Първият образователен етап в развитието на дете е най-често детска градина. Добре (въпреки че мнозина могат да се противопоставят на това), ако това е редът да получите място в общинската институция, има големи просторни стаи за игри, квалифициран персонал, отделни стаи за музикални и спортни уроци. Но до три години, в зависимост от града и броя на детските градини, едва ли си струва да чакаме такова чудо. Ето защо много майки изпращат краката си в частни институции. Как да изберем кои функции чакат майка и детето в частна детска градина?

Опитен учител в лятното антураж

Галина Чернишкова, преподавател по предучилищно образование от най-висока квалификационна категория, 35-годишен трудов стаж.

Авторът на портала bgk.hallowedgaming.com отиде при търсенето на идеалната частна градина за дъщеря си Яна Кравец. Галина Чернишкова, учител с 35-годишен опит, коментира наблюденията на младата майка.

Няма нищо по-добро, отколкото да проверите всичко за собственото си преживяване. Въоръжени с контакти на няколко детски градини и дете на възраст от 1 година и 7 месеца, отидох да видя какво можем да предложим.

Частните детски градини могат да бъдат разделени на три групи. Първото е детските градини на апартаментите. Обикновено това е голям апартамент с голяма площ, оборудван за една или повече групи. Втората е стая със собствен вход. Стаите са по-просторни, отколкото в апартамента, оформлението е разнообразно. И третата - тези, които са имали късмет - специално построени за настаняване на детската институционална сграда. С всички последващи.

- Изискванията в частните детски градини са значително по-ниски от тези в общинските - не е нужно да събирате огромна медицинска карта, да преминете през дълъг списък от лекари и да вземете няколко теста. Необходими са само три препратки: два анализа и заключението на педиатър, че детето е здравословно в момента. Колко от тази липса на предпазни мерки може да допринесе за това, че едно дете, което е болно с нещо, влиза в групата?

- Анализите, които детето трябва да премине на устройството към детската градина, са много малко, но те са много важни: за ентеробиоза, яйцеклетка и протозои. Главният документ, който родителите трябва да представят, е медицинското досие на детето. тя се попълва от окръжния педиатър, освен това техните белези се определят от тесни специалисти. Трябва да има и бележка за алергичните реакции на предучилищния секс, ако има такива, и всички превантивни ваксинации. В края на краищата всичко може да се случи и е по-добре ръководството на градината да има пълна информация за здравето на отделението. Не подценявайте значението на тези документи.

- В детската градина, дори ако те са просторни стаи, тоалета е малко вероятно да бъде по-стандартно. В апартамента, който посетих, саксиите стояха в коридора между шкафовете. Колко отговаря на санитарните норми?

- Това е неприемлива ситуация. За това трябва да има керамичен съд - това е шкаф с отделни номерирани клетки за всеки съд. Номерът на клетката трябва да съответства на номера на потта и номера на детето в списъка. След всяко пътуване на бебето до тоалетната саксиите се измиват и в края на работния ден те се третират със специален санитарен разтвор. Тоалетната трябва да има вана, така че да може да измие бебето. Освен това тоалетната трябва да има отделна крана близо до тоалетната, за да измие бързо саксиите и да изплакне съдържанието.

Ярко осветена и цветна стая

- Какви са изискванията за осветление? Общинските градини са огромни пространства със стени, състоящи се повече от прозорци, отколкото от тухли. В частни градини ситуацията е забележимо по-лоша, особено в апартамента, където може да има само един полилей за стая.

- В общинските градини се налагат стриктни изисквания за обхвата на групата. И качеството трябва да бъде както естествена, така и изкуствена светлина. Само един къс тюл е позволен на прозорците, без завеси. Прозорците за сянка могат да се намират само в спалнята, а сега се правят с щори. Полилеите в игралните зали са отдавна заменени с модерни LED лампи.

- В извън сезона, големият проблем е входа на градината: колко просто трябва да бъде, колко често трябва да има сняг отстранен от ботушите или мръсотията? Между другото, в една от градините две групи имаха два входа - много удобно. Въпреки че входната стая със съблекалнята е малка само по себе си.

- В градината, чакалнята във всяка група е норма. Тук за всяко дете има отделен шкаф, голяма сешоар за обувки, ниски пейки за деца, готови да се обличат, и разбира се, място, където учителят може да помогне на детето да се събере. Разбира се, има по-малко деца в частни детски градини на групи, но те все още трябва да се чувстват комфортно да се събират или да се връщат от разходка.

- Меки играчки се виждаха в градината на апартамента. В едно от своите помещения - само дизайнери, образователни играчки и т.н. Какво можете да кажете за "прахосмукачки" - позволено ли е? Колко често трябва да се мият?

- Меките играчки в детските градини отдавна са строго забранени. Играчките трябва да бъдат подходящи за възрастта, безопасни за здравето и да издържат на измиване и дезинфекция. Например в яслите играчките се измиват два пъти на ден - в тих час и вечер.

Жълт хълм за езда на открито

- Огромна изненада предизвика липсата на една от градините на разходка. Институцията се намира в двора на къщата, която няма собствен обект, така че през зимата децата излизат на пластира близо до входа и копаят сняг с лопата. Какво правят в извън сезона - не искам да мисля. През лятото обещават да завършат регистрацията на земята и да построят платформа специално за градината. Очевидно работата ще се извършва само през топлия сезон (и ако можете бързо да завършите бюрокрацията със земята), така че децата да могат да се люлеят на люлка само от есента. Възможно ли е да се отвори детска градина като цяло без място за разходки?

- Никой няма да оспори ползите от ходенето, ние с децата излизаме два пъти на ден, при условие, че времето е хубаво. И за разходките се изготвя отделен план, който включва различни аспекти:

  • наблюдение - над времето, птици, насекоми, промени в природата;
  • мобилни игри - "Shaggy dog", "Vorobyshki and the cat";
  • игри за упражнения - "Направо над потока", "От hummock до hummock";
  • работа - деца разпръскват пътеки, зимна плесен, играят в пясъчника, събират сухи листа;
  • безплатна разходка.

Например, през лятото, когато времето е наред, децата прекарват повече от три часа на ден във въздуха.

- В същата градина преподавателят прегърна децата и каза, че им липсва, защото половин ден тя е заменена от друг учител. И тя отсъства поради предаването на сесията. За шест месеца - диплома. Може ли възпитателят да няма висше образование? Как проверявате компетентността на служителите?

- Разбира се, възпитателят може да няма висше образование, но да има средно професионално образование. Учителят на по-младите групи, където няма подготовка за училище, може да работи и студент, който получава само педагогическо образование. Като се има предвид опитът от работата с деца, например, ако тя работи в продължение на няколко години като помощник-учител, т.е. бавачка. А компетентността на служителите може да бъде изяснена от началника на детската градина. Съветвам го не само на родителите, които дават децата си на частни градини, но и на общински.

- Частните градини имат огромен проблем с липсата на пространство. Съответно, мебелите и почти почти навсякъде. Легла - скринчета и минимум маси, използвани само за храна, тъй като те са в кухнята. Естествен въпрос - къде децата играят мозайка, нарисувайте, плесени? Как трябва да има място за такива игри?

- В детската градина децата също се занимават със същите маси, които ядат. Но сега акцентът е поставен върху съчетаването на маси и столове с растежа на детето. Мебелите трябва да са регулируеми. Има специална маркировка, която се прилага върху масата и стола:

  • 00 - височина на детето до 85 см;
  • 0 - височина 85-100 см;
  • 1 - растеж от 100-115 cm;
  • 2 - растеж до 130 см.

Децата спят в цветни кутии

Експертно мнение

- Родителите трябва да помнят, че частна детска градина е, преди всичко, печеливш бизнес, - казва Галина Чернишкова. - Повечето от тях имат полу-юридически характер. И без задълбочена проверка тук е абсолютно необходимо. Разходка през всички точки - персонал, качество на храната, почивка и сън. Имаше случаи, когато децата в тези предучилищни институции спяха на надуваеми матраци. Разбира се, добра частна детска градина може да се превърне в алтернатива на общинската, което сега е голям проблем. Но във всяка градина детето трябва да се развива интелектуално и физически.

Оттеглянето на мама

- Изборът на детската градина винаги ще бъде за родителите. Преди да дадете предпочитание на някоя от тях, не бъдете мързеливи и преминете, погледнете всичко. Персоналът е винаги приятелски настроен да отговаря на потенциални клиенти, да отговаря на всички въпроси и, което е важно, позволява на новодошлия да играе малко, докато майка гледа наоколо в стаите. Вероятно бебето ще има положителен образ на детската градина. Между другото, веднага след инспектирането на частни институции дъщеря ми внезапно получи място в общинската градина. Може би и имате късмет?

Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!
Прочетете също
2461 12 Две деца и кутии от 650 кг: съвети, които се преместват в друг град 4462 12 На почивка за постоянно пребиваване: как да се вземе и да се премести от Томск в Калининград 1836 12 Дървен спортен комплекс за деца: хармоничен и екологичен