Образуването на здравословен крак и ходенето на дете е една от най-важните задачи, пред които са изправени родителите. За развитието на подходящите части на движението и предотвратяване на плоско стъпало позиция на костта на петата в обувката е от голямо значение, както и състоянието на сводовете и костите на крака през цялото време. Така че, детските обувки трябва да осигуряват анатомично правилно положение на крака.

Основната цел на такива обувки - това се нарича ортопедична, превантивна или анатомична - е образуването на дясната дъга на крака и предотвратяването на различни деформации. Лекарите вярват, че ортопедичните обувки за деца с деформация на валгус, плоска стъпка или ключалка са просто необходими. В този случай няма "само правилни" обувки за коригиране на тези заболявания, тъй като ъгълът на отклонение и височината на тюлените трябва да бъдат строго индивидуални. Желаният ефект може да се постигне само с помощта на стелка, която се предписва от ортопеда.

Рисунката ви позволява да научите правилната обувка за вашите трохи

Какво представляват ортопедичните обувки?

Не вземайте думата, за да вярвате на продавачите, които често наричат ​​ортопедични всички обувки и сандали безразборно. Има няколко признака за наистина правилни обувки.

 • Естествен материал. Анатомичните обувки са изработени от кожа, велур или nubuck. Краката на бебето трябва да "дишат", синтетичните тъкани и изкуствена кожа, материали, които не позволяват въздухът да премине през тях, са неприемливи.
 • Наличието на суинатор. Малка туберкулоза от вътрешната страна на стелката осигурява опора за дъгата на крака, като я повдига до желаното ниво.
 • Широка чорап. Пръстите на детето в такива обувки трябва да лежат свободно.
 • Висока и закрепваща крака назад. Гърбът на обувката трябва да покрива глезена, като не позволява на крака на детето да "напусне". В същото време вътре, където стъпалото на детето е в контакт с обувките, фонът трябва да бъде подрязан с мек материал, да не съдържа груби шевове, гънки, които могат да причинят дискомфорт при ходене.
 • Малък и широк пета. Неговото присъствие фиксира стъпалото в правилната позиция, когато ходи.

"Killers" на крака, а след гръбначния стълб и ортопедистите наричаха балетни мухи. Този първоначално опасен обувен е също така лош, защото не може да бъде коригиран с помощта на ортопедична стелка, която просто не се вписва в балетни обувки. За същите опасни видове обувки, ортопедите също включват маратонки, макар че петата им все още може да бъде спасена.

Богата селекция от обувки от Sursil

Къде да купя

Намерете ортопедичен салон не е трудно, но трябва да отидете там и можете само след консултация с ортопед. Включително защото всеки ортопедичен обувки за деца се нуждае допълнително - специална стелка, направена за крака на конкретен пациент. Като правило тези обувки са направени анатомично удобни, но са осреднени, т.е. правилно се оформят краката на бебето с възможно отклонение, което ще изисква добавяне на ортопедични обувки.

Понякога малка селекция от ортопедични обувки се предлагат от самите медицински институции, но по-често, разбира се, те се препоръчват от някои производители. В света се ушиват много качествени ортопедични обувки, които лекарите препоръчват уверено. Основните марки анатомично правилни обувки: Sursil, Twrki, Ortuzi, Memo. Цените за тях започват от 3000-4000 рубли.

Има проблеми, които не могат да бъдат решени дори с помощта на специализирани обувки, а след това единственото решение е индивидуалното приспособяване, което обикновено се препоръчва за сериозни заболявания като церебрална парализа. Цената на тези обувки е изключително висока, една двойка може да струва около 17 000 рубли и те да я поръчат в специализирани заводи.

Какво предхожда покупката на обувки

Сивокоси доктор в синя жилетка

Виктор Лимар, ортопед и травматолог, практика - 48 години.

Специалист по ортопедичен център "Солукс", ортопедичен и травматолог Виктор Лимар е сигурен, че всички хора трябва да носят анатомични, ортопедични обувки и деца - още повече. И това не е препоръка, а необходимо условие за създаване на здравословен крак. Ортопедични обувки за бебето плюс индивидуален крак - това е универсалната идеална опция, препоръчвана на всички. Ако говорим за деца, няма нужда да чакаме родителите да бъдат бдителни. Има опростена и разбираема схема на посещения на ортопеда.

 • Първа проверка. Задължително през първите три месеца след раждането на детето.
 • Втората проверка. След шест месеца, ако не е необходимо да се наблюдава по-често. На тези етапи основната задача на ортопедиста не е да пропусне дисплазията на тазобедрената става, чиято превенция е свободното заплитане или по-скоро нейното отсъствие. Ултразвук и рентгеново изследване на тазобедрената става на възраст 3-4 месеца е задължителна процедура.
 • Следващото посещение на ортопеда в 4-5 месеца след началото на уверено ходене на детето. Това е моментът, когато за първи път дете може да направи индивидуален крак. Резултатите от изследването показват, че се раждат сто деца, които не се нуждаят от коригиращи обувки.

Строго погледнато, други обувки, с изключение на анатомични, не могат да се носят от никого, особено от деца. Ако всичко се извърши навреме, след около седем години детето ще е формирало десния крак, а задачата за бъдещето е просто да я подкрепи, докато растат.

Как да избера най-подходящия

Браун коси жена с красива усмивка

Анастасия Букриева, представител на ортопедичния салон "Данко", град Новокузенец.

След като посетите ортопеда, с готовата вътрешна подметка и препоръки, какъв тип обувки има нужда от вашето дете, можете да отидете в търсене. Как да не направим грешка при избора, особено ако родителите се нуждаят от ортопедични обувки за деца с плоски крака, клек или валгус? С този въпрос порталът bgk.hallowedgaming.com призова представителя на ортопедичния салон "Danko" в град Novokuznetsk Anastasia Bukreeva.

 • Обувките за детето трябва да пасват точно по размер. Вие не можете да си купите обувки "за растеж", но трябва да оставите състав за ортопедична стелка (един сантиметър ще бъде достатъчен). В идеалния случай опитайте с обувки с готови стелки. Неправилно оразмерените обувки могат да предизвикат плоски крака.
 • Винаги си струва да измервате обувките и на двата крака. Е, ако детето като няколко минути като магазин.
 • Пантата на обувката трябва да е лесна за огъване. Проверете го по-добре с ръцете си, като огънете обувката или обувката си. Когато ходиш, обувките трябва да "живеят" точно като крака.
 • Детето не трябва да носи обувки, останали от по-старите. Такава обувка може да има пета отвътре или отвън, може да бъде различна под подножието на бившия собственик. В резултат на това, вместо да се коригира деформацията на крака, детето може да придобие проблеми на други хора. Дайте обувки може да бъде само последна мярка, като използвате индивидуален крак.

Не пренебрегвайте правото си да се запознаете със сертификатите за качество. Освен това, ортопедичните обувки са доста скъпи, поради което е необходимо да се поддържат проверки, за да могат да се обменят или да се връщат в случай на дефекти.

Ортопедичните обувки за деца с ключалки, плоски стъпала или валгус са същата част от лечението, както и гимнастиката, физиотерапевтичните упражнения и навременните прегледи на специалисти. Но здравите деца трябва да изберат подходящите и удобни обувки. И при всяка възможност да им се даде да бягат боси на различни повърхности, най-добрата превенция е трудно да си представим.

Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!
Прочетете също
2461 12 Две деца и кутии от 650 кг: съвети, които се преместват в друг град 4462 12 На почивка за постоянно пребиваване: как да се вземе и да се премести от Томск в Калининград 1836 12 Дървен спортен комплекс за деца: хармоничен и екологичен