Академичната им година започва през февруари, те се занимават с сърфинг и никога не учат в събота. За характеристиките на училищната система на зелен континент портал bgk.hallowedgaming.com казал бившият ни сънародник, учител по руски език и литература Novodon Ана, която в момента е с дъщеря си Никол живее в Сидни.

Красиво семейство край морето в далечната Австралия

Анна Нонодон и нейната дъщеря Никол

- Вие дойдохте в Австралия и Никол незабавно отиде в първа класа, без да знае английски. Как беше?

- Никол отиде в първия клас, без да знае английските думи. Веднага й бяха назначени допълнителни уроци по английски, учителят беше ангажиран с Никол всеки ден по време на нормалните уроци. Въпреки факта, че тя не разбирала учителите и студентите, тя винаги общувала с нея, предлагала се да играе на промените, помогнала в уроците. И колко рождени дни на децата посети през първата година от живота ни в Австралия! Почти всяка седмица отидохме на "партията" с цялото семейство, най-напред неудобно, заради невежеството на местните обичаи, а след това уверено и щастливо. През всичките четири години живот в Сидни английският език на дъщеря се подобряваше всеки ден. Сега тя няма акцент, или по-скоро има чисто австралиец, разбира разновидностите на смисъла на думи и изрази, чете и пише само на английски. Проблемът днес е, че англичаните взе първата си позиция и като основен език и на руски, тя казва, че по-лошо: малък брой думи, граматични форми изкривени, направо нежелание да се общува на родния си език.

- Можете ли да ни разкажете за училището, към което отива дъщеря ви?

- Никол отива в държавното училище, там учат 300 студенти. 70% от студентите са англоезични, по местни стандарти това е много висок процент. В допълнение към австралийските деца, училището също учи корейци, хиндуисти и китайци.

- Сега тя е в четвърти клас, какви предмети изучава?

- Разбира се, това е английски: четене, говорене, писане. Алгебра, геометрия, статистика, вероятност (нещо като теорията на вероятностите), компютърна грамотност, човешкото общество и околната среда, социология и екология, изкуство и спорт, танци, театър, музика, рисуване и физическо възпитание. Тя също има такъв елемент в графика като "наука", включва химията, физика, астрономията. Освен това, от първата година на обучение, децата се учат да говорят публично. Учениците трябва да подготвят устна история по дадена тема и да я организират под формата на презентация. Струва ми се, че нашето училище се опитва да внуши морални ценности: децата изучават такива проблеми като расизма, както и лични проблеми като депресия.

Учителят дава на момичето награди с пигтейли

- Някои предмети на австралийското училище са много подобни на субектите в Русия, но образователните системи се различават по някакъв начин?

- Това са фундаментално различни системи. Животът, принципите на преподаване, образование са напълно различни. За начало учебната година започва в Австралия на 1 февруари. Те учат за 10 тренировъчни седмици, а след това две седмици почивка. Най-дългите празници са лятото - Коледа, те траят около месец и половина. Австралийците ходят на училище след 5 години, само 12 години. До шести клас се счита, че децата посещават основно училище - от 7 до 12 - вече завършили висше образование. В началното училище всички уроци се преподават от един учител, но се променят всяка година, както и състава на класа! Паралелните класове се смесват помежду си. Смята се, че всяка година детето има възможност да се покаже в отбора, ако връзката не се разви през миналата година, те ще се присъединят към новия. Училищата са съвместни, само за момчета и само за момичета, както и за частни и обществени. Нивото и стандартът на образованието в публичните австралийски училища не се различава от нивото на частните училища. Освен ако в техническо оборудване, плюя понякога частни училища могат да бъдат религиозни.

- Защо те слагат петките? Как функционира системата за оценка на знанията на детето?

- Няма стандартна рейтингова система. В класовете на младежите оценките не се правят по принцип. Разбира се, в 3-6 клас учениците имат седмични тестове, тестове и диктовки, но оценките се правят два пъти годишно. Начало на родителите по пощата изпращат доклад, който рисува всички дисциплини и носи белезите от "ограничени познания" (това е нещо като руска "две", аз вярвам), за да "изключително знание", далеч над средното ниво (може би това е нещо, като руския "пет с плюс").

- Каква е нагласата ви като учител към факта, че няма обичайните пет и двама?

- Факт е, че родителят в който и да е ден може да насрочи среща с учителя и да му зададе някакъв въпрос. Може би липсата на дневни оценки лишава образователния процес на така необходимата прозрачност на родителите си, но от друга страна, това отнема точката на напрежение в съзнанието на детето и често в "преследването на марките" на руската школа. Освен това австралийските училища въведоха ясна система за стимулиране: за всяка правилно изпълнена задача, успех или допълнителна работа студентът получава "сертификат". 10-честите сертификати се добавят към писмото на учителя, на 10 писма от учителя - в писмото лично на директора на училището, на 10 писма от директора - в отличителен икона, която е прикрепена към формуляра.

- Как са уроците по физическо възпитание?

- В училищата няма спортна зала, уроци винаги са на улицата, а при дъждовно време те просто са отменени. За спортни постижения се присъждат индивидуални награди под формата на знамена. В нашето училище има допълнителни уроци по плуване, които обаче се заплащат. Учениците от гимназията могат дори да практикуват сърфиране в класове за физическо възпитание, ако училищата им се намират в близост до океана.

- Как почиват австралийските ученици?

- Както разбирам, дейността на учениците се променя всеки час. След един час на обучение - почивка от 10 до 20 минути, има голяма промяна за обяд - трае час. По време на промяната децата играят мобилни игри под надзора на помощника на преподавателя. Можете да четете книги в библиотеката или срещу такса за работа с учителя по промените чрез бродиране, моделиране, мозайка, рисуване.

- Какво ядат учениците, когато се променят?

- Столова в нашето училище работи само три пъти седмично, в понеделник, сряда, петък; във вторник и в четвъртък Никол взема от къщата ми обядната кутия със закуски. Често я правя салата от пресни зеленчуци, нося кисело мляко с мен. Ако училището има повече от петстотин студенти, столът работи ежедневно. В менюто на австралийски училищни столове пилешки пръчици, бургери, чипс, студени напитки, сладолед. В нашата столова има няколко горещи ястия: лазаня, макаронени изделия със сирене, салати от пресни зеленчуци, но последните, за съжаление, не са търсени сред децата. В деня децата имат две паузи за храна и често ядат обяда си на тревата в училищния двор. От напитки можете да донесете само вода, ако всичко свърши, децата пият от фонтаните в училище.

- След три години Никол ще се премести в гимназията. Как възниква преходът?

- Много от съучениците на Никол вече знаят в кое училище ще отидат. Няма гладък преход, както в руските училища, когато всъщност се променят само класовете, а учителят и учениците остават същите. В Австралия това е като да отидеш в ново училище. Нова ще бъде програмата, както и съученици и учители, както и самата школа. Децата се избират според резултатите от проучвания в степен 6, документите могат да се подават на няколко висши училища наведнъж, но рейтингите са различни за всички, така че шансовете за достигане там също са различни. Мислим, че дъщерята ще отиде в училище с пристрастие към изкуството, в нашия район има три такива и докато ние избираме. Някои родители дават децата си на специални подготвителни класове, за да получат колкото се може повече точки и да изберат по-престижно училище. Много родители са буквално обсебени от образованието на децата си, особено посетители от Азия. Никол има приятелка Хана, тя е от Корея. Детето няма свободно време от една секунда. Работи в учителите по всички теми, играе инструменти, пее в хор, плува, танцува и клуб от латиноамерици, както и шах!

- Какво ви харесва в австралийската училищна система?

- Преди всичко, това е общата атмосфера на добра воля. Уютни класове, например тази година в клас Никол живее голяма костенурка Тревър, за която всички ученици се грижат от своя страна. Участие на родители в процеса, редовни отворени уроци, подботники, учебни и училищни празници, възможност за доброволна работа на родителите в трапезарията, библиотека, магазин за училищно облекло. Харесвам училищната си униформа, тя е удобна и красива. Те винаги имат някакви екскурзии или например нашето училище има оркестър. Всяко дете, ако желае, може да се научи да играе с инструмент за вятър или низ.

- А от другата страна на монетата? Какво не ви харесва?

- Струва ми се странно, че един учител води всички уроци в 4-6 клас (деца на възраст 10-12 години). Мен като лингвист с развитие на образно мислене и слаб логично би било странно да се проведе в допълнение към език и литература, а дори и математика, химия, физика, и така нататък .. Освен това, въпреки че образованието в държавните училища е безплатно, но парите винаги трябва да плати. А много скъпо училищна униформа, на около 200 долара на година, учебници, доброволен принос за развитието и усъвършенстването на училището, постоянното набиране на средства (за набиране на средства завършващите студенти училище оркестър, за закупуване на ново оборудване за болните). Съдейки по темите, които обсъждаме с Никол, австралийските училища нямат дълбочина и широко знание. Въпреки че вероятно е всеки студент да намери допълнителна информация за области, които са му интересни. Лично моето впечатление: тук цялата инициатива се дава на детето и на неговите родители. Искате да направите домашна работа - направете, не искате - правото си. Без наказания, непосредствени "двойки" няма да последват, родителите искат да участват в образователния процес - моля, не го искайте - това е техният личен избор и отговорност.

Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!
Прочетете също
2461 12 Две деца и кутии от 650 кг: съвети, които се преместват в друг град 4462 12 На почивка за постоянно пребиваване: как да се вземе и да се премести от Томск в Калининград 1836 12 Дървен спортен комплекс за деца: хармоничен и екологичен