Ако някога е имало чудо, това е раждането на дете. Новият човек се ражда, и вече е един от първия си вик за революционни околните възрастни. На този ден, за родителите, няма дреболии. Бъдещето мама и татко се подготвят за това събитие внимателно: изберете болницата, акушерките, раждане, а сценарият разбира се, да реши за себе си в коя част ще мине през всичко това. Все още не е правило, но това не е необичайно - появата на бащата или друг близък човек в родилната зала.

Днес нашата държава активно подкрепя желанието на майката да се роди с близък човек. Подкрепя не само нормативно, но и финансово. Това не означава, че държавата плаща за раждане на партньори, защото преди време те са били платени само. Не, държавата направи всичко възможно, за да ги освободи. Много средства бяха инвестирани в модернизирането на родилните болници: те не само бяха ремонтирани, те бяха реконструирани.

До съвсем наскоро бъдещата майка, която влезе в болницата, беше на първо място в пренаталното отделение, където заедно с нея бяха очаквани още няколко жени. По време на доставката те бяха прехвърлени в отдела за доставка, където биха могли да бъдат и други майки. И за осъществяването на партньорските болници болниците съдържаха отделен родзал, оборудван с всичко необходимо и съответно допълнителен персонал. Днес жената, която е влязла в болницата, е в отделен район за майчинство, който сега е почти навсякъде. Това е отделна камера, която заменя както пренаталната, така и роднините. Там бъдещата майка чака всички нападения и когато опитите започват, леглото се превръща в кресло за раждане. В допълнение към това легло трансформатор в стаята е оборудването за осиновяване на раждането. Слава на модернизацията!

В крайна сметка, какво е необходимо за раждането на партньора? Индивидуална зала за майчинство, желание на родителите и неусложнена бременност.

- Като се има предвид колко пари се инвестира в отделни отделения по майчинство, се оказва, че държавата се нуждае от раждане на партньори. Имат ли нужда от лекари? Функционално - по-скоро не, - лекарят-акушер-гинеколог Марина Алексеева, заместник-началникът на родилната болница в Новокузенец споделя своя опит. - Присъствието на друго лице в залата за раздяла отвлича вниманието, защото мъжете също изискват внимание. Лекарите трябва да обясняват как да се държат не само на майка ми, но и на баща ми. Но лекарите също са хора, и всеки от тях има свое собствено мнение по този въпрос. Въпреки, че въпреки това, родителите няма да разубедят от раждането на партньори, но и няма да убедят.

Доктор, седнал на масата

Експерт: Марина Викторовна Алексеева, заместник-началник на дом на майчинство № 2 МБЛПУ "ЗПТ", Новокуцнец. Трудов стаж - 24 години.

Те избраха да раждат заедно

Всички сме различни: някой вярва, че раждането е тайнство, а съпругът при раждането не се нуждае от нищо. Това становище заслужава уважение и, разбира се, в този случай партньорите не могат да говорят. Други, които очевидно отдават почит на модата, се събират, но съпругът изобщо не участва в процеса, съпругата му не помага. Тази версия на партньорските родове е абсолютно безсмислена.

За кого е общата версия на раждането за добро? На първо място, на двойки, които имат специална духовна близост. В такива семейства папата иска да сподели важно събитие със съпругата си, вярвайки, че трябва да й помогне. И майка ми разбира, че по време на този труден период в живота й ще има близък близък човек.

Ролята на папата е да подкрепя психологически

Методите на анестезия са различни, включително не-наркотици. За да се улесни протичането на тежки боеве може да бъде дума, поведенческа реакция, специални аромати и дори музика. Всичко това може да разсее мозъка на жената от болка. Дори ако един грижовен татко просто масажира гърба си - това е добре. И най-учудващо е, че не самият масаж помага, болката облекчава грижите, подкрепата и присъствието. Разбирането, че жената не е сама в толкова трудно време.

Всеки лекар има през последните примери, когато майка ми в присъствието на съпруга си започва да "пострада от зрителя", който се злоупотребява с мъжа грижи и присъствието му: ето, те казват, как се чувствам зле, аз страдам. Но това все още е рядкост. Като правило, в партньорство раждане жените се държат, а напротив, тя е по-добре. Лекарите го видят и оценят. В края на краищата, понякога напълно елиминира нуждата от медикаменти за облекчаване на болката, и майка ми действително по-лесно за присъствието на съпруга си.

- Имало е един такъв случай: двойката ражда, съпругът е много груб на външен вид. Той говори през цялото време: "Принцеса, принцеса", казва Марина Алексеева. - "Принцеса" в момента на отпускане спокойно и напълно ме пренебрегва, не мога да направя нищо с него. Страшно е да я попитам - съпругът й наистина изглежда страхотно - но професионализмът си заслужава. Много я съжалих и осъзна, че миришеше като пържено. И как лаенето на жена му! Тя отговори: "Не ми крепете" и със страх в едно усилие се роди. И само тя роди, както той отново към нея: "Принцеса, моя, мацка." Тук той наистина ми помогна! И такива татковци са необходими.

Съпругът постави ботушите на пръстите си и прави бременната му жена да се смее.

Кой знае, той не се страхува: как да се подготвим за раждане на партньори

В болницата те не се подготвят за раждане, а за партньори раждат още повече. Налице са "готови" родители, които често вече са в "процеса". Ако хората са взели такова решение - да преминат през това заедно - за лекарите това означава, че те са готови за всичко. Това означава, че те най-малкото са посещавали "училището на бъдещите родители", "училището за майчинство" в консултациите за жените или са научили нещо сами. Интернет е страхотно! Благодарение на него дори родителите-начинаещи имат достатъчно информация за начина на раждане, какви етапи съществуват, какво да очакваме, как да дишаме правилно и т.н.

За да присъства на раждане, татко дори не трябва да взема допълнителни тестове. Достатъчно е той да е направил флуорография и в критичен ден да не страда от остра инфекциозна болест.

Как мина всичко

При приемането се изследва жена, за да се увери, че наистина ражда. Ако е така, тя отива при роднините, съпругът се променя в дрехи и се присъединява към нея. Те трябва да прекарват много време в отделната стая за доставки. Лекарите ги оставят на мира, обяснявайки на какъв етап са и колко дълго ще продължи. От време на време болничният персонал ги посещава, за да не пропусне момента.

По това време съпругът е най-полезен. Това може да даде вода на майка си, да я бръчки, да я отклони от болката.

- В момента на раждане папата има избор: да остане в стаята за доставки или да чака в коридора - казва Марина Алексеева. - За смелите, ние провеждаме бърза инструкция: къде да стоим, какво да правим, къде столът, ако изведнъж се чувства зле. При победа от тях никой не пада. Като правило, двойките отиват морално подготвени и затова вече знаем как ще бъде всичко: първо бащата ще се изправи малко уплашен, а след това - много щастлив.

Когато се роди бебето, изборът отново е да прекосиш самия кабел или да го повериш на лекарите. И, разбира се, най-важното е, че в този момент папите вземат детето си за първи път.

- Начинаещите често се страхуват от това, но дори и да не смее да вземе бебето, най-важното, което вижда, е, че се чувства. Това значително се отразява на инстинкта на бащата, - продължава Марина Викторовна. - Аз съм лекар и не мога да кажа как семейството живее там, но определено детето става по-близо до папата.

Ако нещо се обърка

В случай на цезарово сечение или сложна доставка, няма никакво съмнение за присъствието на папата. Това е едно нещо - естествени раждания, които се случват, както нареди майката природа, друго нещо е операция. Съпругът ми абсолютно нищо не вижда жена си в операционната зала, това не е спектакъл за слабите сърца. Това е мястото, където всъщност попадате в слабост: това е трудно и нефизиологично.

Партньорство без съпруг

Не винаги е раждането на партньора - това е съпругата и съпругът. Понякога има сестра или майка близо до жената, понякога идва приятел или свекърва. Трябва да бъде човекът, който може да запази самоконтрола, да покаже загриженост за бъдещата майка, да я подкрепи психологически.

"Лично аз смятам, че вариантът" да родиш с майка ми "изглежда най-жалко", отбелязва Марина Алексеева. - Аз съм майка на една възрастен дъщеря и рано или късно дъщеря ми ще се подготви за раждане. Често съм мислил дали бих искал да присъствам на това? Най-вероятно не. Не знам какво ще правя с него и какво да се чувствам. Тъй като майка ми винаги изпитва съжаление за детето си, а не винаги възприема адекватно болката на детето си. Много пъти съм наблюдавал как най-силните и най-интелигентните жени престават да мислят при вида на раждането си. Съпругът е друг. Въпреки че има изключения.

Мненията на "очевидци"

Олга. Две деца, най-малкият син роди заедно със съпруга си. Беше присъствал като родител за братовчед

- Сигурен съм, че след съвместното раждане съпругът поема по-внимателно отношение както към родовете, така и към нашия син.

Брюнетката отразява нейния опит- Рожденото партньорство е напълно индивидуално нещо. Някой се нуждае от някой, други не. Преди да вземете решение, трябва да мислите, че ситуацията е много нервна и да оцените как издържате стрес. Хората наблизо ще се дразнят или, напротив, ще помогнат? Не всяка майка може да се държи адекватно в присъствието на съпруга си.

Спомняйки си за раждането със съпруга си, не мога да кажа със сигурност дали ми помогна или не, но бях доволен да видя реакцията му. За него това беше шок в добрия смисъл на думата. И съм сигурен, че след това поема по-внимателно отношение към семействата и към нашия син, защото видя колко сериозно е.

За сестра ми бях по-разсеян. Тя разговаря с нея, за да не мисли за болка. И това се случи: тя се придържаше по-добре, не се впусна в истерия. Освен това, аз я представях на лекаря и следователно ролята на преговарящия падна върху мен. Може би самата сестра щеше да успее, но така беше по-спокойно.

Струва ми се, че раждането заедно е чудесна възможност да споделите най-радостния момент от живота с любимия човек. Да изпитате стресова ситуация с него, знаейки, че той ще може да ви подкрепи.

Младата майка леко притиска сина си към гърдата

Вяра. Тя роди единствения си син със съпруга си

"Заедно те направиха едно дете заедно и раждаха."

- За да бъда честен, винаги съм бил много категоричен: раждания със съпруга ми - не е добре. И ако това се случи, тогава не в пълна степен. Максимумът, който позволих, беше помощта на съпруга в битките и по време на доставката той трябваше да напусне приемната.

Защо бях настроен така? Е, защото чета, че раждането е енергоемко упражнение, което мъжката психика не може да устои. И не исках да го излагам наблизо.

Когато забременях, започнах да чета повече за всичко, свързано с раждането. И от месеци до три или четири гледката започна да се променя бавно. Преди всичко осъзнах, че се страхувам да преживея всичко това сами и аз започнах да обмислям възможността за присъствието на по-голяма сестра след раждането. Тя вече има дете и се надявах тя да ми помогне. Но тогава разбрах, че съпругът ми е съпругът ми. Заедно детето е било направено, заедно и рано.

Прочетох цялата бременност за раждането, за етапите на раждане, тъй като трябва да се направи по естествен начин. И тя разказа на съпруга си всичко, което познаваше. И в един момент самият аз спрях да се срамувам и започнах да наричам нещата по имената им и това ни доближава. Съпругът е знаел за раждане почти толкова, колкото акушер-гинеколог и как да се държи, как да се помогне и в кой момент "не свети."

Според мен ролята на лекарите е да помогнат на една жена да изпълни целта си. Да насочвате, да помагате за избягване на критични ситуации, да поддържате, бързо. Не разсейвайте от най-важните. Задачата на майката е да не мисли за обикновените, да знае, че зависи от вас да се доверите на инстинктите си, да влезете в подкорското състояние. Не е необходимо да се решават проблеми, да не се отговаря на въпроси за кръвната група, а да се прави най-важното нещо.

Какво трябва да прави съпругът? Внимавайте. Водата за подаване, бързо отговаря на молбите за помощ, защото персоналът не винаги може да бъде наоколо. Но това не е най-важното нещо. Основното е, че той живее този момент със семейството си. Това създава мощна емоционална връзка между майка, бащата и детето.

Сергей. Беше присъствал при раждането на сина си

- Кой го е грижа - не е страшно.

Черно-бяла снимка на мъж в жилетка- Страх ме е, че това е страшно и трудно, но това помогна, че ми братя, майка и братовчед бяха при раждането с жените си. За мен семейството е много важно, и това движение само показва отношението ви към семейството, към жена си, за да си тръгне.

Това е ужасно за тези, които предпочитат бира за бира. Кой го е грижа - не е страшно. Аз наистина исках да бъда подкрепа на съпругата си в този момент - е на първо място, но и от друга страна, аз исках дете, току-що роден, аз просто го усещаше.

И почувствах, че трябва да съм наясно, за да не се изненадвам и да не се разсейва от новия, но по-ангажиран в този процес. Постепенно набрах информация преди бременността и по време на бременността.

Но реалността беше по-красива. Честно казано се подготвях за по-сложен и по-труден процес. Но, благодаря на Бога, раждането беше лесно. Разбира се, това е както късмет, така и подготовка. Важна роля играят служителите: тяхното отношение, подход към майката, отговорност, учтивост, тяхната култура на самия процес. Тяхната главна роля в този процес е учтиво, деликатно създава атмосфера на доверие. И това е много важно. Ролята на майката е да се доверява и ражда. Мама по време на раждането в специална ситуация - тя просто трябва да се държи по естествен път, следвайте вашата природа.

Радвам се, че първият ми контакт със сина ми се състоя веднага след раждането, а не след пет дни. Много в главата ми беше възстановено. Мисля, че това разбиране прави семейството по-силно. Следващия път бих искал да участвам и в раждането. Честно казано? Преди това дори не знаех, че е толкова добро.

Брадати екстремни в оранжева яке

Вадим. Три деца. При раждането със съпругата му не беше дори веднъж. И той не планира

"Готов съм да участвам само в концепцията и образованието".

- Аз съм абсолютно против партньорството. Имам собствено мнение и е малко вероятно жена ми да може да промени решението ми. Мога да обясня: жената за мен, преди всичко, любима жена, което означава - сексуален обект. При раждането аз лично не виждам нищо, което да затопли моята сексуалност. Раждането е толкова неестествено за мен, че сериозно мисля, че след това не мога да си възвърна либидото.

По принцип ще кажа накратко: Не искам да участвам в това. Да възпитаваш дете, да обичаш майка - да, но да участваш е готова само в концепцията.

***

- Винаги съм казвал на родителите, които идват при мен за съвет и попита дали е необходимо да се раждат заедно, че тя не може да бъде решение за всички - суми, акушер-гинеколог Марина Алексеева. - Важно е да се направи трезва оценка на техните способности, техните характеристики, като се вземе предвид мнението на партньора. Не забравяйте, че винаги има компромиси. Възможно е да не присъстват при опити, след като всяко раждане не е само моментът на излизане от детето. Това също е борба от доста време. И съпругата по време на нападенията наистина може да бъде тъжна и сама по себе си. Без значение колко професионален или лекар, каквото и да е злато или акушерка - те са непознати за които е трудно да се замени грижата на любим човек, на любим човек в такъв важен момент в живота.

Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!
Прочетете също
2461 12 Две деца и кутии от 650 кг: съвети, които се преместват в друг град 4462 12 На почивка за постоянно пребиваване: как да се вземе и да се премести от Томск в Калининград 1836 12 Дървен спортен комплекс за деца: хармоничен и екологичен