Симптомите на заразата при децата се проявяват по сложен или частичен начин. Те могат да бъдат ярки, слабо изразени или едва забележими. Условията и последователността на зъбите варират и зависят от индивидуалните характеристики на детето.

Млечните зъби при деца се режат на 2,5-3 години. Някои деца може да имат ранно изригване, други може по-късно. Това е естествен физиологичен процес. Тя не може да бъде ускорена или забавена чрез изкуствени средства. Е, ако признаците за зацапване при бебета текат нежно и неусетно. Но има настроения, влошаване на здравето, симптоми, безсънни нощи и тревожни родителски въпроси.

Схема за растеж на млечните зъби

Дъщерни зъби: кога и в какъв ред?

Колко месеца са нарязани зъбите? Това е индивидуален процес. Тя зависи от много фактори: наследственост, характеристики на растежа и развитието, вида хранене (гърдата или изкуственото). Времето и реда на зъбите при бебета може да се свърже дори и с климата. Например, при млади южняци зъбите се отрязват по-рано. Сериозна причина за забавяне се счита за заболяване на костите и хрущялите (рахит), нарушения на метаболизма, чревни функции. В повечето случаи закъснението на изригването не е патология. Таблицата показва общоприетите приблизителни показатели.

Редът на изригванетоИмето на зъбитеВъзраст в месеци
1Резецът е по-нисък6-7
2Резец централна горна част8-9
3Отстрани отстрани9-11
4Резец на горната страна11-12
5Молари (дъвчащи зъби) малка горна част12-15
6Молрите са малко по-ниски12-15
7Кучешка горна част16-18
8Зъбите са по-ниски18-20
9Големи молари24-30
10Големи молари24-30

Благоденствието на детето

Откъде знаеш, че детето има зъби? Достатъчно е да се наблюдава състоянието му.

  • Подуване, нежност на венците. Възпалените венци могат да проявят сърбеж, изгаряне, гадене, болка. Ето защо, през цялото време бебето има желание да постави нещо в устата си и да изтръгне от сърцето, да суче. Е, ако имате силиконови или пластмасови тийета. Той намалява сърбежа и отвлича вниманието от неприятни усещания. Болният синдром по време на ерупция се свързва с индивидуалната чувствителност на бебето. Малките деца няма да разберат как и къде боли. В този случай само поведението на детето може да бъде сигнал за действията на родителите.
  • Богата слюнка. В слюнката има полезно вещество, наречено лизозим. Има антибактериален, противовъзпалителен ефект. Колкото повече слюнка - толкова по-добре е дезинфекцията на устата. Остава само да се получи кърпа, ножница и други импровизирани средства.
  • Нарушения на апетита. Доста обяснимо: първо, боли да дъвче и второ, душата не е много забавна. Необходимо е да се внимава, че по време на този период има по-малко дразнещи лигавици. Когато се появят първите зъби, е желателно да се храни бебето по-често и на малки порции. Храната трябва да бъде избърсвана, а не твърда, за да не се уврежда възпалената лигавица. Ако бебето е кърмено, то може да откаже да суче или, напротив, често да поиска гърдата.

Детето почесва зъбите си с тебетер, майка му измерва температурата, солва в бебето

  • Увеличаване на температурата. Естествената реакция на тялото към възпалителния процес в смолата. Обикновено температурата до 38 ° C не намалява, ако бебето толерира нормално. Тази степен може да продължи от няколко дни до няколко седмици. Температурата е симптом на множество заболявания. Причината за висока температура при бебе може да бъде вирусна или чревна инфекция. Следователно, при висока или продължителна температура, детето трябва да бъде показано на лекаря без неуспех.
  • Coryza и кашлица. Coryza и кашлица с изригване на първо място могат да бъдат свързани с прекалено слюноотделяне. Ако сополът е течен и прозрачен, това е нормално. Не е нужно да ги третирате. Мократа кашлица по време на зъби е естествен рефлекс на отхрачване. Ако има задух, хрипове, докато кашлицата е суха, най-вероятно тя се свързва с вирусна инфекция. На фона на зацапване и отслабен имунитет е лесно да се вдигнеш.
  • Храносмилателни нарушения. повръщане и диария - Възможна реакция към зацапване. Една от причините за тези симптоми е повишеното слюноотделяне. Ако детето поглъща много слюнка, това може да причини повръщане. Също така, слюнката може да повлияе на състава на ензимите в стомаха, което води до нарушаване на функциите на храносмилането. Повръщане и диария могат да бъдат психосоматични разстройства. Ако детето е капризно, не спи добре и яде, може да бъде придружено от повръщане и диария. При продължителни и чести храносмилателни нарушения, детето трябва да бъде показано на лекаря.
  • Алергични реакции. Детето може да изчезне бузите от постоянно излагане на слюнка. Кожните изригвания и зачервяване също се свързват с храносмилателни нарушения. Те могат да възникнат при лекарства, които се използват за облекчаване на болката и за намаляване на температурата.
Дъбене на зъби в сравнение с други зъби може да причини трохи повече проблеми. Това е особено вярно за горните кучешки зъби ("око" зъби). На мястото на техния растеж преминава нерв, свързващ горната част на лицето с централната нервна система. Ето защо, изригването може да бъде болезнено и може да се появи при по-висока температура. Възможно е да се появят и допълнителни симптоми - лакримация и възпаление на лигавицата на окото (конюктивит).

Плачещо момче

Поведение и настроение на бебето

Откъде знаеш, че ако едно дете е нарязало първите си зъби? Достатъчно е да се оцени настроението и поведението му. Ако той е активен, весел и с добро настроение, симптомите на изрязване на зъби на дете изглеждат малко проблеми.

  • Променливо настроение. Капризност, сълзи, нервност - често емоционални прояви в този период. Детенето при бебета е стресово състояние. Децата по този начин реагират на промените в тялото.
  • Летаргия, бърза умора. Липсата на обичаен интерес към игрите, намалената активност на детето не бива да се притеснява за родителите. Самото дете интуитивно избира ритъма на живота в този момент.
  • Неспокоен сън. Неспокоен сън е свързан със синдрома на болката и общ психо-емоционален произход. Ако болката бъде отстранена с помощта на медикаменти, а бебето - гладко, приглубит, тогава можеш да прекараш нощта спокойно.

В този момент е важно детето да се обгражда с грижа и обич, да се създадат за него най-удобните условия.

Когато детето започне да намалява първите зъби, нивото на тревожност на родителите се увеличава. В някои случаи е достатъчно да се успокоиш, да имаш търпение и философски чакане. Всичко свършва. И захапа.
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!
Прочетете също
1018474 12 Височината и теглото на детето по месеци и години: таблици и данни на СЗО 22313 12 3 години за детето: развитие и поведение 12996 12 Как светът възприема и какво детето може да направи след 2 години