристъпи на фебрилни гърчове, които се появяват, когато температурата на тялото се повиши. Или се случиха с един от родителите в детството;
 • не можете да осигурите нормална топлина и влажност в помещението;
 • детето отказва да пие.

Въпреки това, последните 2 моменти са изключение от правилото, като чукат на телесната температура, може да наруши естествения процес на борба на организма срещу вируса, отлага момента на антителата към него и увеличава продължителността на заболяването от 3-5 дни до две седмици.

Методи за намаляване

Така че новороденото има температура и трябва да го намалите колкото е възможно по-скоро. За да направите това, можете да използвате:

Лекарства в сироп

Допустимо е да се използват две лекарства: парацетамол (Panadol, Eferalgan) и ибупрофен (Nurofen). Препоръките на педиатър за това как да се намали температурата на детето включват следните аспекти:

 • употребата на лекарството е необходима в съответствие с теглото, а не с възрастта на бебето (дозата е посочена в инструкциите);
 • преди да дадете сиропа, трябва да го затоплите до телесната температура (задръжте в дланта на ръката си), за да ускорите усвояването му в стомаха;
 • Не давайте сироп по-често, отколкото е указано в инструкциите (парацетамол - след 6 часа, forprofen - след 4 часа);
 • ако едно лекарство не помогне, след 2 часа можете да дадете друг (например първи парацетамол, а след това - ибупрофен).

Новороденото е измерената температураСвещи за новородени

Скоростта на тяхното действие е по-ниска, тъй като зоната на контакт на свещта с температурата на новородените с ректума е по-малка от тази на сиропа със стомаха. Но те ще станат незаменими, ако:

 • температурата "прескача" над 39 ° С - много бебета в този период са спрени от изсмукване на стомаха;
 • бебето има повръщане - и даването на лекарството от устата му няма смисъл;
 • сиропът не помогна - 2 часа след приемането на свещ с друг антипиретичен агент (например, сте дали парацетамол в сироп и свещта съдържа ибупрофен).

фрикция

Строго е забранено използването на оцет и алкохол за изтриване на деца, което може да причини тежко отравяне. Приемливо е да се използва обикновена варена вода. Нейната температура трябва да бъде с 1 градус по-ниска от тази на тялото на детето, така че да не предизвиква вазоспазъм, за разлика от студената вода. Процедирайте по следния начин:

 • гореща вода до 37 ° C (ако термометърът е показал 38), пригответе тензуха или мек парцал;
 • навлажнете тъканта с вода и избършете тялото на бебето, започвайки от крайниците до гърдите. Навлажнете главата и космите, оставяйте ги влажни;
 • Често потапяйте плата във водата.

Тези методи, как да се намали температурата в детето, трябва да се използват от всяка майка. Никое друго лекарство не може да бъде наречено като безопасно и ефективно за кърмачета.

Фрагмент на трансфера на д-р Комаровски върху борбата с температурата при децата.

Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!
Прочетете също
3644 12 "Berodual" за инхалации на детето: когато е необходимо и как да кандидатствате 661 12 "Кларитин": "анализ" на популярно лекарство за лечение на алергични състояния при дете 1975 12 Isofra: ефективност на спрей за лечение на бактериален настин при деца