В съвременната педиатрия има концепцията за "Календар за развитието на дете до една година". Представена е под формата на таблица или графика, която показва кои умения са присъщи на здравословно бебе на една или друга възраст. Използвайки тази информация, младите родители могат независимо да контролират развитието на трохи. За особеностите на развитието на неговата психика, умения и способности през всеки от първите 12 месеца от живота, ще разкажем подробно.

Първо обаче ще направим резервация: всяко дете е индивидуално. Поради това не е необходимо да се използва таблицата за развитието на дете до една година по месеци като бюро. Той дава само общи препоръки. И ако детето ви още не се е научило да направи нещо до определен месец, не трябва да се притеснявате. Достатъчно е да съобщите вашите подозрения на педиатър и да получите професионален отговор относно ранното развитие на децата под една година и спазването на тези стандарти на вашето бебе.

Новородено период

Според педиатри, раждането на дете има огромно въздействие върху последващото му развитие. Ако раждането мина без усложнения, както и по време на наблюдение на бременността, лекарите не дават всяка възможна патология, с вероятност от 99% можете да безкрайно се насладите на късмета си и не се ровя в разработването на стандарти на деца до една година.

Ако съществуват съмнения, внимателно наблюдавайте бебето през първите седмици от живота си. Факт е, че през този период безусловните рефлекси показват най-голяма активност, която показва здравето (или обратно) на нервната система. На този етап бебето се характеризира с:

 • дълбок сън - тялото е абсолютно спокойно и очите са затворени;
 • плитък сън - бебето диша неравномерно, от време на време потрепва краката и ръцете;
 • сън състояние - повърхностен сън с половин затворени очи по време на хранене;
 • събуждам - трохата придвижва дръжките и краката;
 • вик - отговорът на недоволството с мокра пелена, студено или горещо, глад или болка в корема.

Бебето играе в яслитеГрафикът за развитие на дете до една година също се основава на наличието на следните безусловни рефлекси в новороденото:

 • посягане - се появява, когато докоснете пръст или обект с отворена длан;
 • търсене - при потупване на трохите по бузата, той обръща глава;
 • всмукващ - когато зърното или пръстите докосват устните на бебето, се появяват смучещи движения;
 • ходене - Ако сложите трохата на краката си на равна повърхност, той ще се опита да се наведе и да си тръгне.

Това са тези рефлекси, които районният педиатър проверява при разглеждането на трохите. Това е необходим минимум, което показва, че умственото и физическото развитие на дете до една година с максимална вероятност ще бъде нормално.

7 етапа на психомоторното развитие

Месечното трохи ще научи нови умения и ще направи родителите щастливи. Етапите на развитието на детето до една година са разделени на месеци, което показва какво детето трябва да може да прави във всеки нов период. Въпреки това, според психолозите, развитието на бебето по месец не е съвсем правилно от гледна точка на развитието на психиката. Специалистите предлагат различен подход, който прави възможно оценяването на психомоторното развитие на децата до една година по-правилно. Той включва 7 етапа.

 • 5 седмици - сетивата започват активно да предават информация, която често плаши трохата. Сега той ясно вижда и чува, мирише и необходимостта да се адаптира към новите условия прави бебето мрачно. Периодът на адаптиране трае около седмица. По това време често трябва да вземете трохата в ръцете си и да осигурите пълноценна почивка.
 • Кроа се научава да ходи с подкрепата на папата8-та седмица - трохата започва да се интересува от околния свят, да изучава себе си, майка, роднини, субекти.
 • 12 седмица - има разбиране за мобилността на света (майка ми ходи из стаята, колата излиза извън прозореца). Това причинява емоции и следователно активната работа на мозъка.
 • Седмица 19 - На 4 месеца възприемането на света се доближава до възрастната държава. Трясъкът започва да учи и експериментира. Това е период на бърз интелектуален растеж, така че развитието на малките моторни умения при деца под една година трябва да започне в този момент.
 • 26-та седмица - за шест месеца детето показва насилствена моторна дейност. И това увеличава броя на ежедневните открития и емоционалния стрес.
 • 37 седмица - на 9 месеца бебето започва да различава предмети и да мисли. Това е етап от следващата реорганизация на сетивата. Поради голямото количество информация трохата може да е нервна, раздразнена.
 • Седмица 46 - детето започва да осъзнава връзките между причинно-следствения и заключава. Той е активен и много емоционален.

Във всеки от тези трудни етапи от образуването на разпадащата се система се изисква специално внимание от страна на майката и нейната подкрепа.


Таблица по месеци

Календарът на развитието на детето по месеци включва основните показатели за физическа и емоционална активност. Кликвайки върху връзката с номера на месеца, можете да прочетете повече за развитието на детето на тази възраст.

възраст умения
1 месец Кроа наблюдава частите, които се движат вертикално, реагира на остър звук, например звукът на дрънкалка.
2 месеца Рефлексивно достатъчно елементи, докато се движат краката и дръжките, гледате обекти се движат вертикално.
3 месеца Други умения се добавят към способността да "говорите" - бебето започва да прави звуци.
4 месеца Намира се на стомаха му, троха уверено повдига главата и дори се люлее на ръцете си.
5 месеца Съзнателно следва обектите с поглед, завърта след главата.
6 месеца Той дърпа писалката до обекта от интерес и започва да опитва всичко "на зъба".
7 месеца Задържа в ръцете на неправилно оформени предмети.
8 месеца Премества обекта от дланта в дланта, търси падналата играчка, яде бисквитата.
9 месеца Постоянно седи и се опитва да получи обекта на интерес.
10 месеца Разграничава непознати и негови собствени, пиеси се крият и търсят, започва да взема най-малките предмети (трохи).
11 месеца Той седи сам, пълзи, устоява, когато вземе играчката.
12 месеца Той произнася първите срички, опитва се да копира речта на възрастните, прави опити да ходи сам, пълзява и ходи с подкрепа.

Какво може да бъде дете от 1 месец до 1 година, рисунки

Характеристиките на развитието на новороденото по месеци са индивидуални. Ето защо, основното нещо не е, когато трохата достигна до играчката или за първи път се пропълзя. И колко чувства топлината и подкрепата ви. Защото това зависи от психологическото му и в много отношения физическо здраве.

Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!
Прочетете също
1018544 12 Височината и теглото на детето по месеци и години: таблици и данни на СЗО 22317 12 3 години за детето: развитие и поведение 12999 12 Как светът възприема и какво детето може да направи след 2 години