Във всяка страна учебната година в детските градини и училищата е организирана по различен начин: например, шведите отиват да учат на 15 август, френският език в последния летен ден и руските деца на 1 септември. В Европа децата не работят в събота, но през лятото почиват само два месеца. Колко различни са програмите за предучилищните деца и философията на преподаването в образователните институции на две различни страни: Русия и Франция? Съдия за себе си.

Първият път в подготвителния клас

На часовника 7 часа сутринта. Ноеми неохотно става от леглото и отива в кухнята, за да пие горещ шоколад с кок. Днес момичето, което е "почти на шест години", отива в новото училище за първи път. Да, да, това беше училището, без грешки. Ноеми не е дете, а обикновен момиче в селото: участва в танцова топка, играе с приятелки в кукли, наброява 40, знае буквата и знае как да напише името си. Не е толкова лошо за петгодишния план. Неотдавна семейството й се раздвижи, затова трябваше да сменя училището си. Ноеми е морално подготвена за промяна и вече успя да се запознае с новия учител, но все пак е малко уплашена. Беше приготвена дрехи и нова розова раница от вечер, като възрастен, на колела. От днес Ноеми е студент в подготвителния клас на частното начално училище на Свети Ан в село Етал-сюр-Мер.

Обикновено уроците започват в средата на девет, но днес е специален ден - първият ден от учебната година - така че всеки да дойде рано. Учителите разговарят с родителите си, момчетата вече са намерили топката и играят футбол, а момичетата виси на бара. Няма цветя за учители, децата се обличат просто, не празнично.

Във Франция е обичайно да се дават цветя в последния училищен ден, а не в началото, като знак на благодарност за годината.

Камбаната. Учениците се разделят на класове. В двора има две сгради. Първото - така нареченото "майчино училище", то се занимава с деца от 2,5 до 5 години, а второто - с основно училище за деца между 5 и 11 години. Номей първо изчезва зад вратата на подготвителната класна стая. Тя няма играчки изобщо, почти всички като по-старите, като единствената разлика е, че бюровете не са подредени в редове, но с буквата P.

деца клас е много подобен на група в детска градина руските Lo таблиците за рисунка, на десния пиесата под формата на къщата, а след това posudku кухня, кът за хранене с автомобили, а напротив - играчка фризьорски салон. Първият урок започва с запознаване с учителя Изабел и сестрата Мари-Кристин. И двамата имат правото да се обадят на "вас" и по име. Така че децата се адаптират по-лесно към училището (в края на краищата у дома те наричат ​​"ти" от майка и татко) и педагозите са включени в доверието.

"В обратната зала ще има физическо обучение и сън", обяснява Изабел, показвайки класа на новите студенти. Някои новодошли не харесват училищните правила: няма зърна по време на уроци - само в тих час (във Франция много родители отбиват деца от зърното доста късно, до три години и по-късно). Двама от двайсетте момчета вече крякат, а трима изплашиха зърната си и ги сложиха в раница. Един от онези, които плачат, е Леандро: за него е по-трудно да се адаптира към ситуацията, защото по-големият му брат и сестра учат в това училище. Трудно е да ги видиш на почивките и отново да се върнеш в непозната класа.

Училище Св Ана, макар и частен, но не и богат, той е само половината, финансирани от държавния бюджет, а останалите даде на родителите и религиозните сдружения, следователно, да си позволи да даде стая на тихо време и учители обикновен спално място просто не могат. Използвайте "мобилни" пластмасови детски играчки, които след заспиване се подреждат една върху друга. Спалното бельо не ги покрива: всяко дете носи вкъщи одеяло и възглавница от дома, така че те се справят.

И наистина във френски училища някак си по-прости: Децата се настаняват облечени, рядко се срещат в училище пиано за уроци по музика, вместо дебели книги за деца правят на фотокопията.

Вероятно, за учители, тези неща, защо се носят пижами в sonchas, както и можете да спите в тениска и шорти, вместо скъп пиано е по-добре да се инвестира в видеопроектор, фотокопие на практически да тежи по-малко мулти-ползи.

Разликата между образователните програми на частните и държавните училища е само че в първата с децата веднъж седмично те говорят за Христос и четат Библията. Обществените училища са безплатни. Свободен от думата "като цяло". В допълнение към удължаването и обяда, майка и татко не се плащат за нищо друго. Учителите нямат право да събират пари от родителите си нито за ремонт, нито за пътуване до театъра. Всички забавления се плащат от родителския комитет: до Коледа те заедно с децата пекат пайове и ги продават на местния панаир, организират лотария, по фестивали на града слагат щанд с бар.

От постъпленията от кафе с пайове и лотарии, преди 1 година евро преди две години, успяха да изпратят студенти за пет дни в Лондон, а миналата година - до Париж.

Спортните класове се заплащат от кметството. Веднъж седмично децата посещават басейна, през пролетта и есента учениците от гимназията се занимават с плаване. Таксата за частно училище по местни стандарти е малка - само 16 евро на месец (минималната работна заплата във Франция е 1135 евро). За да платите за екскурзии и ремонти, опитайте се да съберете от минимум родителите си и да потърсите спонсори. Например, до септември е дадено на училището ново училище от екип от съседен хипермаркет. Трапезарията се заплаща отделно и в частни и държавни училища - 2,85 евро за обяд.

Голяма промяна

В обяд часа мумиите вече се тълпят на входа на класната стая. Факт е, че през първите няколко месеца, докато детето просто свиква със училището и с полагащите грижи, той остава на класове само за 12 часа. В противен случай, по време на "тихия час" след вечерята, може да му е трудно да заспи в непознато място, а не в детската си ябълка. И като цяло, за един малък организъм цял ден далеч от майка ми с непознати лели-чичовци - много стрес. За да свикнеш с училище, според френските експерти, постепенно по-добре.

Преди децата да "тренират" и с песента ще отидат след бавачката за вечеря, те се посещават от "ученици от гимназията". Те помагат на трохите да сложат дрехите си, защото за да стигнете до трапезарията, трябва да прекосите целия двор на училището. "Висши ученици" също поставят инструментите на масата за хранене. Ноеми е твърде млада, за да помогне на сестрите, но от следващата година тя ще намери името й в списъка на присъстващите. И тази година нейната задача е да се научат как да четат и пишат. Това е преди всичко това, което правят учениците от подготвителната класа.

Леандро вече не плаче, сега може да си вземе зърното от раницата и да се изкачи в ръцете си пред майка си. След няколко седмици той напълно ще спре да крясва, да свикне с учителя и със сигурност ще го прегърне и я целуне, преди да напусне, точно както неговите съученици. Във Франция, когато се срещате и казвате сбогом, обичайно целувате възрастните по бузата като знак на уважение. И като цяло в учебното заведение "майка" учителите се опитват да поддържат топла връзка със студентите: прегръдки и привързани думи. В края на краищата, в училище, учител за деца като втора майка. Тя се грижи за децата цял ден, гледайки ги.

Във френските основни училища няма психолози, така че учителят, който забелязва или подозира, че има отклонения в поведението на детето, съветва родителите да планират среща с детски психиатър.

По време на час и половина почивка децата имат обяд на два етапа: първо децата и подготвителната класа, а след това и по-старите. 15 минути, докато присъстващите задават масата за втората партида студенти, момчетата играят заедно в двора. Това е "философията" на смесване ученици на различна възраст в същото училище: по-старите децата трябва да се научат да се помогне, а не да ги повреди, така и малки - се разбираме и да играе с по-стари, не се страхувайте от тях, като приятели от всички възрасти.

Защо децата учат в училище с по-големи деца?

Френските училища са дори външно различни от руските, например в сградите често няма самостоятелна зала, където студентите да могат да разговарят по време на промяна. Вратите на класовете излизат в двора и там играят деца от различни класове. Това "объркване" позволява на учениците лесно да намират приятели: ако детето не развива взаимоотношения със съученици, то най-малко на почивка той може да си почине и да прекарва време с други деца. В допълнение, голяма peremene да посети студентите идват аниматори: всеки ден по обяд в един от класовете те провеждат игри, майсторски занаяти с всички. В двора има и нещо друго, което трябва да направите: да играете пинг-понг, да се изкачвате по хоризонталните барове, да овладеете кокилите, да попадате топката.

Под ръководството на учителите децата трябва да се научат да заемат себе си, това е важно и им помага да станат по-независими. По същата причина учениците помагат на бавачките през деня и всяка пролет на парцела след училище се грижат за градината: растат и други зеленчуци.

Дори в часовете има ученици от различни възрасти. Например, в съседното държавно училище "Етап-сюр-мер" Министерството на образованието няма достатъчно деца да наема допълнителен учител. Ето защо, подготвителният клас е разделен на две: частта се отнася за групата на по-възрастните (петгодишен план), а останалите са в същия клас като седемгодишния план. Учителят работи с всички ученици едновременно: анализира правилото и след това дава различни задачи по сложност - лесно за младите и по-възрастните - по-трудно. Такава система в началното училище позволява на силните ученици да се изразяват по-бързо, те "хващат" материала и въпреки възрастта могат да изпълняват по-сложни задачи. Най-интелигентните ученици дори могат, като овладеят цялата програма с старейшините, да "прескочат" класа. В този случай те най-накрая ще бъдат прехвърлени в по-напреднал клас.

Това е много разкриващо как те третират едно дете тук. Децата на възраст между 2,5 и 11 години се учат една до друга, в едно и също училище, а с бебета вече от малка възраст говорят както при възрастните. Например, по време на удължаване, децата могат да вземат листа с оцветяване. Често след пет минути на рисуване окупацията на детето става скучна. За да преведете листата, учителят пише върху него името на детето и поиска да го постави в папка с писмо клас, така че ученикът ще бъде картината пълна следващия път. Дори след две години и половина, без да знаят писмата, в рамките на една седмица детето лесно намира подходящата папка.

В трапезарията, без изключение, на децата се дава нож и вилица - необходимо е да се научите как да се държат правилно на масата от най-ранна възраст.

Във Франция детето се помага, разбира се, но дава повече време за себе си да се опита да изреже, да намери нещо, да сложи обувки, да влезе в действие. Детето се чувства като възрастен. Истински ученик.

Физическото възпитание - на великата математика - на плажа!

Учителите в майчиното и началното училище са изцяло отговорни за всички уроци. Няма учители по музика, физическа култура или английски, които идват тук. Това по-късно, вече в колежа, всеки учител ще има своя собствена специалност и учениците ще трябва да отидат в класните стаи. Учителят в началното училище трябва да бъде ключал на всички занаяти: да свири на китара и да пътува с велосипед. Ето защо, много рядко можете да видите учители в строг костюм или петите. Това Селин, та ... Мадам Льомоан - нов учител Ноеми (защото сега момичето в началното училище, а тя не може да се нарече учител от първото му име!) - Днес в маратонки и дънки: да седи на пода и е било възможно, и Тренировка във фитнес залата.

Всеки тримесечие момчетата работят по тема. Миналата пролет децата проучиха живота на гъсеница. Децата научиха къде живее, какво яде, как гъсеници имат деца, които са приятели с гъсеници и кого би трябвало да се страхуват. Въртяха гъсениците (и това не е толкова лесно през четирите години, за да се направи перфектен кръг и ред!) И пеперуди, свири в тях, прочетете за тях, разкази и стихотворения. Те дори донесоха истинска гъсеница в класа, наблюдаваха я, и освободиха пеперудата.

Но в подготвителния клас тази есен темата за класовете е морският свят. На първия ден от училище момчетата отидоха на плажа, за да изучават морски косми и морски насекоми, които се намират на брега. От откритите съкровища, всеки трябваше да постави на пясъка първото писмо от името си. Ноеми открила три "морски чинии" и фрагменти от други черупки, докато Анук, нейните съученици, джобове пълни с черупки от миди:

- Дори сме виждали малък рак! - чернокосата момиче се смее и се преструва, че мидите са пипала.

- В Ноеми всичко мина добре днес, е, разбира се, е в облаците, докато ние се повтаря буквите сутрин в класната стая ... Но аз разбирам, това е първия ден от новата школа - усмихнати мадам.

16:15, уроците свършиха, Номей щастливо тича към мама. Досега не е успяла да има приятели в новото училище.

- Помислих си днес за Павел (това е годеникът от старото училище), съжалявам, че той не е в моята класа ... - Ноеми е тъжно.

- Е, нищо, ще откриеш нов младоженец - смее се мама.

Днес Ноеми имаше късмет, не й беше поискано нищо. Понякога изглежда, че в сравнение с руските учители, французите са по-малко запитани. Например днес седемгодишните трябваше да прочетат текста от 20 реда и да отговорят на три въпроса, шестгодишните - да напишат два реда на писмото А и осемте години - да научат писането на пет думи.

Като правило една домашна работа се разпределя на ден в един предмет, само 9-10 години детето има две (в най-редки случаи - три) задачи. Това се дължи на факта, че децата прекарват целия ден в училище, а учителите не искат да претоварват децата.

П. С. Всеки може да влезе в това училище, просто да се запише. Дори и чужденец, ако той дойде в страната на дългосрочна виза (за период от повече от три месеца). Във Франция няма териториална привързаност към училищата, тоест, можете да дадете на детето на всеки, който ви харесва. Разбира се, ако в училището има само едно място и двама студенти кандидатстват за него, например от един и същи град, а от друга - от Париж, предпочитанието ще бъде дадено на първия. На детето не може да му бъде отказано допускане до определено училище поради твърде лоши оценки - това се счита за дискриминация и такъв отказ може да бъде подаден в образователния отдел. До 6 години образование във Франция не е задължително, но от 6-годишна възраст детето трябва да бъде регистрирано в подготвителния клас. За бебета условието за прием в училище е тяхната ... чистота. След 2,5 години детето трябва да може да ходи на пота само.

Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!
Прочетете също
2461 12 Две деца и кутии от 650 кг: съвети, които се преместват в друг град 4462 12 На почивка за постоянно пребиваване: как да се вземе и да се премести от Томск в Калининград 1836 12 Дървен спортен комплекс за деца: хармоничен и екологичен