Как да запазим новородено бебе? Как да научите различни начини за носене и подкрепа на бебе с ежедневна грижа? Необходимо е да се знае няколко важни теоретични принципа. И уменията ще дойдат с практиката.

Колко правилно да държите новороденото с пост след хранене? Как трябва да се постави трохата по време на хранене, къпане, будност? Обикновено ръцете на мама знаят отговорите на всички тези въпроси. В края на краищата, това не е само инструмент, който трябва да вземем, да се обърнем, възпирам, да се къпят и т.н. Ръцете са източник на безусловна любов, най-простият, но най-важният начин да се свържете с новородено.

Общи правила

За това как правилно да носи дете в ръцете си, трябва да знае не само баща и майка, но и всички възрастни, които взаимодействат с бебето. Неправилната поддръжка може да доведе до деформация на гръбначния стълб и тазобедрената става при дете, нарушение на моторни умения, увеличаване и намаляване на мускулния тонус, grudnichka падне от височина.

  • Не забравяйте, че костите и ставите на новороденото са пластични, лесно се деформират и мускулната система е слаба. Колкото по-младо е бебето, толкова по-уязвим е неговият скелет и колкото по-внимателно е да се справи с бебето.
  • Необходимо е да се поддържа главата на бебето, докато не се научи да го държи сам. Обикновено това се случва приблизително през 3 месеца. Главата не трябва да вися, да се отхвърли.
  • Гледайте, че теглото на тялото му е разпределено равномерно на основните точки на подкрепа: главата, гърба, таза.
  • Дългата вертикална позиция на новороденото е противопоказана. Колкото по-голямо е бебето, толкова по-дълго може да се носи вертикално. Това се дължи на разпределението на натоварването върху гръбначния стълб.
  • Не повдигайте бебето до дръжките, което може да доведе до изместване. Ако родителите решиха да се ангажират с детето с динамична гимнастика от първите седмици от живота си, това е тяхната отговорност. Предварително е необходимо да се проучат всички противопоказания, да се приеме техниката от професионалистите.
  • Не можете да натиснете бебето силно, особено в областта на гръдния кош. Желателно е да се поддържа и под остриетата, а не под хълбоците, за да се разпредели правилно натоварването върху гръбнака.
  • Не се препоръчва да вземете бебе с една ръка, дори силни бащи. За безопасност винаги трябва да използвате и двете си ръце.

Позиция на люлката - как да смените ръцете

Как да носите бебе

Носенето на дете е подходящо време за тактилен, емоционален контакт. Освен това тя е и упражнение за обучение на мускулите и ставите на бебето.

Най-удобната поза за най-малката (люлката)

Мама държи бебето в ръцете си в поза с люлкаТази поза се нарича "люлка". Как да запазим новородено бебе? Поставете трохата върху предмишницата на едната ръка, а другата - поддържайте краката. Главата на бебето се намира на лакътя. Също така е важно краката и ръцете на бебето да не излизат. В това положение той получава максимален комфорт, топлина, сигурност, което е толкова важно през първите седмици от живота.

На стомаха

Новородено в ръцете на майката в стомаха сиПодходящ за новородени и деца до шест месеца и по-големи. Колкото повече тежи едно дете, толкова по-трудно е за майката да го носи пред себе си. Носенето на корема и укрепва мускулите на цялото тяло на трохите, развива умението държи глава. В допълнение, детето рефлексивно протегна ръце напред, което е допълнително обучение. Колко правилно да носите бебе на стомаха или корема? Бебето се накланя на гърдите на ръката на една от ръцете ви, а стомахът му се поставя върху дланта на другата ръка. В същото време краката на бебето се движат свободно и ръцете изпъкват върху предмишницата. В това положение можете да седнете с детето, не само да се движите. Ако седите, поставете единия крак върху другия, след което му дайте допълнително натоварване. В тази позиция раменете на бебето ще бъдат над бедрата му, което ще му позволи да прави тласкащи движения. В бъдеще това ще му помогне да се преобърне от гърба му до корема му.

В ръцете отстрани

Дете в ръцете в страничната позицияТози метод се препоръчва за кърмачета от раждането до шест месеца. За новородено ситуацията е добра, защото дава ефект на топло гнездо, наподобяващо корема на майката. Какви са удобствата за детето? Той може да облегне главата си срещу рамото на мама, ако все още не е много уверен, че го държи. Как да нося трохи в тази позиция? Обърнете го лице напред и го задръжте вертикално, леко наклонено. Подкрепете детето за горната част на гърдите, грабнете краката му с другата ръка. Дръжките на бебето лежат върху предмишницата, краката се навеждат и се разпростират в бедрата и коленете. Каква е ползата от тази позиция? Той удобно в ръцете на любим човек, преди той да се отваря широк поглед, добре обучени мускулите на шията, краката, корема и тазобедрените стави.

отпред

Дете на ръце на предна позицияПрепоръчва се да носите деца на възраст над шест месеца на това място. Тази поза ще помогне на детето да подготви мускулите, за да научи умението да пълзи. Как да го запазите? Той разгръща лицето си напред, е в полугласно положение, леко наклонен настрани, леко се накланя на стомаха. С едната си ръка задръж бебето под гърдите, а другото - фиксирайте крака си под огънатото коляно в гъвкавата кухина. Един крак ще бъде огънат, а другият ще виси свободно и ще се движи. Двете ръце на бебето са свободни, докато единият от тях е на ръката ви. В тази поза горната част на тялото му винаги ще бъде подвижна, а долната - фиксирана от ръцете ви.

Странично на бедрото

Детето се държи в ръцете му на бедротоВ тази позиция е удобно да носите бебе, което държи главата си добре, седя и кроул. Как да го запазите? Когато сте във вертикално положение, детето захваща бедрата с двата крака. С едната си ръка се навежда към рамото ви, а другата ръка е свободна. В това положение бебето може да се държи с една ръка, тъй като главното му ударение ще стигне до хълбоците ви. Това поражда добре развива тазобедрените стави. Също така, малкото дете може да закопча крака не с бедрото отстрани, но стомаха отпред.

Бебето има един непредсказуем имот - да прави остри движения. Това трябва да се има предвид, когато го държите в ръцете си. Опитайте се да държите бебето на себе си във всяка позиция, не го носете на теглото. Също така, не забравяйте да промените позицията: дръжте детето вляво, а след това от дясната страна, за да избегнете развитието на тортиколис и асиметрия на тялото.

Бебе в банята

Колко правилно да се вземе и да се постави

Колко правилно да се вземат ръцете на новородено? Неотложен проблем за родителите, които отглеждат първото си дете. Преди всичко, приемането и поставянето на бебета в нужда е в спокойно и емоционално състояние, уверено и гладко. Всяко остри движения може само да изплаши трохите. Също така се опитайте да говорите с детето с мек, нежен глас. Може би това са основните правила. Всички други моменти са чисто технически. Родителите ги овладяват достатъчно бързо.

  • Как да се вземе, ако бебето лежи на гърба. Внимателно поставете една длан под главата на бебето, а другата под хълбока. Повдигнете бебето, така че главата му да е малко над багажника.
  • Как да приемате, ако бебето лежи върху стомаха. Поставете една длан под гърдата на бебето, като държите врата му с палец и показалец. Поставете другата длан под корема. Тя може да се постави странично хоризонтално или вертикално между краката. Повдигнете трохата, така че главата му да е точно над багажника.
  • Как да сложите бебе. Основното правило: натиснете детето на себе си и го наведете, за да го преместите в детска количка, количка, вана, маса за смяна и т.н. Не го поставяйте на протегнати ръце. Ако бебето не спи, трябва да останете малко в своето пространство, потупвайте, бавно издърпайте ръцете му отдолу.

4 начина за подкрепа на грижите за едно дете

Каква е правилната техника за поддържане на бебе? За да не навредите на здравето, да осигурите максимален комфорт и безопасност. Разбира се, майка не трябва да забравя собственото си здраве.

При хранене

Дете на мама в ръцете си в позата на люлкатаГлавата на бебетата по време на хранене трябва да е над багажника и да е поставена на същата линия с него. След раждането много майки се чувстват неудобно да кърмят, докато седят. Ето защо, първо можете да използвате позата, когато майката и бебето са успоредни една на друга. Главата на детето в тази позиция трябва леко да бъде отхвърлена. При хранене по време на седене, както с кърмене, така и с изкуствено хранене, бебето може да бъде вдигнато (позира "люлката"). Главата на бебето лежи върху извитата предмишница, майката подкрепя гърба и краката на бебето с другата ръка. При хранене е важно да откриете най-удобната позиция за себе си: така че гърбът ви да не се вкочанява, ръцете ви не боли. Мама ще се отпусне - детето ще се отпусне също.

След хранене (колона)

Дете на позицияПрепоръчва се на педиатърните лекари да поддържат постепенно понижаване на новороденото след хранене. Тази позиция позволява на бебето да изгори въздуха, който поглъща, когато смуче. Това е преди всичко необходимо за бебета-художници. Ако това не е направено, трохите може да се смучат крампи поради излишък на въздух в стомаха. Обикновено бебето се държи 10-15 минути преди обявяването. Как да нося трохи в тази позиция? Само вертикално, разгръщайки лицето му към него, така че главата му да се наведе към рамото ви. Не забравяйте да поддържате главата и шията му с едната ръка, а другата - с хълбоците и краката. До каква възраст детето да носи стълб? Докато седи сам.

При къпане

Новородено баня във ванатаВсички движения с къпане се правят с изключителна предпазливост, за да не се изплашат трохите и плуването, свързани с него с най-приятните усещания. Потопете бебето във водата, така че главата му да остане на китката. Дръжте устата и носа над водата. Другата ръка може да измие детето и да настрои степента на потапянето му във вода. В позицията на корема, бебето трябва да бъде подкрепено от брадичката с големите и индексирани пръсти, разредени. В това положение малката жена може лесно да плува в голяма баня.

При пране

Новороденото се намира на ръцетеНовороденото трябва да бъде измито, така че главата му да е над багажника. Необходимо е детето да бъде подредено напред, за да го обкръжи с една ръка под гърдата, така че главата му трябва да лежи върху извитата предмишница. Другата ръка остава свободна, подкопава бебето.

Ако детето е родено преждевременно, с ниско тегло, по време на всички процедури за полагане на грижи трябва да се лекува с него възможно най-безопасно. И, разбира се, такова бебе трябва да се приема по-често. В медицината има много различни методи за възстановяване на недоносени бебета. Но най-ефективният от тях е "методът на кенгуру", когато майката взема ръцете на бебето. Това има благоприятен ефект върху растежа и развитието на бебето.

Колко правилно да носите новороденото на ръцете? Обикновено този въпрос възниква при неопитни родители. След няколко седмици на комуникация с бебе, тя губи значението си. Няма чудо. При майката и татко само страхът от това, че детето на ръцете изчезне, има превъзходство и опит. И интуицията е включена: самите ръце са разположени, тъй като са най-удобни и безопасни за бебето.

Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!
Прочетете също
1018474 12 Височината и теглото на детето по месеци и години: таблици и данни на СЗО 22313 12 3 години за детето: развитие и поведение 12996 12 Как светът възприема и какво детето може да направи след 2 години