Раждането на дете не е лесна задача само по себе си. Този тест е физически и емоционален. Работодателите освобождават отпуск по майчинство за отпуск по майчинство, защото това е времето, когато една жена може и трябва да има повече почивка, да се грижи повече за себе си. Но има ситуации, при които една жена е принудена да "разкъсва" между работа и семейство. Някой от любовта към работата, някой поради нуждата от пари.

Ситуацията е проста, но има много решения на този проблем. Нашите героини, всеки по свой начин, но всички доста успешно се справят със задачата. Това са майки, които са преживели подобни ситуации повече от веднъж и са готови да споделят безценния си опит. Портал bgk.hallowedgaming.com попита жени, които са били в състояние успешно да се съчетаят раждане и грижи за децата на с работа в отпуск по майчинство, защо те направиха това решение, и как са успели да оцелеят този труден момент.

На есенния плаж с усмивка

Светлана Лапина, адвокат

Майка на три деца: син Марк (16 години), дъщеря Настя (13 години) и Женя (1 година).

- Преживях само по-малката дъщеря с това, което е да роди "без прекъсване от производството". Сега, когато отпразнувахме първия й рожден ден, мога да кажа, че не беше напразно.

защо

Първо, нашето семейство е свикнало с известно ниво на комфорт и въпреки че съпругът ни е способен да ни осигури, решихме, че доходите ми ще бъдат излишни. Втората причина е моята работа. Аз съм адвокат и имам собствена практика, която изобщо не исках да загубя. Клиентите и репутацията работят в продължение на години и започване на такъв конкретен бизнес от самото начало, след отпуск по майчинство, би било много по-трудно за мен с малко дете, отколкото да го поддържа в състояние на работа. Да, и хвърлете някои клиенти по средата на пътя - това е погрешно, защото те разчитат на мен, моите знания и умения.

Как може

За раждането се опитах да завърша моя бизнес възможно най-много. Някои клиенти, след като влязоха в длъжността ми, казаха, че могат да чакат за известно време, някой, който все още делегирах на партньорите си, при условие, че клиентите ще се върнат при мен.

Първият път след раждането на Женя работих само по телефона. Продължи две седмици. До три месеца напуснах къщата не повече от 2-3 часа, по това време с бебето беше баба. Постепенно времето ми на отсъствие се увеличи и през полугодието работех на пълен работен ден. Успях да поддържам и подкрепям кърменето, тъй като офисът ми е на пешеходно разстояние от къщата. Докато дойде примамката, се прибрах на всеки 2-3 часа.

Съвети

 • Помолете се за помощ и я приемете с благодарност, без значение колко голяма е тя. Дори да е само супа, приготвена от някого за вечеря или чист пота на котка. От такива прости неща, уютът на къщата е, а работещата майка обикновено няма сили и време да го направи.
 • Бъдете сериозни относно избора на бавачка. Болките на съвестта, защото оставяте детето си с непознат, са неизбежни. Надявам се, че ще имате късмет, като мен, и ще бъде баба или близък човек, който ще обича детето като негова.
 • Двама детегледачки са по-добри от един. Най-добрите бавачки, в моя опит - са жени на възраст над 40 години и на тази възраст не е лесно да се справяте с бебе цял ден: да ходите, да играете, да се грижите за тях. Следователно, ще бъде по-удобно, ако са двама различни хора, например баба и бавачката.
 • Режим, режим и режим отново. Както детето, така и майката. В противен случай няма да имате никаква полза за работа и у дома. И, разбира се, без режим, не можете да видите кърменето като ушите си.
 • Потърсете информация в интернет за необходимите джаджи и само полезни тайни. Как да се замразява кърма, как да си купите детска количка, че тя дърпа ръцете си, където да намерят перфектния гърдата - това е само неща, които може би не разполагат с достатъчно и без които вие губите много време и нерви на дневна база.
 • Преместете офиса възможно най-близо до дома. Ако сте любовница на бизнеса си, като мен, но домашната среда не трябва да преговаря - премахнете офиса до къщата. Така че ще бъдете по-спокойни - този път, добре, а в случай на спешност (внезапна атака на глад в бебе), ще бъдете вкъщи за броени минути.

Наталия Важенина, заместник-директор по обучението и методологическата работа на Центъра за подкрепа на учителите

Майка на трима сина: Никита (на 15 години), Егор (на 9 години), Иван (4 години).

- Балансирането между работата у дома и майчинството не винаги е лесно, но е възможно. За да направите това, достатъчно е да подредите приоритетите си и да планирате деня си до минута.

Ефективно изглеждаща майка на две децазащо

Трябваше да работя с указ не само като начин на самоизразяване и развитие, но и като необходимост да помогна на съпруга ми да формира семеен бюджет. Когато работех за себе си, не мислех за пенсиониране, за данъците, трябваше да "държа панталоните си" в момента.

Как може

Като цяло работих у дома в продължение на седем години. Това, което аз просто не правим в живота: направи букети от бонбони, усвоили лексикони, уеб сайтове, прави по поръчка, авторските права също участва, е бил постоянен организатор на съвместни покупки до форум "Mamsko". Сега работя в офиса и ми харесва, защото най-сетне къщата ми се превърна в почивка за душата и тялото. Вкъщи няма истински бръмча, но нищо не е невъзможно, всичко зависи от вас и вашата мотивация да работите у дома си. Направих го, тя ще работи за вас!

Съвети

 • по живо. Под камерата водата не тече. Научете, опитайте, опитайте.
 • Осигурявайте приходи от таланта си. Всеки човек знае как да направи нещо по-добро от всички останали. Ако въпросът за парите е остър, струва си да седнете и да помислите за душата, за това, което вече знаете как да направите и за кого ще бъдете полезни вашите умения.
 • Разгледайте получените усилия и доходи. Хвърли нещо, което отнема много енергия и не носи доход, а след това преминете към други проекти. Опитайте. Например, опитът ми от една година работа като copywriter е разочароващо: ако не откриете свой "собствен" клиент, тогава ще спечелите само стотинка, докато прекарвате много време и енергия. Но за създаването на уеб сайтове - визитки (съдържание + дизайн) за малки фирми, вече си спечелих добре.
 • Правилото "20 минути". Една работеща майка у дома трябва да разбере, че е невъзможно да се потопите в работа от сутрин до вечер. Има различни чипове за управление на времето, придобити и полирани до съвършенство за периода на работа в постановлението на къщата. Например работните задачи трябва да бъдат разбити в действия, които могат да бъдат направени след 20 минути.
 • Правилото "20 минути" - 2. Тези 20 минути трябва да планирате не само за себе си, но и за детето. Да, това е и главоболието ви.
 • Много грижовни места за детето. Във вашия дом трябва да има няколко места за детето, които да могат да го заемат за времето, когато работите или правите домакински работи.
 • Държавната подкрепа е добра, но това е спад в кофата. Сега получавам за голям брой деца около 1000 рубли на месец и безплатно пътуване в общински транспорт. Извършете, ако е необходимо, предимства, но не разчитайте на тази помощ. Основното нещо е това, което правиш за себе си.

Бизнес жена, работеща в интернет

Екатерина Тинна, ръководител на интернет проекта "Семейно пространство" Коза-Ежаза ""

Майка на две деца: Аня (5 години) и Миша (2 години).

- Работя по отпуск по майчинство и съм много удобна в момента: получавам истинско удоволствие от моя бизнес и от комуникацията с деца, спокоен и измерен семеен живот. Освен това майчинството ме вдъхнови да работя.

защо

Случи се така, че до края на първия ми отпуск за отглеждане на деца, подадох молба за конкурс за федерални грантове. Аз просто исках да обобщя под формата на проект моя опит в комуникацията със съседите и техните деца, когато създадохме собствен микроклип, който се развива вкъщи. Този благотворителен проект получи финансиране и се превърна в клуб за обучение и подкрепа на майките "Mamslie Garden", който съществува досега и без моето участие.

Във втория отпуск по майчинство, когато синът ми беше на шест месеца, с приятели организирахме семеен Новогодишен лагер, това пътуване за отглеждане на деца беше отправна точка за интернет проект, който аз ръководя досега. Това е уникален проект, който подкрепя жените, които са на постановлението или се оставят да се грижат за детето: уверяваме се, че майката не се кандидатира от декрета да работи, но се намира в майчинството. Ние не поемаме функциите на майката, както често правят учителите в детските центрове, детегледачи, аниматори. Ние не работим с детето, а майка ми: да й даде вдъхновение и знания от областта на психологията, да споделят бебе образование инструмент в помощ при извънредни ситуации, когато жената не разбира какво се случва с вашето дете и какво експерт, който да задават въпроси.

Ето защо, за мен работата по отпуска по майчинство е самореализация и подготовка за ниско начало на финансова независимост към момента, в който декретът приключи.

Как може

Въпреки факта, че управлявам интернет проект, който ми позволява да работя от разстояние, никой не е отменил ефективността на комуникацията "лице в лице". По това време бабите и дядовците остават с децата. Е, съпругът ми, той също ми помага много.

Съвети

 • Работата в наредбата ви позволява да бъдете с деца по-дълго. Благодарение на факта, че работя по отпуск по майчинство, общувам с деца повече от обичайното. За мен сега работата е възможност да се удължи времето на постановлението, а не обратното.
 • Планирайте важни срещи за един ден. За да разговарям лице в лице с партньорите, екипа на проекта или инвеститорите, лично обсъждам някои въпроси, отделям време в един ден и по правило ми отнема цял ден на всеки две седмици. Всички други неща, които мога да разреша, използвам интернет и телефон.
 • График: ден-нощ. През деня аз, преди всичко, майка и съпруга. Работата, любимата и интересна, започва след осветлението. Понякога е трудно, но все пак възможно.

Добри синове моля майка ми

Олга Хроменкова, фризьор

Майка на двама сина: Максим (21 години) и Данила (10 години). Сега Олга е бременна с третото си дете.

- Жената трябва винаги да има собствен доход, който да донесе удоволствие. Понякога една жена в заповед започва да се побърква с монотонност. И с работата по глупави мисли и депресия, тя просто няма време.

защо

Преди 11 години приключих на отделно пътуване и се случи, когато очаквах втория си син. Работил съм като фризьор, а през четвъртия месец на бременността трудовият договор е приключил. Работодателят не го поднови, вероятно заради бременността ми. Съпругът ми и аз не бяхме готови да губим доходи и започнах да приемам клиенти вкъщи. И сега, години по-късно, мога да кажа: Радвам се, че се случи. Това е добър тласък, за да започнете да работите сами.

За мен работа в режим без прекъсване е както финансова необходимост, така и страх от загуба на клиенти. Тяхната коса изисква редовна подстригване и корените й растат. И накрая, обичам работата си.

Как може

Сега отново чакам детето и този път с голямо спокойствие гледам към бъдещето. Сега знам какво да правя и как да се подготвям за времето, когато къщата ще стане още едно момче.

Бях назначен на раждане в началото на юни, мисля, че ще можем да работим до края на май, а след това ще спра за известно време. Този път е необходимо да подготвим къщата за появата на друг човек и просто да си поемем въздух, защото след раждането няма да съм изобщо до почивка.

Според опита от предишната бременност, знам, че няма да мога да започна да работя на пълен капацитет. Най-вероятно след половин месец след раждането ще започна да работя 2-3 часа на ден, като постепенно увеличавам обема. Но едва ли ще работя повече от 5-6 часа на ден. Това е трудно по принцип, но за кърмачка, която не спи добре през нощта, особено.

Съвети

 • Започнете да търсите бавачка предварително, ако планирате да работите у дома си. Сестрите са много склонни да се грижат за детето, чиято майка работи в съседната стая. Те не искат да бъдат под строг контрол - този път, но две деца трябва не само да забавляват, но и да разсейват, защото майката е наблизо, но не можете. Последният път промених шест детегледачки. Този път, разбирайки функциите, вече съм "в активно търсене".
 • Планирайте работното си време. Ако напишете клиентите на блокове, това е натрупано, тогава вашето работно време, а оттам и времето на работата на бавачката, няма да се проточи през целия ден.
 • Не се страхувайте, че те няма да ви разберат.. Клиентите на фризьорски салони, майстори на маникюра и други специалисти в козметичната индустрия като правило са жени и, както свидетелстват практиките, работят с майките с голямо разбиране. На първо място, много от тях също се оказаха в подобна ситуация, и второ, те разбират, че детето ще порасне и да спре да отвлече вниманието им капризи и майстор, който хората използват, за да се доверят на красотата им, да се намери, че не е лесно.

Мама, дъщеря и син в ръцете

Анна Коренева, ръководител на образователна институция

Майка на две деца: дъщеря Арина (12 години), син Ян (6 години).

- Никога не спрях да работя. И с дъщеря ми и със сина си останах начело на моето малко телевизионно студио. От една страна, аз бях любовница на себе си, от друга - имах партньорски ангажименти, които трябваше да изпълня.

защо

И в двата случая това беше материална необходимост, трябваше да си осигуря себе си и децата. От друга страна, обичах работата си, имах договори. Но ако това беше само за моята духовна утеха, бих работил, разбира се, по-малко.

Как може

Не беше лесно. Всички мои роднини бяха на 1000 километра от мен. Първият път след раждането на най-голямата ми дъщеря сестра ми остана с мен. При първото снимане аз отидох няколко дни след освобождаването от болницата. Сестра ходеше с количка.

Сестра се появи, когато дъщеря ми вече беше на девет месеца, преди да се лекувам. Кабинетът беше до къщата, в офиса имаше диван, на който дъщеря спала през деня. Но аз спах малко. През този период бях по-отговорен, отколкото отидох да стрелям, персоналът позволяваше, екипът имаше добри отношения. Отидох на важни срещи и се грижех за счетоводителя на дъщеря ми.

Синът ми беше различен. Това е едновременно по-лесно и по-трудно в същото време. Нямаше офис и персонал, работех практически сам, монтиран у дома. Сестра започна да помага в продължение на два месеца. Но в първата година от живота на сина си имах добър договор: няма прекалено много работа и плащането е прилично. Може би най-трудното нещо в работата с моя син е да записва звук, така че никой да не може да вика или да плаче на заден план.

Съвети

 • Работа с бебе е лесно. Моят опит казва, че е по-трудно да се работи, когато децата са на възраст между 1,5 и 4 години. По това време те изискват много различно внимание.
 • Основното нещо за децата е щастлива майка. Ако си добър в страната и имат възможност, без да се разсейва от работата, грижи за децата, къщата, пеят, рисуват, шият - това е голямо щастие в този много истинска радост. Ако наистина искате или имате нужда от това много, работете, е важно винаги да си спомняте за какво? Вие сте за работа или за вас и вашите деца?
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!
Прочетете също
2461 12 Две деца и кутии от 650 кг: съвети, които се преместват в друг град 4462 12 На почивка за постоянно пребиваване: как да се вземе и да се премести от Томск в Калининград 1836 12 Дървен спортен комплекс за деца: хармоничен и екологичен