Ортопедистите със съжаление заявяват: всяка година децата с неправилно оформени спирачки стават все повече и повече. Причините са същите като повечето здравословни проблеми: небалансирано хранене и липса на физическа активност, което причинява дисплазия на съединителната тъкан, а краката просто не могат да запазят теглото на детето.

Млад лекар на масата

Максим Федоров, ортопедичен травматолог, педиатричен ортопед от първата категория на Центъра за възстановителна медицина и рехабилитация "Парацелз".

Плоските стъпала и деформация с плосък валгус са диагнози, познати на много родители. Лечението, предписано за деца, обикновено е дълъг и многостранен: тук и масаж, физиотерапия и лечебна гимнастика. Ефективните мерки за лечение и профилактика включват ортопедични стелки за детето. Кой назначава на децата, носещи тези стелки, където техния ред и как да разберат това, което те наистина "работа", bgk.hallowedgaming.com портал каза Максим Фьодоров, лекар травматолог, ортопед първа категория децата.

- Максим Александрович, защо ортопедичните стелки са толкова добри и кой има нужда от тях?

- Осигуряват външна опора за краката и дават точната физиологична форма. Както трябва да е в норма: с всички криви, контури, арки. Тези стелки са категорично необходими от онези, които вече са диагностицирали някои заболявания: ортопедични стелки за деца с плоски крака или ходила за медицински цели са необходими. Препоръчително е също така да носите подметки на деца, които имат гранични състояния, например близо до плоски крака или лек плосък крак.

Ортопедичните стелки са изработени от естествени материали - кожа, памук, вълна, пластмасови облицовки и специална гума от латекс. Има шаблонни (стандартни) опции - от които можете да изберете най-подходящите и индивидуални (анатомични), които са направени за конкретен крак.

Можете да поставите тампони във всякакви обувки: през зимата и през лятото. Те могат да бъдат само кожени и с нагревател. И в отворени обувки могат да се носят - те са чисти и почти невидими.

- Как да установим, че детето трябва да носи ортопедични стелки?

- Ако става дума за детето, родителите първоначално мъдри стелки за покупка може хирург в детската клиника, а след това да се консултират педикюристи да направи назначаване. Това се прави след проверката в която ортопедична определя формата на стъпалото, което е: плосък Valgus (т.е., част задната се измества навън, то valgizatsiya петата - му отклонение на 30 градуса около хоризонталната ос) или плоска (когато наблюдава височината на надлъжната намаляване или напречни арки на крака). С помощта на ортопедични plantography премахва параметри: пациент получава цялата тежест на апарата, и цифра показва формата на стъпалото, можем да видим как тя се просна до трезорите намалени. И тогава ортопедистът подписва картината и пациентът отива в ортопедичния салон. Ако е възможно - по поръчка индивидуални ортопедични стелки за деца, като в този случай повърхността на стелката повтаря извивките на крака и се моделира като се вземат предвид анатомични особености на състоянието на гръбначния стълб, тежестта на съществуващите щамове. Ако не, тогава избран най-подходящи по размер, форма, чувства стелка с необходимата корекция или надлъжна или напречна арка.

Родословие"Обикновено се доверяваме на лекарите, но как родителите определят, че в салона им се предлагат наистина висококачествени стелки, а не само" изпъкнали от всички страни "?

- На първо място, в кабината трябва да бъде хирург-ортопед, защото не може просто да се продават средно стелки всички в един ред, без специална селекция, без съветите на педикюристи. На второ място, в кабината не трябва да бъде представена само от една фирма, винаги две или три от които да избирате, тъй като стелки от различни фирми са различни, те са изработени от различни материали, и някой по-удобни стелки с марка, някой друг - крака хубаво по-различно. В добро, с изключение на завода на ортопедични стелки в кабината трябва да се направи и персонализирани стелки, защото, ако човек не може да изберете шаблон, трябва да се направи индивидуален избор.

На пазара има много марки на ортопедични стелки, най-добре познат и доказан - Ортопедия (Германия), Pedag (Германия), Farmtotiks (Русия), Уокър (Германия), Top-Top (Русия), Elite (Испания). Средно, отделните стелки струват от 3 до 10 хиляди рубли.

- Как е изборът? Дали детето просто трябва да се чувства удобно в обувките веднага?

- Да, трябва да е удобно и след седмица или две чорапи болката трябва да изчезне при ходене, ако е така. Що се отнася до детето - ако е неудобно, просто няма да носи обувки или стелки. Родителите обикновено казват така: купиха ортопедични стелки или обувки, детето обвини два дни и си тръгна, не иска да носи повече - това означава, че е неудобно.

Лицето, което започна да използва ортопедични стелки, веднага става по-лесно да ходи, защото има подкрепа за вътрешната дъга на стъпалото, напречното - ако е необходимо. Напречната арка се простира при деца на възраст между 9 и 10 години и надлъжно - на възраст от 5 до 14 години.

Три различни stolechki да избирате

- Колко често трябва да се подменят ортопедичните стелки? И те се преместват от един чифт обувки в друг или имат нужда от отделни двойки за всяка двойка?

- За да купувате стелки за всяка обувка или смяна - зависи преди всичко от финансовите възможности на семейството. Можете и във всеки, ако средствата позволяват. За да се променят вътрешностите при деца, препоръчвайте на всеки шест месеца, въпреки че ако детето ходи много, ако стелките изглеждат износени, ако височината на стелките на стелките намалява - тогава те трябва да бъдат променени по-рано. При децата стелката се променя и с растежа на крака. За половин година краката на бебето обикновено нарастват, така че арки вече се променят. Дете с проблемни крака трябва да се показва на ортопедаря веднъж на всеки 6 месеца, като със същата честота трябва да отидете и в салона, за да смените стелките.

Съществуват обаче отделни ортопедични стелки за детето, които могат да бъдат подгрявани втори път, за да нагласят сейфа, за да го повдигнат отново. Основата на такива стелки е термопластична и, както фирмата обещава, е възможно формата на подметките да се промени до два пъти.

Ако това е много трудно стъпало, тогава може да възникне въпросът за поставянето на импланти, които по принцип частично служат като подложки: те също така създават подкрепа за костите в краката. Същата стелка, която не може да бъде премахната. Децата извършват такива операции от петгодишна възраст.

- За деца, които не са диагностицирали проблеми с ортопеда, има смисъл да купуват ортопедични стелки?

- Да, така е. Шаблонните стелки са добри за предотвратяване. Както казаха на Всеруския конгрес на ортопедичните хирурзи, предпазните стелки няма да бъдат излишни за никого. Дори ако смятате себе си за здрав човек, е необходимо за удобство и намаляване на тежестта върху краката, да ги разтоварите. Но както казах: ортопедични стелки за деца с валгус и плоски стъпала - това е задължително, защото магазините ортопедични обувки обикновено се наричат ​​този с най-висока Berz, по-твърд и имат горната част на стъпалото. В медицинския смисъл това не е медицински обувки, а всъщност рекламен ход. Това са само правилните обувки. Също така повече или по-малко правилни обувки са същите сандали от съветския модел: малка опора за арката, добра височина на гърба, твърда гръб, тази обувка се прави с ума.

Докато тялото на децата все още не е напълно оформено и е в процес на растеж, много по-лесно е да се коригират възникналите проблеми, но родителите трябва внимателно да избират обувките, които детето им носи от ранна детска възраст.

Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!
Прочетете също
2461 12 Две деца и кутии от 650 кг: съвети, които се преместват в друг град 4462 12 На почивка за постоянно пребиваване: как да се вземе и да се премести от Томск в Калининград 1836 12 Дървен спортен комплекс за деца: хармоничен и екологичен