- Обикновено родителите мислят, че темперирането се къпва в лед и се налива ледена вода. Това ни пречи да започнем да смекчим, - казва Анна Левадняя, ​​педиатър, кандидат на медицински науки. - Всъщност не е необходимо агресивни мерки, а постепенна промяна в начина на живот.

Известният детски лекар Юджийн Комаровски в книгата си "Детското здраве и общото чувство на близките" пише, че новороденото не се нуждае от втвърдяване. Той има вродената способност да се адаптира към условията, които е създал за него.

Можете да създадете среда, в която детето ще има постоянна топлина, липса на течения, топли дрехи и обувки, стерилна храна, топла напитка. И можете да го направите по различен начин: особено да създавате контрасти на температурата на въздуха и водата. Основните компоненти на този начин на живот Комаровски смята това:

 • моторна дейност (ходете повече, разходете се навън);
 • дрехи (настинките са по-често причинени от изпотяване, а не от хипотермия), така че забравете за принципа "обличане на един слой повече от себе си";
 • храна (чрез апетит).

Педиатър Коморовски настоя: не започвайте с душове и проветряване, първо да се определи режим на деня, интензивността на обучение, хранене, кът за спане, дрехи и физическа активност.

- физическа активност, разходки, най-малко дрехи, чисти, хладни детска стая е десет пъти по-важни и подходящи за всякакви спортни зали, душове и избърсване - подчертава, Eugene Коморовски.

Радостни деца с майка

Експерт: Анна Левадняя, ​​педиатър, кандидат на медицинските науки.

И какво да кажем за душ?

"Основното нещо е да правите всичко постепенно и постоянно, докато душове играят важна роля, но не и единствената", подчертава Анна Левадняя. И предлага следното:

 • да се създадат необходимите условия в апартамента: не повече от + 22 ° C и влажност не по-малко от 40%, редовно вентилират и спят с отворен прозорец;
 • къпете се, ходете боси около апартамента и през лятото на улицата (хладните крака са нормални!);
 • ежедневно ходете по всяко време, яжте правилно и пийте достатъчно вода;
 • да не се грижите правилно за детето, а да се доверите на собственото си усещане за студ и топлина, избягвайте прегряване;
 • прилагат антибиотици и муколитици, само ако са наистина необходими, бързо да се върнат в активен живот след заболяването.

Процедури за потушаване на деца от различни възрасти

 • До 3 години. Започнете да се сдържате с къпане: оставяйте в топлата вода в банята и след това излейте с водата по-студена с 5-10 градуса. Нека топлата вода е около 37 градуса, а студената около 27-28 градуса. Постепенно носете температурата на горещата вода до 40 градуса, а температурата на студената до 18 градуса.
 • 3-6 години. Поставете в банята или в контейнер с хладка вода камъчета от реката: ходенето по такъв "път" ще активира биологично активните точки върху крака на детето.
 • Повече от 5 години. Можете да започнете контрастиращ душ и гарганг с хладка вода с морска сол, отвара от невен или лайка.

Личен опит: започва преди раждането

- Първата дъщеря е родена хипотрофна, много малка и станах тънка и бяла - казва Ирина Гаврилова, майка на четири деца. "Но две седмици след освобождаването ми от болницата лекарят ми пристигна и се затича.

Лекарят отвори всички прозорци, секцията на детето, показаха заряд за бебета, а след това изля студена вода на дъщеря си. За бабата това беше истински шок, но също така "инокулация от чорапи". Така че Ирина дойде в собствения си опит за оформяне на деца, като формулира няколко основни принципа.

 • Можете да започнете да бъдете омекотена във всяка възраст. Можете да започнете с бременност, като направите контрастен душ на стомаха си, за да разпръснете кръвта. Във всяка възраст можете да започнете да овлажнявате себе си и детето. Но първо, детето трябва да е здраво. Не излейте температурно дете с ледена вода. Въпреки че не е необходимо да се прегрява.
 • Ако бебето има някои специални функции, трябва да се консултирате. Но с някой адекватен лекар или специалист за темпериране, а не с баба или педиатър, застъпвайки се за ваксинации и антибиотици. Например синът имаше изразена хипертония, така че остеопатът ни забрани да се излеем и да се гмуркаме. Той зарежда мускулите, а при такива бебета те се презареждат, притискането може да причини спазми. Синът ми не се нуждаеше от ледена вода, а от мама на майка ми, топла вода, нежност и гърдите.
 • Не изчислявам градусите. След като ми казаха, че те не могат да започнат да се успокоят детето, защото всеки ден, за да се намали степента на вода се налива, и ако бъде приет един ден при не-идеален здравословно състояние, всеки път, за да започне отново. Детето е болно безкрайно и по-малко от 29 градуса не може да понижи температурата на водата. Веднага започвам с ледена вода. Защо лед, а не готино? Опитайте го на себе си. Ледните изгаряния на водата и студената студ. Но хладната вода по някаква причина, не се страхуват от децата да се излива, и не разбирам защо втвърдяване нулев ефект или е той, но обратното. Имате нужда от нещо друго: изгоряла ледена вода, кръвта течеше така, че топлината е отишло, а след това е имало топла кърпа навиваме - и не се замразява някога в живота ми.
 • Бебето трябва да се затопли преди и след това. Излязохме след топла баня, баня и гимнастика. Но бързо. Не изсипете лед върху детето за минута. Опитайте го сами. На детето за секунда се изсипва отдолу нагоре и всичко. И веднага топла кърпа (може да дойде в удобна баба, която внимателно кърпи топло, но, отново, без фанатизъм). Но в обикновения живот е достатъчно просто да го увиете в кърпа. Обвийте бебето и му дайте гърди. На усещанията ще бъде по-стръмно, отколкото да се излееш след вана, обвивка в пухкава хавлия, прегръдка и дай чай с билки ...
 • Ако едно дете е по-старо от една година - само да го излее не работи, той вече е свикнал с друг. Тук се нуждаем от сложни методи. Ефективно и доказано - това е забавно и танцуващо! Поканете детето да играе, превърнете втвърдяване в най-готината игра!

Можете да играете в подводните извори, като направите петна от студена вода във ваната. Можете да разкажете за зимата, Snow Maiden, "Cold Heart" в края на краищата! Дайте на детето да играе в банята с лед, да измисли нещо за Северния полюс, Арктика, пингвините и да го свали с чаша лед. И се радвайте, хвалете го и го увийте в топла кърпа. Правете всичко постепенно и радостно. Тогава детето ще разбере, че това е много готина игра, че той е най-смел, че майка им е невероятно горд!

- Те често казват: да се темперират - да не се успокояват, вирусите не могат да бъдат устоявани. Мисля, че тази фраза е преувеличение, - продължава Ирина Гаврилова. - От нашия опит: да, понякога децата хващат вируси. Прекарваме цялото лято в огромно детско парти, а дори и на морето, където е мокро, горещо и всички условия за вируси. Но! Точният ми улов ги по-малко. През лятото, веднъж или два пъти, те могат да вземат нещо и да горят в една нощ. Тялото обикновено се бори един ден. Изгарях инфекцията и след това се затичах. Но изобщо не лекувам нищо. Температурата е лек. Тялото се бори, ако не се намесва.

Кориза в моите деца също е. И това е нормално. Те живеят в неидеален свят, тялото се запушва. Фъничният нос е един от начините да се очисти тялото. Оказва се, че е излишно - ринитът спира. Не разбирам само смисъла на лечението на обикновена настинка, но и въпросът за лечението. Защо да се отнасяме към процес, предназначен да излекува дете? Вирусите не просто седят върху нас, нали? Те търсят организъм по-слаб и по-замърсен, натоварен с всякакви видове лекарства, сладкиши и лошо хранене, парникови условия ...

Втвърдяване от системата Nikitin

Една от основите на образованието в системата на Никитин, известните руски педагогически практици, родителите на седем деца, се втвърдява. Трябва да започнете от първия втори ден на живота: потопете бебето в студена вода (6-12 ° C) три пъти с главата и много бързо, за да започнете терморегулаторните функции на тялото.

Не обвивайте, измийте само със студена вода от дланта си и ходете боси в дома си. Трябва да има разлика в температурата! Тогава тялото ще се адаптира към тези промени, ще стане силно и трайно. Никитин подчертава, че втвърдяването трябва да стане начин на живот, а не сутрин петнайсет минути. И начин на живот за цялото семейство, не само за детето.

Къде да започнете: напомняне "на хладилника"

 • Да ходиш всеки ден.
 • Това е само по желание.
 • Играйте игри за мобилни устройства.
 • Излезте от града възможно най-често
 • Разумно е да се разпределя времето за обучение (нарязани кръгове и класове, ако детето често е болно).
 • Поддържайте в апартамента температура от + 20 ° C и влажност от най-малко 40%.
 • Треперене с децата.

Родителите трябва да помнят, че тялото ще реагира постоянно на ниски температури само при редовна експозиция. Например, къпането в самия лед не се втвърдява, а само демонстрира способностите на опитен организъм. И наистина обучените и закалени деца могат да плуват в дупката и да се носят без последици за здравето.

Снимки от архива на Ирина Гаврилова.

Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!
Прочетете също
2461 12 Две деца и кутии от 650 кг: съвети, които се преместват в друг град 4462 12 На почивка за постоянно пребиваване: как да се вземе и да се премести от Томск в Калининград 1836 12 Дървен спортен комплекс за деца: хармоничен и екологичен