ПредишенСледващото

Три начина да се избегне плащането на данъци върху валутни курсови разлики

Людмила Титова, адвокат от адвокатска кантора Forward Правна, предлага ефективни възможности за намаляване на данъчната тежест, което е свързано с преоценка на активи и пасиви в чуждестранна валута в резултат на промени в обменния курс на рублата.

Ако вашата фирма има собственост (валутни ценности), активи и пасиви, деноминирани в чуждестранна валута, е необходимо да се пресметне разноските в рубли по курса, определен от Централната банка на Руската федерация. Разбира се, това трябва да се осигури, ако друг курс или от датата на неговото определяне не е зададена по закон или договор. Преоценките се извършват към датата на прехвърляне на собствеността на валутни ценности, изисквания при прекратяване или задължения, или в последния ден на текущия месец. В зависимост от това какво се е случило преди по-горе. В случай, че обменният курс чуждестранна валута срещу рублата се разраства, може да има разлики в обменния курс:

- положителен - с преоценките на стойности валута и претенциите, деноминирани във валута;

- отрицателен - с допълнителна оценка на пасиви, деноминирани в чуждестранни валути.

Такива курсови разлики се признават, съответно, не-оперативни приходи и разходи на компанията. Те са взети под внимание при определяне на данъчната основа за данъка върху доходите (ченге. 11, б. 2, чл. 250 TC RF, Хенкок. 5, стр. 1, ст. 265 RF).

Следователно, превръщането на вземания, деноминирани в чуждестранна валута, чийто размер се увеличава, ще доведе до увеличаване на неработещо dohodova следователно до увеличаване на подоходните данъци.

Напълно се избегне курсови разлики е малко вероятно. Единственият вид на валутни договори, когато това не е необходимо да се преизчисли стойността на отговорността - са сделки, при които валутен курс е фиксиран като фиксирана сума.

Има няколко начина как да се намали данъчната тежест, което е свързано с преоценката на валутните активи и пасиви.

Метод 1: Прехвърляне задължения. Това означава, че ние трябва всички вземания и задължения, деноминирани в чуждестранна валута, са преведени на организации, които използват метода кеш за отчитане на приходите и разходите. Тези компании признават приходите и разходите по договори, сключени в чуждестранна валута в размер на действителното плащане, така че разликата между тях не възниква. Валутни операции трябва да се извършват от организации, които са в по опростената данъчна система. Този метод може да се използва при стриктно спазване на данъчен кодекс (чл. 346.12 RF).

Например, компанията може да се преговаря с партньор, който ще се изчислява цената на договора:

- към датата на доставката с плащане след прехвърляне на собствеността;

- към датата на плащането, но в този случай се предвижда, че изпълнителят трябва да плати 100% авансово плащане по договора. В крайна сметка, ако буквално тълкуване на член 271 от Данъчния кодекс, се оказва, че изчисляването на аванси, деноминирани в чуждестранна валута само в размер, определен от централната банка.

3. Метод за контролиране на съотношението на положителни и отрицателни разлики обмен. Това е възможно, ако фирмата има като изисквания валутните и валутните пасиви. И тогава там е доходът на неработещо, тя може да намали количеството на не-оперативни разходи.

Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!